EL BAPTISME DEL SENYOR
(sols text, per imprimir)

Ens podem preguntar per què bategem, i la resposta és: perquè és un manament del Senyor. Jesús, després d'haver ressuscitat, va dir als apòstols: "Aneu per tot el món i pregoneu l'Anunci joiós a tota criatura. El qui creurà i serà batejat se salvarà, però el qui no creurà es condemnarà" (Mc 16,15-16).

Nicodem, un doctor de la llei, va anar a veure Jesús de nit, i Jesús li va dir que el baptisme és un nou naixement espiritual: "T’ho ben asseguro: ningú no pot veure el Regne de Déu si no neix de dalt" (Jn 3,3). Jesús li va dir també que el que neix de la carn és carn, el que neix de l'esperit és esperit. No es tracta d'un naixement segons la carn, sinó d'un naixement espiritual.

El baptisme és una incorporació a la vida del Crist. Sant Pau diu que tots els que hem estat batejats en Jesucrist, hem estat submergits en la seva mort. D'aquesta manera, així com el Crist va despertar de la mort, igualment nosaltres hem d'emprendre el camí d'una nova vida, perquè, si empeltats en ell participem de la seva mort, participarem també de la seva resurrecció (Rm 6,3).

El baptisme ens fa participants del sacerdoci de Crist. Quan tu vas a missa sents que el sacerdot hi diu: "Pregueu, germans i germanes, perquè aquest sacrifici meu i vostre sigui acceptable a Déu Pare Omnipotent". El baptisme et dóna el dret d'oferir el sant sacrifici de la missa i de rebre la sagrada comunió. Sant Pere diu que els batejats som un llinatge escollit i que tenim un sacerdoci reial (1Pe 2,9).

El baptisme ens incorpora a la gran comunitat dels cristians. Diu sant Pau "Vosaltres formeu el cos de Crist", cadascú amb la seva funció corresponent de membre, en la comunitat eclesial (1Cor 12:27-28).

El baptisme és com una llavor plantada en el cor de l'infant. Vosaltres, pares cristians, heu de fer créixer aquesta llavor amb una educació cristiana, donant al vostre fill un coneixement de Jesús i infonent en ell una devoció a Maria, la Mare de Jesús.

El dia més gran, per a un cristià, és el dia del seu baptisme. Segurament no saps ni el dia en què et van batejar. El naixement és important, però el naixement a la vida de Déu és encara més important. Tots els cristians hauríem de celebrar cada any el dia del nostre baptisme. Aquell dia vam rebre la gràcia de Déu que ens va fer fills de Déu, temples de l'Esperit Sant, hereus del cel i membres de l'Església.

"Reconeix, oh cristià!, la teva dignitat", diu sant Lleó el Gran.

Finalment, vull recordar l'obligació que hi ha de batejar les criatures durant les primeres setmanes després del naixement. No està bé d'esperar un any, o més, com fan algunes persones. L'Església no ho aprova.

Aquesta setmana tornem a la vida normal. Les festes ja han passat. Ara ens toca de dur a la pràctica el missatge d'amor i de pau que ens ha portat el Senyor en aquests dies nadalencs.