SEGON DIUMENGE D'ADVENT - B
(sols text per imprimir)

Bartolomeo di Giovanni. Naixement de Joan Baptista. (90 x 170 cm)EL diumenge passat, Jesús ens recordava que havíem de vigilar i estar atents, com el porter que espera el seu amo, i avui, nosaltres trobem aquest porter que espera la vinguda de Jesús. Aquest porter és la gran figura de Joan Baptista.

Avui, us invito, tot estant asseguts, a posar la gran figura de sant Joan Baptista davant dels vostres ulls.

Jesús ens diu: "Us asseguro que entre els nascuts de dona no n’hi ha hagut cap de més gran que Joan Baptista" (Mt 11,11).

Joan és un model per aprendre moltes coses, és un espill on mirar-nos, ja que la nostra vocació cristiana és semblant a la d’ell.

¿Quines són les ensenyances que ens dóna sant Joan Baptista?

Joan el Baptista és l'home que busca Déu en el desert. Allí el troba. Aquesta era la seva vocació. Tots hem de trobar Déu segons la nostra vocació.

JOAN ÉS HOME CONTEMPLATIU

La vida contemplativa, moltes persones no l'entenen, perquè no han esbrinat el lema "prega i treballa", que és el lema de sant Benet per als seus seguidors. Alguns diuen: per què no es queden en el món i treballen en una vida més activa, amb tanta feina com hi ha a fer. Joan també tenia molta feina a fer; malgrat això, ell es retira, i en el desert va fer més feina que si s'hagués quedat en el món.

L'Església necessita d'aquests monestirs per fer la seva tasca. La feina callada i silenciosa dels monjos té un gran valor que a vegades no sabem apreciar.

Els monestirs són les arrels dels arbres, que no es veuen, però que donen vida, i els arbres sense arrels es moririen.

JOAN, HOME PENITENT

Joan duia una roba de pèl de camell i portava una pell a la cintura: s'alimentava de llagostes i mel boscana (Mc 1,6).

En aquest temps d'Advent Joan ens invita a fer penitència pels nostres pecats i pels pecats del poble.

En aquests dies es parla molt del missatge de la Mare de Déu en les seves aparicions de Lourdes, Fàtima i Metsagorje. Ella demana penitència, però nosaltres no en fem cas.

Joan, en aquest temps d'Advent, ens demana penitència, com a preparació de la gran festa de Nadal.

Anaven a trobar-lo gent d’arreu de Judea i de tots els habitants de Jerusalem, confessaven els seus pecats i es feien batejar per ell al riu Jordà (Mc 1,5).

Joan també en aquest temps d'Advent ens demana una bona confessió. Aquest gran sagrament que hem desterrat, perquè, si som realistes, hem de reconèixer que acostar-nos al sagrament de la reconciliació ens costa, perquè som tan orgullosos, que no sabem o no volem veure els nostres pecats i defectes.

Mosaic d’un baptisteri del segle V, Ravenna, Itàlia. Mostra el baptisme de Jesús per Joan al riu Jordà. L’esperit de Déu baixa sobre Jesús sota la forma d’un colom. Ho mira un ancià amb cabells blancs: la personifació clàssica del riu.JOAN ÉS L’HOME HUMIL.

Era tan sant, Joan, que alguns deien que era el Messies. Malgrat la seva santedat, Joan diu que ell no és digne de deslligar la corretja de les sandàlies del Senyor. Després de mi, ve el qui és més fort que jo, i jo no sóc digne ni d’ajupir-me i deslligar-li les corretges de les sandàlies ( Mc 1,7).

JOAN ÉS L’HOME QUE PREPARA LA VINGUDA DE JESÚS

És la veu d’un que crida en el desert: Prepareu el camí del Senyor, aplaneu les seves rutes ( Mc 1,3).

Com la mare prepara la vinguda d’un fillet, i l’estudiant prepara els exàmens, Joan, amb la seva vida i la seva predicació, la prepara.

La missió de Joan és preparar el camí. És la mateixa missió que tenim tots nosaltres: preparar el camí de Jesús.

Per preparar la vinguda del Senyor, nosaltres que hem estat batejats en el baptisme de Jesús i tenim el do de l'Esperit Sant, una de les millors maneres per preparar-nos és estar atents a les inspiracions de l'Esperit Sant, que potser ens demanarà perdonar, visitar algun malalt, fer alguna almoina, anar uns dies feiners a la missa, o fer més d'oració i sobretot donant testimoni de Jesús, parlar de Jesús, amb els fills, a casa, amb els veïns i en el treball.

Joan és el profeta que assenyala Jesús amb la seva vida, la seva paraula i el seu exemple. També, en la nostra vida hem d’assenyalar la persona adorable de Jesús.

Moltes altres coses podríem dir de la gran figura de Sant Joan, però per avui ja en tenim prou.

Joan, l'home contemplatiu;

Joan, l'home d'oració;

Joan, l'home penitent;

Joan, l'home humil;

Joan, l'home que prepara la vinguda del Senyor.

Acabem amb aquestes paraules del salmista: Ets el meu Senyor, ningú com tu no em fa feliç (Sl 15,1). En la vostra vida, procureu repetir, moltes vegades, aquestes paraules del salmista.