Cicle B. Diumenge disset de l'any

(Sols text per imprimir)

Unes de les coses més admirables de Jesús és la seva humanitat, humilitat i senzillesa.

Jesús va tenir compassió d'aquella multitud que feia dies que el seguien i quan els apòstols li varen dir que despatxes a la gent perquè ja era tard, Jesús no ho va voler i va dir que els donessin de menjar, i ells li varen respondre que solament tenien dos-cents denaris i què era això per tanta gent.

PUNTS PRINCIPALS DE LA NARRACIÓ:

1.Jesús comença el diàleg:

Jesús alçà els ulls, veié la gentada que anava arribant i preguntà a Felip: On comprarem pa, perquè puguin menjar tots? ( Jo 6, 5)

2. Ell soluciona la situació desesperada, sense sortida humana. Ho preguntava per veure què hi deia Felip. Jesús sabia què volia fer. Felip li respongué. Necessitaríem molts diners per poder donar només un tros de pa a cadascun. Eren uns cinc mil homes ( Jo 6 -7; 10) . Preguntà a Felip: On comprarem pa perquè puguin menjar tots? Ho preguntava per veure què hi deia Felip. Jesús sabia qué volia fer. Felip li respongué. Necessitaríem molts diners per poder donar només un tros de pa a cadascun. Eren uns cinc mil homes ( Jo 6 ,7; 10).

3. Un noiet generós soluciona la situació.

Un dels deixebles, Andreu, germà de Simó Pere diu a Jesús: Aquí hi ha un noi que té cinc pans i dos peixos, però, què és això per tanta gent? ( Jo 6, 8-9).

4.Jesús mateix distribueix els pans sense intermediaris.

Jesús prengué els pans, digué l’acció de gràcies i els repartí entre tota la gent asseguda. El mateix va fer amb els peixos. I en repartia tant com en volien ( Jo 6,11) Que bonic és veure Jesús, ell mateix repartint el pa i el peix a les persones que havien anat a escoltar-lo i dient, en voleu més?. Tothom en menjà el que va voler i encara en sobrà.

5. Jesús mana recollir els bocins que han sobrat.

Quan tothom va quedar satisfet va dir als seus deixebles: Recolliu els bocins que han sobrat, perquè no es perdi res (Jo 6,12) ¿ Què diria Jesús en veure, com nosaltres nedem en abundància i fem malbé tantes coses, quan hi ha milions de persones que passen gana? Jesús convidant als deixebles a recollir els trossos que havien sobrat, ens ensenya a no deixar fer malbé res del que encara pot ser útil.

Llencem pa, els nens i nenes tenen tantes joguines que no en fan cas, i la majoria de persones comprem peces noves de roba, mobiliari, i electrodomèstics sense necessitat

6. La multiplicació dels pans i dels peixos revela Jesús com el Messies.

Quan la gent s‘adonà del prodigi que Jesús havia fet, començà a dir: Segur que aquest home és el Profeta que havia de venir al món ( Jo 6, 14)

7. Jesús desapareix quan s’adona que el volen fer rei.

Sabent Jesús que anaven a apoderar-se d’ell per fer-lo rei, es retirà tot sol a la muntanya ( Jo 6,15) Quan Pilat li pregunta si és rei, Ell contesta que per això ha vingut al món, però el seu regnat no és d’aquest món. Pilat li digué: Per tant, tu ets rei? Jesús contestà. Tu ho dius: jo sóc rei.( Jo 18 37) La meva reialesa no és d’aquest món. Si fos d’aquest món el meus homes haurien lluitat perquè no fos entregat als jueus. Però la meva reialesa no és d’aquí. ( Jo 18,36-37).

Fàcilment podem imaginar l'alegria que regnava entre aquella multitud en voler-lo fer rei.

La multitud pensava d'una manera humana i per això el volia fer rei, però Jesús no pensava com ells, Jesús no vol ser rei de la terra, sinó del cor dels homes.

Jesús es retira a fer oració, a parlar amb el Pare i segurament que Jesús aquell dia estaria trist, perquè no el comprenien. Jesús els parla del regne del cel i ells solament pensen en el pa i el peix que han menjat, que era molt bo i per això el volen fer Rei.

De vegades penso que als sacerdots ens passa el mateix ¿Quantes vegades en administrar un sagrament veiem que la gent només ve a l'església perquè fa més bonic i moltes vegades busquen un lloc per casar-se mirant l’esveltesa de les muntanyes i de l'església , que és gòtica, o romana, o d'en Gaudí, sense tenir present que la cosa important és fer una bona confessió i rebre la gràcia del sagrament?

APLICACIÓ PER LA NOSTRA VIDA CRISTIANA.

L’Eucaristia de cada diumenge, cim i font de la vida cristiana, pot rebre un impuls especial en aquest temps de vacances. L’Església ens invita a meditar, durant cinc diumenges, el preciós discurs de Jesús sobre el sentit del miracle que ens descriu l’evangeli d’avui.

El dia següent, Jesús els explicarà el significat del miracle i deixant l'explicació de l'eucaristia per un altre diumenge, solament voldria ressaltar tres punts de la gran homilia que va fer Jesús a la sinagoga de Cafarnaüm.

1.No heu de treballar per un menjar que es fa malbé, sinó pel menjar que es conserva sempre i dóna la vida eterna. Aquest menjar us el donarà el Fill de l’home: ell és el qui Déu, el Pare, ha marcat amb el seu segell personal ( Jo 6.27). A l'Església si ha de venir per buscar valors espirituals, per trobar Déu . No demaneu a l'Església un aliment que és fa malbé, sinó el que porta a la vida eterna.

2. Aquest és el treball que Déu vol: que crèieu en aquell que Déu ha enviat. (Jo 6,28)

Jesús ens demana que tinguem fe. La fe en Jesús no es solament dir jo crec en Vós, Déu meu, sinó transformar la nostra vida i la nostra manera de ser com vivia Jesús i com pensava Jesús. El just viu de la fe.

3.És el meu Pare que us dóna el vertader pa baixat del cel

Jo sóc el pa viu que he baixat del cel. Qui menja d’aquest pa viurà per sempre ( Jo 6,51) Jesús en la eucaristia és el pa baixat del cel. És el gran regal que el Pare ens ha fet als cristians. Jesús en el sagrament de l'eucaristia, com a sacrifici de l'Església i com a banquet.

Resumint; Jesús digué: Vosaltres, busqueu primer el regne de Déu i feu el que ell vol i el demés se us donarà de més a més (Mt 6,33)

Alimentem-nos del pa baixat del cel, que dóna la vida eterna.

Recordem-nos dels pobres i necessitats.

Que passeu un bon diumenge i bones vacances.