CICLEB DIUMENGE TERCER DE QUARESMA

.JESÚS I EL TEMPLE

Ens trobem a la meitat de la Quaresma, temps per preparar la Pasqua, i avui trobem Jesús en el temple de Jerusalem, aquell temple que Jesús estimava per haver estat presentat en ell als quaranta dies del seu naixement; quan tenia dotze anys s'hi va perdre i el seu pare i la seva mare el hi van trobar, en el temple, discutint amb els doctors de la Llei; aquell temple que el faria plorar en pensar que no hi quedaria pedra sobre pedra i on acabaria el diumenge de Rams la solemne processó.

QUÈ ENTENEM PER TEMPLE.

Per a Jesús, com a Fill de Déu, el temple és la casa del seu Pare

(Jo 2,16). El temple és el lloc on la presència de Déu es fa tangible. Per a nosaltres, els cristians és la casa de Déu, on reservem l’Eucaristia per adorar Jesús, i un lloc d’oració.

Avui, trobem Jesús a l'atri dels gentils, on s'havia instal·lat un veritable comerç d'ovelles i de bous i tendes de canvi de moneda, perquè la moneda romana no servia per al temple. Perquè tingueu una idea de la multitud de persones, de soroll i de discussions que hi havia a l'atri del temple, solament us diré que Flavi Josep, l'any setanta, diu que aquell any es van comprar i sacrificar més de 25O.OOO anyells. Si algú ha visitat un mercat oriental, fàcilment es pot imaginar aquell ambient. Allò era un escàndol. Uns quants de l’alt sacerdoci del jueus hi havien muntat, allí, el seu negoci. Sobretot la família d’Anàs.

El pelegrins, que anaven a Jerusalem per adorar Déu, trobaven al temple aquell aldarull i molts en sortien escandalitzats.

Què fa Jesús? Allí hi havia moltes cordes, i ell n'agafa algunes, fa uns nusos i fa sortir del temple les ovelles i els bous, als que canviaven monedes els tira les taules, i als que venien coloms els diu que retirin les gàbies. Jesús no pot consentir que aquell lloc que hauria de ser un lloc per trobar Déu s'hagués convertit en una cova de lladres. Jesús no pega a cap persona, solament tomba les taules i fa marxar les bèsties.

INTERPRETACIÓ DEL FET.

Tres són les interpretacions que hi ha a l'Evangeli sobre l'acció de Jesús. Els deixebles interpreten aquell gest com un acte de zel, es a dir, d'amor, de diligència i d’interès pel temple per part de Jesús. Diu l’Escriptura: El zel del vostre temple em consumia ( Jo 2,17 ).

Els jueus no troben justificació d'aquell acte, i pregunten amb quina autoritat Jesús ha obrat d'aquella manera. Quin senyal ens dones que t’autoritzi a fer això? ( Jo 2,18).

Jesús interpreta aquell fet referent al seu cos, dient: Destruïu aquest santuari i jo el reconstruiré en tres dies. Els jueus respongueren: Fa quaranta-sis anys que treballen en la seva construcció, i tu el vols reconstruir en tres dies? ( Jo 2,19-20 ).

Els deixebles no van entendre les paraules de Jesús fins que va ressuscitar d'entre els morts.

Recordeu que en el procés de la condemna de Jesús davant Caifàs l'acusen de voler destruir el temple. Alguns s’aixecaren a presentar contra ell aquesta acusació: Nosaltres vam sentir que deia: Jo destruiré aquest santuari fet per mans d’home i en tres dies en reconstruiré un altre , no fet per mans d’home. Però ni així concordava la seva declaració ( Mc 14 , 57-59). Sant Agustí comenta molt bé, quina força podia tenir aquell argument quan Jesús va dir destruir i reedificar en tres dies.

APLICACIÓ A LA NOSTRA VIDA CRISTIANA.

Apliquem la paraula de Déu a la nostra vida cristiana. Hem d'estimar el temple del Senyor, i no servir-nos-en per fer negoci materialment, o espiritualment. Quan dic espiritualment vull dir que de vegades venim al temple, no per donar gràcies a Déu, sinó per demanar-li coses que no convenen a la nostra ànima, o a la nostra vida espiritual ,o van contra la llei de Déu.

Recordo que el rector de la parròquia de Sant Agustí de Barcelona, on hi ha algunes cases de prostitució, m’explicava que de tant en tant hi va alguna prostituta a portar un ciri a santa Rita per demanar feina.

Jesús es referia el temple del seu cos (Jo 3,21). Sant Pau diu que nosaltres som temple de Déu. No sabeu que el vostre cos és temple de l’Esperit Sant que heu rebut de Déu i habita en vosaltres ? (1 Cor 6,19), i afegeix que no profanem aquest temple pel pecat. No sabeu que els vostres cossos són membres de Crist? Puc agafar doncs, els membres de Crist per fer-ne membres d’una prostituta ? De cap manera ! (1 Cor 6,15). Per a mi, aquestes paraules de sant Pau són un gran argument per apartar-nos de tot allò que pot ofendre Déu.

I finalment hi ha una idea molt bonica sobre els seguidors de Jesús. Molts el seguien, però Jesús no es fiava d'ells, perquè coneixia el cor de cadascú. Però Jesús no hi confiava, perquè els coneixia tots; no tenia cap necessitat que li revelessin el que són els homes; ell sabia prou què hi ha a l’interior de cada home (Jo 2,25).

Ens podem preguntar. Jesús, que coneix el nostre cor, és pot fiar de nosaltres.? Pot confiar en nosaltres ?

Unes de les coses que hem de fer en aquest temps quaresmal és visitar algun malalt, alguna residència d’ancians, algun hospital i fer alguna almoina. Sant Francesc d’Assís deia: "Perquè els homes perden tot el que deixen en aquest segle, però s’emporten la recompensa de la caritat i de les almoines que havien fet, per les quals rebran del Senyor un premi i una remuneració digna" ( De la carta adreçada a tots els fidels) .

ORACIÓ D’UN MALALT

Senyor, envieu-me algú que tingui temps d’estar amb mi,

que vingui a veure’m,

i que jo li pugui parlar del meus sofriments i de les meves penes,

Que pugui desfogar-me,

que trenqui el silenci que m’oprimeix,

que rigui i sigui portador d’alegria,

que em comprengui, i sigui capaç

d’encendre en el meu cor oprimit

una torxa d’esperança.

De vegades el seu silenci és el meu consol,

perquè necessito algú que m’escolti.

La soledat és molt trista,

i aquí les hores són interminables.

Gràcies, Senyor, per les persones

que em vénen a veure.

Gràcies, perquè un dia seran mereixedores

de sentir dels vostres llavis aquestes paraules:

Veniu, beneïts del meu Pare,

a posseir el regne que us tinc preparat,

perquè estava malalt i em vau visitar.

Gràcies, gràcies, Senyor.