Cicle B. DIUMENGE SETZÈ DE L'ANY

(Sols text per imprimir)

DELICADESA DE JESÚS PER ALS SEUS APÒSTOLS

Benvolguts amics;

Estem ja en plena calor i aquestes paraules de Jesús als seus deixebles ens van molt bé a nosaltres en aquest temps d'estiu: Veniu, ara tots sols a un lloc tranquil i reposeu una mica.( Mc 6,31) És una invitació que cobreix un relleu especial en aquesta època de l’any, caracteritzada, per un ús, cada vegada més generalitzat de vacances.

Paraules tan humanes que donen una base per a viure cristianament aquest període de descans: un repòs per tal d’emprendre noves forces, que no vol dir cessació d’activitat sinó canvi de l’activitat habitual per un altra que permeti una relaxació de la tensió acumulada al llarg de l’any.

Unes de les coses, que jo personalment admiro més de Jesús, és la seva humanitat i el tracte que té amb els seus apòstols i deixebles. L'evangeli d'avui ens és una petita mostra.

Els apòstols tornen i expliquen el que havien fet i ensenyat. (Mc 6,30)

Els apòstols havien anat a predicar el regne de Déu, com vam llegir el diumenge passat i en tornar es reuneixen amb el Mestre per explicar-li com ha anat la seva primera sortida. Arriben de dos en dos, de la mateixa manera que van marxar i com és natural expliquen al Mestre com els ha anat. Quan tots han arribat els apòstols es reuniren amb Jesús i parlaren de tot el que havien fet i ensenyat. ( Mc 6,30) Ells parlen i el Mestre, Jesús, els escolta. Tenen una conversa molt animada explicant minuciosament com els ha anat la seva sortida i estan contents, perquè han aconseguit gran fruit i també estan cansats, per això el Senyor els invita a descansar. Jesús és molt delicat.

Fàcilment podem imaginar la conversa de Jesús amb els apòstols, una conversa sincera, alegre, esperançadora i llarga, per això Jesús els diu: Veniu, ara, tots sols en un lloc despoblat i reposeu una mica . ( Mc 6.31) Un cert descans és un deure i un dret també pels apòstols. Jesús ho té present. També Jesús acostumava a buscar la pau i el silenci en un lloc solitari, després d’una llarga activitat. L’evangelista Marc escriu: De bon matí, quan encara era fosc, se’n anà a un lloc solitari i s’hi va quedar pregant. ( Mc 1, 35)

APLICACIÒ PRÀCTICA

Nosaltres cristians, també tenim necessitat d’una conversa llarga amb el Senyor, com ho feren els apòstols. Moltes vegades, anem a l'església i sortim sense haver parlat amb el Senyor una bona estona. Anem a missa, i potser ni has dit el bon dia al Senyor i surts de la mateixa manera que has entrat. La paraula de Déu no ha penetrat en el teu cor

Anècdota.

Recordo haver llegit en la vida del rector d’Ars, sant Joan M. Vianney, que moltes vegades, quan entrava al temple, veia un home assegut i no movia gens els llavis. Li va preguntar què feia i ell li va respondre aquestes paraules: Jo el miro i ell em mira. Sens dubte, aquell home feia una bona oració. De vegades parlem massa i escoltem i mirem poc.

Per acabar, jo diria que els Senyor ens diu, descanseu una mica, vosaltres que viviu en tan d'estrès i atabalats per moltes coses. Agafeu unes bones vacances i descanseu per recuperar forces pel curs que ve.

Viviu en intensitat la vida de família i no deixeu les pràctiques religioses, especialment la santa missa, encara que tingueu de fer algun sacrifici.

No podem deixar de respirar i menjar ni de tantes funcions essencials en la vida. Tampoc podem deixar de respirar espiritualment i alimentar-nos del pa de vida, que és Jesucrist.

PEL CAMÍ DE LES VACANCES

Quan te’n vagis de vacances no oblidis les píndoles

del bon humor, de l’optimisme i de la tranquil·litat. Les vacances sense alegria són uns dies sense sol.

Admira la bellesa de la natura i les realitzacions humanes. Així et serà més fàcil de dir gràcies als altres i a Déu.

Respecta la naturalesa. Tu no ets pas el primer que se n’aprofita, tampoc seràs l’últim. No contaminis el medi ambient!

A la carretera hi ha senyals de trànsit. Ho són per a protegir-te i protegir els altres. Si els respectes, vol dir que estimes la vida.

Tot el que trobaràs en el camí, pertany a algú; com et pertanyen a tu la teva casa i el teu jardí. Oi que t’agrada que els altres te’ls respectin?

Al cap de setmana, allà on siguis, trobaràs sempre d’altres cristians que estaran contents d’acollir-te per celebrar l’Eucaristia amb tu. Comparteix amb ells la teva fe.

Hi ha els qui fan vacances i els qui no en poden fer. No t’oblidis de somriure i ser amable amb el qui ets serveixen, perquè les teves vacances siguin més agradables.

Un bon principi per mantenir-te relaxat: Diuen que quan ens enfadem activem 36 muscles, mentre que per a somriure, només en calen 13.No gastis energies inútilment

(Josep Codina i Farrés.

De noves pregàries amb ritme d’Evangeli i Vida)