DIUMENGE QUART D'ADVENT - CICLE B
(Sols text per  imprimir)

Nadal és a prop. En la festivitat de Nadal us diré: anem a Betlem a veure el Messies i l'adorarem.

Avui, us dic: anem a Natzaret a veure Maria i Josep, perquè ens expliquin el que ha passat.

NATZARET

Anem a Natzaret, un poblet de Galilea, molt petit, uns cent cinquanta habitants, on tothom es coneix, i preguntem per la casa de Joaquim i Anna i la seva filla Maria. Ens ho indiquen i truquem a la porta.

Maria ens obre la porta. Li diem que no som periodistes, sinó homes i dones plens de fe i amor a Déu.

Maria, una noia jove, guapa, immaculada, i amb una cara riallera, ens diu que ens hi asseiem. Així ho fem. I, sense que nosaltres diguem res, ella ja sap perquè hi hem vingut.

A LA CASA DE MARIA

Conversa de Maria amb l'Àngel

Maria ens explica: estava fent oració i se'm va aparèixer un àngel del Senyor, un dels principals àngels, l'arcàngel Gabriel. Jo em vaig torbar, mai no havia vist un àngel, i ell em va dir: No tinguis por Maria, alegra-te'n, perquè et porto un missatge de part de Déu.

Nosaltres li preguntem els motius d'aquesta alegria; ella ens respon que són molts.

Comencem pel començament, diu Maria. L’Angel em va dir que era plena de gràcia i que el Senyor estava amb mi. Ja em vaig tranquil·litzar. Continuà l'àngel dient-me que Déu m'havia concedit el seu favor. "Tindràs un fill i li posaràs per nom Jesús".

L'àngel em descriu com serà aquest fill, tot dient-me: "serà gran i l'anomenaran fill del l'Altíssim. El Senyor Déu li donarà el tron de David, el seu pare, serà rei del poble d'Israel per sempre i el seu regnat no tindrà fi".

Bartolomé Esteban Murillo (1618-1682). L'Anunciació (1650-1655). Museu del Prado (Madrid)Maria continua dient-nos: que no entenia res del que li deia l'àngel de tenir un fill, si mai no havia conegut baró. Li vaig preguntar a l’àngel: "com podia ser això si no coneixia baró"? Com podrà ser això, si jo sóc verge?", diu literalment l’evangelista Lluc (Lc 1,35).

No havia parlat mai amb un àngel, però ell m'escoltà i tinguérem un diàleg molt bonic. Em digué que concebria per obra i gràcia de l'Esperit Sant i que el poder de l'Altíssim em cobriria amb la seva ombra i que el fruit sant que naixeria seria anomenat fill de Déu.

Amb aquesta condició, li vaig dir que sí. Sóc l’esclava del Senyor: que es compleixin en mi les teves paraules. I l'àngel és va retirar (Lc 1 38).

Va afegir Maria: Déu sempre respecta la nostra llibertat i la nostra col·laboració, i afegí que no se'n sabia avenir que era la Mare de Déu, la "Theotocos".

Ens acomiadem i anem a la casa de Josep.

A LA CASA DE JOSEP

Josep, en veure la nostra cara, ja sap perquè venim. Maria ens ha explicat la seva alegria. Josep comença explicant la seva tristesa, tot dient que ho va passar molt malament.

Paraules de Josep

Maria era la meva promesa. Encara no vivíem junts, i un dia em digueren que Maria esperava un fill. No era mentida, no era una xafarderia de poble, sinó que era veritat, i jo no en sabia res.

Josep, ens digué que no se'n sabia avenir. Una noia tan bona i santa, que li hagués fet aquesta mala feta. Ell sabia que, si la denunciava, seria apedregada, segons mana la llei de Moisès.

Josep es deia interiorment: "No puc denunciar-la, no ho faré", i llavors em vaig proposar desfer, en secret, l'acord matrimonial.

Segle XII. Nóvgorod. Anunciació d'Ustiug. Pintura al tremp sobre fusta. (238 x 168 cm)Ja ho havia resolt quan l'àngel del Senyor, en somnis, em va dir que no tingués por de prendre Maria a casa meva, com a esposa. "És cert que ella espera un fill, però l'ha concebut per obra de l'Esperit Sant. I quan naixi li posaràs el nom de Jesús, perquè ell salvarà dels pecats el seu poble".

Vaig respirar, ens diu Josep, i tot seguit vaig anar a casa de la Maria. Ella em mirà, i jo la vaig mirar; aquella mirada va ser emotiva, sense parlar ens vàrem entendre: de vegades una mirada és millor que moltes paraules, la vaig abraçar i li vaig dir que ja podia venir a casa meva, no com a promesa, sinó com a esposa. La nostra alegria va ser molt gran. De llavors ençà vàrem viure junts.

Li preguntàrem per què Maria no li havia explicat l'aparició de l'àngel, i ell ens digué la raó que dóna sant Agustí: era tan gran el que m'havia de dir que jo no m'ho hagués cregut: l'aparició d'un àngel, ser la mare de Déu, concebre un fill per obra del Déu Esperit Sant, que seria el Messies, i que el seu regnat no tindria fi.

Sant Agustí diu que sant Josep, malgrat ésser molt bo, li hagués dit: "noia, no estàs bé del cap, això ho has somniat".

Ens acomiadàrem de Josep i el vàrem felicitar de tot cor, per ésser l'espòs de Maria.

I res més, germans i germanes que m'escolteu. Preparem el Nadal, com el prepararen Josep i Maria.

Anècdota

Però abans d'acabar, permeteu-me que us explica una petita història d'un home que va anar al Liceu a escoltar un bon concert. L'endemà va anar al cafè, i com que era molt xerraire, va explicar el concert amb tot de detalls als homes que eren asseguts a taula amb ell. Va descriure, amb tota perfecció, el teatre, l'escenari, els decorats, els vestits dels cantors, els instruments, les persones que hi varen assistir etc., etc., i, quan va acabar, un home li va dir que havia parlat de moltes coses, però que no havia parlat de com havia estat el concert, si li havia agradat o no. Va cridar una mica perquè l'entengués, i ell, amb tristesa, li va contestar que no en podia dir res, perquè era sord.

Això, crec que els passa a moltes persones. Preparen el dinar, adornen la casa, inviten la família, beuen xampany, canten nadales, etc., però no veuen Jesús, perquè no tenen el cor net.

Benaurats el nets de cor, perquè veuran Déu (Mt 5,8).

Res més, fins al dia de Nadal, si Déu vol.