EL Baptisme del Senyor
(sols text, per imprimir)

No fa molts dies, celebràvem el naixement de Jesús a la cova de Betlem, i vèiem que Jesús es manifestava als jueus, i el dia de l'Epifania als gentils. Havia vingut al món per salvar a tots els homes.

Avui el veiem ja gran, uns trenta anys, al riu Jordà. Hem passat per alt la fugida d'Egipte, la troballa de Jesús al Temple de Jerusalem, la mort de sant Josep i els trenta anys que va viure a Natzaret, fent de fuster i vivint en família. També podem afegir el comiat de Jesús amb la seva mare Maria.

Comiat de Jesús amb la seva mare Maria, en començar la vida pública

Fàcilment podem imaginar-nos el comiat de mare i fill. Ella sabia que començava la vida pública de Jesús i que una espasa de dolor travessaria la seva ànima, tal com li havia predit Simeó, el dia de la seva purificació. Maria estaria trista, però el pensar que era la voluntat de Déu i acceptar-la, això la consolaria.

Jesús comença la seva vida pública amb el baptisme. Avui veiem Jesús, ja gran, que es presenta amb tota humilitat i senzillesa per ser batejat. Per a mi, una de les qualitats més boniques de Jesús és la seva senzillesa.

El profeta Isaïes, en la primera lectura, ens ha presentat Jesús com el servent de Déu: He posat en Ell el meu Esperit perquè porti el dret a les nacions. No crida ni alça la veu, no es fa sentir pels carrers; no trenca la canya que s'esberla, no apaga la llum del ble que vacil·la; porta el dret amb fermesa, sense defallir, sense vacil·lar; fins haver-lo implantat a la terra, fins que les illes esperin les seves decisions (Is 42,1-4).

És admirable aquesta senzillesa del Senyor, que no alça la veu, no es fa sentir..., per això podrà dir que és mans i humil de cor.

Sant Pau diu de Jesús: Ell que era de condició divina no es volgué guardar la seva igualtat amb Déu, sinó que es va fer no res; prengué la condició d'esclau i es feu semblant als homes. Tingut per un home qualsevol (Fil 2,6-7). En ser batejat Jesús, dos signes parlen als ulls i un tercer signe es una veu interpreta els dos primers.

Primer signe als ulls:

Jesús va veure esquinçar-se el cel: A l'instant quan sortia de l'aigua, veié que el cel s'esquinçava (Mc 1,10).

Segon signe:

L'Esperit Sant va baixar sobre Ell en forma sensible: I l'Esperit Sant, com un colom, baixava damunt d'ell (Mc 1,10). A la bíblia, la vinguda l'Esperit de Déu indica la missió, el carisma, i la destinació al servei del poble, en nom, i com instrument de Déu

Tercer signe:

El Pare manifesta qui és Jesús: És va sentir una veu des del cel : "Ets el meu Fill, el meu estimat, en qui m'he complagut" (Mc 1,11).

En ser batejat Jesús, s'obren els cels i contemplem el misteri de la Trinitat. El Pare, que ens diu que aquest és el seu Fill molt estimat a qui hem d'escoltar; l'Esperit Sant, que es manifesta en forma de colom; i el Fill, que rep les aigües de mans de Joan el Baptista.

Amb el bateig al Jordà és va inaugurar la missió de Jesús i s'afirma la seva personalitat de Fill de Déu.

El nostre bateig

El bateig de Jesús ens porta a parlar, encara que sigui breument, del nostre bateig.

Per què bategem?

Per ser voluntat del Senyor.

Jesús va dir abans de pujar al cel: "Aneu, doncs, per tots el pobles i feu-los deixebles meus, batejant-los en el nom del Pare i del Fill i de l'Esperit Sant i ensenyeu-los a guardar tot allò que us he manat. Jo estaré amb vosaltres dia rere dia fins a la fe del món" (Mt 28,19-20).

