Cicle A - DIUMENGE QUART DE PASQUA

(sols text per  imprimir)

La fe és un do de Déu, i humanament s'aconsegueix pel coneixement i per la contemplació de la persona adorable de Jesucrist.

Moltes vegades ens hem de fer aquesta pregunta: Qui és Jesucrist?, i sobretot aquesta altra: Qui és Jesucrist per a mi?

Sant Joan de la Creu diu: Jesucrist "és com una mina amb galeries nombroses de tresors, en la qual, per més que s'hi apregoni, els tresors no s'exhaureixen mai, mai no s’acaben; ben al contrari, a cada galeria es descobreixen, arreu, filons nous de riqueses novelles" (Cant 37).

Una resposta a la nostra pregunta pot ser la que ens dóna l'evangeli del dia d'avui. Jesús ens diu: JO SÓC EL BON PASTOR. El Pastor que coneix, alimenta i estima les seves ovelles.

Una imatge de Jesús com a bon pastor la podem veure en aquestes paraules d'Ezequiel: "Jo mateix faré pasturar les meves ovelles, i jo mateix les duré a reposar, diu l’oracle del Senyor Déu. Buscaré l’ovella perduda, embenaré la que s’havia fet mal, faré posar bona la malalta, les pasturaré totes amb justícia" (Ez 34,15-16)

Per a nosaltres, els cristians del segle vint-i-u, que vivim en una gran ciutat i que quasi no sabem molt bé què és un pastor, aquestes paraules de Crist no tenen la força que tenien per als jueus. Ells coneixien molt bé què era un pastor. El mateix Déu, en l'Escriptura, es presentava com a pastor del poble d'Israel. David, Moisès i altres profetes havien estat pastors. El salmista diu: "El Senyor és el meu pastor, no em manca res, em fa descansar en prats deliciosos; em mena al repòs vora l’aigua i allí em retorna. Em guia per camins segurs, per amor del seu nom" (Sl 23, 1-3).

pasqua4b.JPG (27094 bytes)Per comprendre les paraules de Jesús ens hem de situar en el temps de Jesús i quan Jesús parlava. Llavors hi havia molts pastors i molts ramats. Quan es feia tard, reunien les ovelles en una mateixa pleta, i a trenc d'alba, els pastors anaven a la pleta i cridaven les seves ovelles, que elles coneixien per la veu, i els seguien.

Nosaltres sabem que el Crist ens coneix.

L’Evangeli diu: "Jo sóc el bon pastor, conec les meves ovelles i elles em coneixen a mi " (Jn 10,14) Com el pastor coneix les ovelles, Jesús ens coneix pel nostre nom, Pere, Joan, Montserrat, o com et diguis. Cada home és un model original, cada persona és diferent, jo sóc quelcom diferent de tots els altres; no hi ha una còpia igual. Un proverbi popular diu: "Quan Déu crea una persona, trenca el motlle". El fill és pot assemblar al pare, però, en realitat, és molt diferent.

Nosaltres sabem que Jesús, el bon Pastor, ens estima, perquè ha donat la seva vida per nosaltres. No fa gaire que el contemplàvem mort a la creu i li dèiem: gràcies, Senyor, perquè heu mort per tal que jo tingui vida. Gràcies, Senyor, perquè la vostra mort és un bon senyal del vostre amor.

Cuida de nosaltres

Creiem en la providència. Jesucrist diu: "Mireu els ocells del cel: no sembren, ni seguen, ni recullen en graners, i el vostre Pare celestial els alimenta. No valeu vosaltres més que no pas ells? (Mat 6,26-27).

Ens defensa

quan vénen els llops i ens ataquen. L'home, contínuament, és atacat per l'egoisme, per voler ser més que els altres, per menysprear els altres i per la societat en la qual vivim. El bisbe de Sogorb, Joan Antoni Reig, diu: "El que preocupa, més i el més nou en el panorama de la cultura occidental, és que el mal es digui bé i el pecat és presenti com progrés i llibertat, volent que sigui un dret individual garantit per la mateixa llei".

Sant Pere diu: "Estigueu atents, vetlleu! El vostre acusador, el diable, ronda, rugint com un lleó, buscant si pot engolir alguns de vosaltres. Resistiu-li ferms en la fe" (1Pe 5,8-9).

Ens alimenta amb la seva pròpia carn i sang en l'Eucaristia. "Preneu i mengeu, això és el meu cos. Preneu i beveu, això és la meva sang" La gran prova de l'amor del nostre bon Pastor, que alimenta les ovelles, la tenim en l'Eucaristia, com a banquet, del qual participem quan anem a combregar.

De la mateixa manera que el pastor coneix les seves ovelles, nosaltres hem de conèixer el bon Pastor, ens hem d'alimentar amb la seva carn i sang. De manera semblant com el menjar es transforma en el nostre cos, nosaltres ens hem de transformar en la persona de Crist. Tot cristià ha d'ésser un altre Crist a la terra.

El Crist és lamentava que hi havia moltes ovelles que no estaven en la seva pleta.

No vull ser pessimista, però sí realista. El nivell religiós baixa a la nostra terra. Tots som responsables del que passa. Si nosaltres fóssim millors, la societat seria millor.

Cadascú ha de predicar Jesucrist segons la seva vocació. Hi ha diversitats de dons i hi ha diversitats de vocacions.

En el dia d'avui preguem perquè tots ens sentim responsables de les ovelles que estan fora de la pleta, i també, d'una manera especial, pels sacerdots i per les vocacions religioses, ja que, aquest dia, l'Església el dedica a pregar per aquesta intenció.