Cicle C. TERCER DIUMENGE D’ADVENT

(Sols text per  imprimir)

(Lc 3,1018)

Durant aquest temps d’advent l’Església posa a la nostra consideració la gran figura de sant Joan el Baptista, i el seu missatge com a preparació de la gran festa de Nadal.

L’evangelista Lluc en l’evangeli d’avui ens diu . Que la gent preguntava a Joan Què hem de fer?. Tres vegades surt aquesta pregunta a l’evangeli d’avui.

A QUI FAN LA PREGUNTA?

La pregunta la fan a un home extraordinari que ressaltava per la seva austeritat, senzillesa i humilitat de tal manera que alguns pensaven si podia ser el Messies. La gent que vivia en l’expectació, sospitava si Joan no fora potser el Messies. Ell respongué dient a tothom: Jo us batejo només amb aigua, però ve el qui és més poderós que jo, tan poderós que no sóc digne ni de deslligar-li el calçat (Lc 4,15-16).

A QUI HEM DE PREGUNTAR NOSALTRES ?

Moltes vegades en la nostra vida tenim necessitat de preguntar el què hem de fer i és molt important escollir la persona a qui preguntem perquè ens doni no el que nosaltres potser voldríem, sinó el que més ens convé.

Recordo que una filla deia que la seva mare sempre preguntava el que faria al mateix sacerdot perquè sempre li donava la raó i segons ella no sempre la tenia.

Com a cristians, que som, ho hem de preguntar al mateix Crist en la nostra oració. L’oració ens obrirà els ulls per saber la manera més adequada d’obrar.

Consultar-ho a la nostra pròpia consciència, tenint present que el que no vulguis per a tu no ho vulguis per a ningú. Jesús va dir: Feu als altres el que voleu que ells us facin; aquest és el resum de la llei i dels profetes (Mt 7,12)

Preguntar-ho a una persona assenyada, prudent, i que ens pugui comprendre i ens aconselli mirant el nostre bé i el del proïsme.

LA RESPOSTA DE JOAN EL BAPTISTA.

Joan demana que donem als germans.

En altres paraules podem dir que Joan ens diu que fem neteja en el nostre armari, en el rebost i en la cartera.

Quantes persones podrien passar sense tants vestits, menjars i bitllets? En el món hi ha moltes necessitats i no hem de tancar els ulls davant d’elles.

¿Què puc fer per a què les persones que em miren i m’observen puguin veure que sóc cristià i m’esforço en estimar els germans?

Jesús digué: Veniu beneïts del meu Pare preneu possessió del regne que ell us tenia preparat des de la creació del món. Vosaltres quan jo tenia fam, em donàreu menjar, quan tenia set, em donàreu beure, quan era foraster, em vau acollir, quan em veiéreu despullat, em vau vestir (Mt 25,34-35).

Em diràs: Jo rai estimo Déu ! No estimes el teu germà? Doncs ets un mentider. Perquè si no estimes el teu germà que tens davant els ulls, ja em diràs com pots estimar un Déu que no has vist mai (1Jo 4,20-21).

En aquest dies es fa la campanya del Nadal del pobre. Procurem ser generosos.

Joan demana responsabilitat.

Als cobradors d’impostos els demana que siguin honrats i honestos, que no cobrin més.

Al guardes que compleixin en la seva obligació dignament, no amenaçant, maltractant, o denunciant.

El mateix ens demana a nosaltres, que siguem honrats i honestos i que siguem bones persones, sent conseqüents amb la nostra vocació de sacerdot, monja, pare, mare, fill, amic,. ......

Que les persones que ens mirin puguin alabar la nostra manera de ser i obrar i d’aquesta manera glorifiquin al Pare que està en el cel i puguin dir el que es deia de Jesús: "Va passar fent el bé".

Que brilli igualment la vostra llum davant la gent; així veuran les vostre obres bones i glorificaran el vostre Pare del cel (Mt 5,16).

Aquells jueus pensarien que Joan no els demanava coses difícils i extraordinàries per preparar la vinguda del Messies, sinó que busquessin fer bé les coses diàries en la seva vida.

A nosaltres també el Senyor ens demana que fem bé les coses de cada dia, que a primera vista sembla molt fàcil, però en realitat no ho és. Que el sacerdot compleixi bé el seu ministeri, que l’espòs i l’esposa siguin fidels en la seva vocació matrimonial dia a dia i a cada moment, que els fills honrin els seus pares sempre, que el professional sigui conscient que està servint a la societat des el seu bufet, despatx, botiga, taller, fàbrica o en el lloc on Déu l’ha col·locat.

L’experiència ens demostra que complir exactament el paper que cadascú ha d’acomplir en la seva vida, no només en uns moments determinats sinó sempre, no és quelcom fàcil i en això consisteix la perfecció que el Senyor espera de nosaltres per ser uns bons cristians i merèixer el cel. Jesús digué: Sigueu perfectes com ho és el vostre Pare celestial (Mt 5,48)

Mireu de no fer el que Déu vol només perquè la gent us vegi, ja que així no tindríeu cap recompensa del vostre Pare del cel (Mt 6,1).

Aquells jueus preguntaven a Joan què podien fer. Nosaltres com a preparació pel naixement de Jesús li hem de preguntar què podem fer perquè Ell el dia de Nadal es trobi tan bé en el nostre cor com es va trobar en el braços de Josep i de Maria.

Que tingueu un bon diumenge i procureu fer el pessebre a la vostra llar.

TOTHOM DEMANA

Senyor,

s’acosta Nadal, la vostra festa.

Els grups i organismes que s’ocupen

del pobres i marginats

vénen a trucar a la meva porta

demanant ajuda per als "altres"

És la veu de Joan Baptista

que continua dient-nos:

" Qui tingui dos vestits

que en doni al qui no en té,

i qui tingui menjar

que el comparteixi amb els altres"

És la millor manera de preparar

la vostra vinguda i la vostra estada,

perquè vós us feu present

allà on hi ha amor i solidaritat.

Senyor, obriu el meu cor

als germans necessitats!

De llibre Pregària d’en Josep Codina i Farrés.