Efectes del baptisme

El bateig de l'Església Catòlica ens parla de la gràcia del do de Déu, i ens perdona tant el pecat original com els pecats personals. Sant Pere digué als qui l'havien escoltat: Convertiu-vos i que cada un de vosaltres es faci batejar en el nom de Jesucrist per obtenir el perdó dels pecats i així rebreu el do de l'Esperit Sant" (Ac 2,38).

El baptisme ens fa fills adoptius de Déu i hereus del cel.

San Pau als gàlates els diu: Ja no sou esclaus, sinó fills , i si sou fills també sou hereus per obra de Déu (Gal 4,7).

El baptisme ens fa temples de l'Esperit Sant

San Pau escriu als cristians de Corint: No sabeu que el vostre cos és temple de l'Esperit Sant, que heu rebut de Déu i habita amb vosaltres? (1Cor 6,19).

El baptisme ens fa membres de l'Església

També el baptisme ens fa membres del cos de Crist, que és l'Església: "Tots nosaltres, jueus i grecs, esclaus i lliures, hem estat batejats en un sol Esperit per formar un sol cos" (1Cor 12,13). Tots els qui estem batejats formem el Cos de Crist, que és l'Església de Jesucrist. Tots en som responsables, no només el papa o els bisbes, sinó tots el batejats i hem d'estimar la nostra Església com la nostra mare que ens ha engendrat en la fe.

El baptisme ens fa participar del sacerdoci de Crist, diu sant Pere: Vosaltres, com pedres vives, sou edificats per Déu com a temple de l'Esperit perquè formeu una santa comunitat sacerdotal que ofereixi víctimes espirituals agradables a Déu per Jesucrist (1Pe 2,5).

El baptisme imprimeix caràcter

El baptisme imprimeix un signe espiritual indeleble per sempre, que en diem caràcter, i per això el baptisme no es pot repetir.

El cristià és una persona consagrada a Déu a qui està cridat a donar culte, lliurement, amb tot el seu cor i amb tota la seva ànima.

Anècdota curiosa.

Quan era rector de la parròquia de sant Paulí de Nola de Barcelona, cada diumenge tenia molts bateigs, perquè el Patronat de l'Habitatge havia donat els pisos, uns cinc mil, a persones recent casades, o a punt de casar-se.

Un dia estava a la sagristia parlant amb un sacerdot rector d'un poblet molt petit d'Aragó, quan es presentà un amic meu sevillà i m'invità a anar a veure una cursa de toros aquella tarda. Jo li responc que no hi puc anar, perquè tenia vint bateigs per aquella mateixa tarda. Llavors el sacerdot aragonès es va oferir per fer ell els bateigs perquè jo pogués anar als toros i va fer aquesta pregunta: Com es fan vint bateigs alhora? Aquell sevillà li va contestar amb molta gràcia: "Coja un cubo, lo llena de agua y una manguera y cuando llegue la hora de bautizarlos los rocia en un instante". Tots ens vam posar a riure.

Finalment, com a pastor, us vull recordar que l'Església vol que els nou-nats siguin batejats a les poques setmanes del seu naixement, i no retardar-ho més.

Agraïm al Senyor el do del bateig i visquem com Jesús: passant pel món estimant Déu i els germans, complint el manament de l'amor, que ens ha donat Jesús, i fent el bé

Que passeu un bon diumenge i una bona setmana.

_________________________________________________

Cerimònia del baptisme

Salutació.

Senyal de la creu.

Paraula de Déu.

Alliberament del pecat. Exorcisme.

Unció amb l'oli dels catecúmens.

Promeses del baptisme. Renúncia al pecat i professió de fe.

Baptisme. Tirar l'aigua sobre el cap de l'infant.

Unció amb l'oli, Sant Crisma.

Ciri encès.

Vestit blanc.

Benedicció solemne de la mare, del pare i dels assistents.

Benedicció final i comiat.