Cicle C. Diumenge segon d’ADVENT
(sols text per  imprimir)

JOAN EL BAPTISTA PREDICA UN BAPTISME DE CONVERSIÓ

2advent.gif (25898 bytes)INTRODUCCIÓ

Estem ja en el segon diumenge d’Advent i ens hem de preparar per la gran festa de Nadal. Les coses importants cal preparar-les.

En veure les llums que veiem en els carrers de Barcelona hem de recordar que Nadal s'apropa i que hauríem de preparar-nos.

Cada any en aquest temps, l'Església posa a la nostra consideració a sant Joan el Bautista, que ens recorda que ha vingut a preparar els camins del Senyor i ens predica el baptisme de conversió, com hem llegit a l'evangeli d'avui.

És la veu que clama en el desert:

Prepareu el camí del Senyor

Aplaneu les seves rutes (Mt 3,33).

La figura de Joan és gran, perquè és un home contemplatiu, penitent i  humil. Per aquestes virtuts Jesucrist el lloa i diu que Joan és molt gran.

Us ho asseguro: entre els nascut de dona, no n’hi ha hagut cap més gran que Joan el Baptista (Mt 9,11)

MISSIÓ DE JOAN.
- Preparar els camins del Senyor (Is 40,3).

- Anunciar el coneixement de salvació (Lc 1, 77).

Mostrar Jesús en mig del seu poble (Jn 1,29-34).

Diu sant Agustí:

Quina és la missió de Joan? Va venir com a testimoni, amb la missió de donar a coneixer la llum a fi de que tothom cregués en ella. ¿Qui és aquest que dóna testimoni de la llum? Una persona molt gran, Joan el Baptista, immensa excel·lència, gràcia insigne, cim altíssim. Admirar-lo sí, admirar-lo com s’admira una muntanya. Una muntanya està en tenebres si no se la revesteix de llum. Admira Joan, però escolta el que segueix: no és la llum.

Perquè si creus que la muntanya és la llum, aquesta muntanya és la teva ruïna, en lloc de ser el teu consol. La muntanya no és res més que muntanya. És el que has d’admirar.

Aixeca la mirada fins Aquell que la il·lumina, fins Aquell que va pujar a les altures per rebre primer els raigs que Ell envia als teus ulls.( De l’evangeli sobre sant Joan Ii,5)

REFLEXIÓ SOBRE LA CONVERSIÓ DEL CRISTIÀ

Però la meva reflexió en aquest diumenge no serà sobre sant Joan, sinó sobre aquestes paraules seves, que hem llegit a l'evangeli: Va anar per tota la comarca del Jordà predicant un baptisme de conversió per obtenir el perdó dels pecats ( Lc 3,3).

CONVERSIÓ
Heus aquí algunes idees sobre la conversió. De vegades parlem de conversió i no sabem el que s'entén per la paraula conversió.

Escolteu bé aquestes idees sobre la conversió:

- Convertir-se és veure la vida amb els ulls de Crist.
- Convertir-se és transformar-se interiorment cap el bé.
- Convertir-se és passar de l'egoisme a l'amor
. El qui no estima no coneix Déu, perquè Déu és amor (1Jo 4,8).

Serien suficients aquestes idees per acabar l’homilia, però aleshores diríeu quina homilia més curta.

Anem a ampliar-la una mica.

Convertir-se és veure Déu com a Pare. Pare nostre que esteu en el cel. ( Mt 6,9). Contant amb la providència, sense que això vulgui dir que siguem ximples, sinó, senzillament saber veure que un dia segueix a l'altre i que Déu té cura de les coses creades. Sant Mateu ens diu que el nostre Pare del cel té cura de les herbes del camp, dels ocells del cel i de les flors i del lliris que admirem a la terra. Com no tindrà cura de vosaltres homes de poca fe? (Mt 6,25-34).

Convertir-se és mirar els germans que ens envolten, per sobre de posicions, idees o estils de vida, respectant sempre la persona, encara que no pensi com nosaltres o veiem que va per mal camí.

Convertir-se és estar obert a cadascun dels problemes de la societat. Jo passo, com es diu vulgarment, no és convertir-se.

Convertir-se en prendre interès i posar un accent de sinceritat, de justícia, concòrdia i amor a totes les converses.

Convertir-se és ser un bon professional, un pare esplèndid, un bon fill, un espòs, esposa fidel en els moments joiosos i en els que no ho són tant, és ser amic veritable, és passar per la vida sent ressò, encara que imitador d'Aquell del qui es va dir: " va passar pel món fent el bé ".

Un dia vaig llegir que un senyor va tenir un accident de cotxe, perquè una peça del motor estava mal acabada. Qui va fer la peça no era un bon professional i si era culpa seva, d'això haurà de donar compte a Déu.

Convertir-se és apostar per la realitat del Regne de Déu. És saber i procurar presentar el missatge d'amor que Jesús va predicar a tots els homes, començant per la família.

Fàcilment ho podem fer en aquests dies de Nadal. El missatge de Jesús és un missatge de fe i d’ amor.

Convertir-se és treure les herbes que creixen contínuament en el nostre cor, perquè puguem donar fruits per a la vida eterna. El pagès treu contínuament les herbes que creixen sota els arbres, perquè donin bons fruits. Així ha ser la nostra vida cristiana, treure les herbes, encara que sapiguem que tornaran a créixer, ja que així és la vida de l'home.

Això i molt més és convertir-se amb l'Evangeli a les mans. És molt difícil aconseguir-ho sincerament, però caldrà intentar-ho, si volem preparar-nos per a la gran festa de Nadal, que s'acosta.

Demanem al Senyor que en aquest temps d’Advent, sapiguem deixar l’home vell per revestir-nos de l’home nou i també presentar la festa de Nadal com Vós voleu, perquè no tot se’n vagi en llums i en bones menjades.

Quan Jesús va anar a Betània es va trobar molt bé a la casa de Marta i Maria. Marta que el servia i Maria que estava asseguda als seus peus. Que Jesús es trobi molt bé en les nostres llars en aquestes festes de Nadal que s’apropen.

Us recomano que feu un bon pessebre a les vostres llars.

Que passeu un bon diumenge i una bona setmana. Fins diumenge si Déu vol.

--------------------------------------------------------------------------------------------

UN CANVI PROFUND

Senyor,

Quan us feu present en la vida d’una persona

hi ha una munió de coses que canvien.

La vostra presència m’ajuda a ser més humà

i m’obliga a aplanar el meu camí,

fent desaparèixer les muntanyes i els turons

de la indiferència, de l’orgull i de l’autosuficiència.

Les fondalades del desànim, de la solitud

i de la manca de sentit de la vida

s’omplen d’esperança i amor.

Que la vostra vinguda em trobi preparat

Per fer créixer l’amor fins a vessa,

i que, així, pugui gaudir de la finor de l’esperit

que em farà apreciar els valors autèntics

per arribar a la casa del Pare sense entrebancs

i carregat de fruits de justícia i de bondat.

Josep Codina.( De les "Noves pregàries")