CICLE B. DIUMENGE CATORZÈ DE L’ANY

(Sols text per imprimir)

Encara que fa molta calor, permeteu-me unes poques paraules sobre la paraula de Déu que, suara, hem escoltat.

Jesús va pujar a Natzaret amb il·lusió, perquè era el poblet on s'havia criat. Allí Jesús va créixer i va passar tota la seva joventut fins els trenta anys, que és va acomiadar de la seva mare, Maria i els seus parents i amics i va començar la seva vida pública i la seva missió apostòlica. L’evangelista Mateu escriu:" Se n’anà a viure a un poble anomenat Natzaret. Així es va complir allò que havien anunciat el profetes: " Li diran Natzarè". ( Mt,2, 23)

Tot el poble esperava la vinguda de Jesús i ell, com tenia de costum, el dissabte, va anar a la sinagoga. A la sinagoga tothom tenia els ulls clavats en ell." Li donaren el volum del profeta Isaïes, el desplegà i va trobar el passatge on hi ha escrit:

"L'Esperit del Senyor reposa

sobre meu perquè ell m’ha ungit.

M’ ha enviat

a portar la bona nova als pobres,

a proclamar als captius la llibertat

i als cecs el retorn de la llum,

a posar en llibertat els oprimits,

a proclamar l’any de gràcia del Senyor

Després plegà el volum, el retornà a l’ajudant de la sinagoga i es va asseure. Tots els qui eren a la sinagoga tenien els ulls posats en ell. Aleshores començà dient-los; "Avui es compleix aquesta escriptura que acabeu d’escoltar".( Lc 4,16 -21)

COMENTARI A LES PARAULES DE JESÚS

Jesús va parlar molt bé i el poble reconegué la seva saviesa. La saviesa és més que la ciència, és assaborir la veritat, trobar-li gust.

Ja havien sentit parlar dels miracles de Jesús, i també reconeixien el seu poder.

Llavors, ve la gran pregunta que tothom feia i ara també és fa.

QUI ÉS JESÚS?

Qui és aquest?. Pels habitants de Natzaret la resposta és que Jesús és el fill del fuster. Una bona persona, qui té moltes qualitats. Coneixien la seva parentela, la seva mare pobra i senzilla, i ell mateix, a qui havien vist treballar i havien anat a l'escola junts i moltes vegades l'havien trobat a la sinagoga, però una cosa és la realitat segons ells i l'altra és el que Ell és: el Messies, l'Enviat de Déu.

Llavors, ve el menyspreu. Els habitants de Natzaret menyspreen Jesús, precisament per haver conegut la seva família, tota ella tan honrada, tan religiosa, tan pobra, tan bona i caritativa. Diu sant Marc: Tothom en sentir-lo , se n’estranyava i deia: No és el fuster, el fill de Maria, parent de Jaume, de Josep, de Judes i de Simó? I les seves parentes, ¿ no viuen aquí en nosaltres ? " ( Mc 6,3)

Pensaven: què s'ha cregut aquest? i el volien estimbar i Jesús va haver de sortir del seu poble com va poder, després de dir: " Els profetes només són mal rebuts en el seu poble, en la seva parentela, i entre els de casa seva" ( Mc 6,4)

A Jesús li va doldre el menyspreu dels seus i ho va atenuà englobant-lo en una experiència universal, recordant el proverbi que cap profeta es ben rebut a casa seva. Jesús disculpà molt bé al seu poble.

Jesús ressalta la seva incredulitat, per això no farà cap miracle perquè els miracles exigeixen fe. " I no hi pogué fer cap miracle; només va imposar les mans a uns quants malalts, que es van posar be " ( Mc 6,5)

Tres aspectes podem considerar: L'admiració del poble, la pregunta qui és Jesús i la seva incredulitat que ressalten en l'evangeli que hem escoltat.

CONSEQÜÈNCÌA

Apliquem, doncs la paraula de Déu a la nostra vida.

Nosaltres podem admirar Jesús. Però res més. Hi ha moltes persones que admiren Jesús com jo admiro una obra d'art, una catedral, o la Sda Família.

Anècdota.

Permeteu-me que us expliqui una anècdota: Fa alguns anys que vaig estar a Londres i una de les coses que acostumaven a fer els turistes era anar al High Park per escoltar els speakers'corner. ( Oradors improvisats)

A un costat del parc hi ha uns tamborets i tothom que vol expressar alguna idea puja a un tamboret i l’expressa lliurament. És molt divertit anar passejant per escoltar els diversos oradors improvisats que parlen de diverses coses, per exemple de política, economia, religió i altres coses extravagants. I aprendre anglès sense pagar.

Mentre estava allí vaig sentir una melodia que coneixia i m'hi vaig acostar. Quan van acabar de cantar els nois i noies que cantaven salms, un jove va pujar a un tamboret i va començar a parlar, dient que era universitari d’Oxfort i que era cristià, gràcies als seus pares que el varen batejar i a la comunitat cristiana que va cultivar la seva fe. Tant els seus pares com la comunitat li presentaren Jesús com una persona admirable i el seu missatge extraordinari.

Va continuar dient: quan vaig arribar a l’ edat de disset anys, em vaig preguntar, si la persona de Jesucrist era tan admirable i el seu missatge tan extraordinari tal com m'havien presentat i llavors vaig fer un estudi profund de la persona de Jesucrist i el seu missatge i vaig concloure que realment la persona de Jesucrist és més admirable i el seu missatge més extraordinari del que em varen presentar i ara sóc un enamorat de Jesús i el seu missatge.

També nosaltres hauríem de fer un estudi profund de la persona de Jesucrist i el seu missatge i segurament que estaríem més enamorats del Senyor del que estem.

QUI ÉS JESÚS?

A la pregunta qui és Jesús es pot respondre de diverses maneres. El Fill del fuster, un profeta, un comunista, etc etc etc.

Però la cosa important es preguntar-nos qui és Jesús per a nosaltres. Quina resposta hi donem?.

Per sant Pere Jesús és el Messies, el Fill de Déu." Ell els pregunta: " I vosaltres qui dieu que sóc jo? Simó Pere li respongué :Tu ets el Messies, el Fill de Déu viu" ( Mt, 1616)

Jo us puc donar la meva resposta. Per a mi és el meu Senyor, el meu mestre, el meu salvador, el meu amic i moltes coses més.

QUEIXA DE JESÚS

Jesús es queixa de la poca fe dels natzarens. Que Jesús no es queixi de nosaltres! Que el Senyor no ens pugui dir, homes de poca fe! La fe ha d'ésser la torxa que il·lumini tota la nostra vida. El just viu de la fe.

Res més. Jesús va quedar molt desil·lusionat de la seva visita a Natzaret, no va poder fer cap miracle i va quedat estranyat de la falta de fe i se'n va anar i recorria els pobles veïns ensenyant.

! Que no quedi desil·lusionat de la nostra vida cristiana.! Que la nostra vida sigui un mirall on tothom pugui veure la imatge de Jesús reproduïda en les nostres obres i paraules!

Acabem en aquesta pregària del llibre de la Saviesa.

"Que Déu em concedeixi de parlar sempre d’acord amb la seva voluntat, i que el meu pensament mai no desdigui dels dons que ell m’ha fet, perquè Déu és el guia de la saviesa i el qui condueix els savis pel bon camí" (Sa 7,15)

Que tingueu un bon diumenge.