Cicle C. Diumenge cinquè de l'any.

llac_genesaret.jpg (63797 bytes)Avui, el comentari de l’evangeli versarà sobre el lloc des d’on Jesús predicava, el que demanà Jesús als apòstols, la pesca miraculosa, personalitat de Pere i per acabar un comentari sobre les paraules de Pere: "Allunyeu-vos de mi, que sóc un pecador" (Lc 5,8).

El lloc d’on parlava Jesús.

Jesús parlava des d’una barca, la de Pere, a l’estany de Genesaret i assegut, ensenyava la gent des de la barca estant (Lc 5,3). Jesús des de la barca, amb veu potent, es dirigeix a la multitud que s’aglomerava entorn d’ell per escoltar la paraula de Déu (Lc 4,1).

Jesús demana a Pere que tiri la barca endins del llac.

Quan Jesús acabà de parlar digué a Simó: Tira endins i caleu les xarxes per pecar (Lc,5,4). Pere li contestà i li digué que havien passat tota la nit intentant pecar i que no havien pescat res, malgrat això tirà les xarxes per pescar." Mestre, ens hi hem escarrassat tota la nit i no hem pescat res, però ja que vós ho dieu calaré les xarxes " (Lc 55,5). Pere és una home que sap dialogar i exposà a Jesús que era molt difícil pescar, ja que havien passat tota la nit provant-ho i no havien pescat res, però confià en la paraula de Jesús i ho va fer, va tirar les xarxes,

La pesca miraculosa.

Així que ho feren, agafaren tant de peix que les xarxes se’ls esquinçaven (Lc 5,6) i van criar als de l’altra barca per a que vinguessin a ajudar-los i ompliren les barques que quasi s’enfonsaven.

Personalitat de l’apòstol Pere

Mirem una mica la vida de Pere i el veiem al costat de Joan el Baptista. Ell havia sentit parlar de Joan el Baptista i deixà Cafarnaüm i se'n va anar a escoltar Joan el Baptista, que predicava un baptisme de penitència.

Quan el seu germà, Andreu, li parlà de Jesús no dubtà en seguir-lo, deixant moltes coses. Va ser deixeble de Jesús disposat a acompanyar-lo on calgués, perquè havia descobert en Jesús el gran personatge que portava l'autèntica crida de Déu i un missatge que l’enamorava: l’amor. Va seguir Jesús tota la seva vida, va donar-la per Ell i va ser la pedra fonamental de l’Església i el primer papa.

Comentari a les paraules de Pere:

Senyor allunyeu-vos de mi que sóc un home pecador (Lc 5,8).

Sant Pere va dir al Senyor: aparteu-vos de mi que sóc un pecador, després de veure la peca miraculosa, que ens ha narrat l'evangeli d'avui.

Pregunto: És veritat que Pere era un pecador? sinó és veritat per què ho diu?

Pere no era un gran pecador sinó tot el contrari, un home abnegat i seguidor de Jesús. Un home, com molts de nosaltres, amb les seva febleses, però amb molt bona voluntat de seguir Jesús.

Malgrat això digué que era pecador. Digué mentida Pere? No germans i germanes que m'escolteu, Pere no és un mentider.

Pere a mesura que va descobrint qui és aquell Jesús a qui vol seguir i descobrint la força i la presència de Déu que hi ha en Jesús, és va adonant també de la seva feblesa i imperfecció.

Posem un exemple. Un estudiant de dibuix, quan veu l'habilitat i la destresa del seu mestre, reconeix, sense que ningú li digui la seva inexperiència, que li falta molt per saber el que sap el mestre i s’esforça en aconseguir-ho.

Pere s'adona de la gran distància que hi ha entre la seva fidelitat i la de Jesús, el seu amor i el de Jesús, la seva entrega i la de Jesús. Pere és reconeix molt imperfecte i el seu coneixement de la distància entre Jesús i ell, li fa caure de genolls i dir: Senyor, allunyeu-nos de mi que sóc un pecador.

Simó Pere no era un gran pecador, veia la distància entre el que ell feia i el model que tenia davant, Jesús.

Reacció de Jesús

Quina serà la reacció de Jesús? Jesús, que coneix les seves moltes febleses i infidelitats, sembla que li diu a ell i a nosaltres: "Amic, Pere, ja sé que ets un pecador, però no has de tenir por per això. A tu, en la teva feblesa i el teu pecat, t'encomano portar la bona nova d’esperança i d’amor als homes i dones de tants llocs com puguis. Portar la bona nova és el que val, és el que desitjo i només ho pot fer tu i els que es reconeixen petits i pecadors com tu".

Jesús, davant la confessió de Pere, reacciona d'aquesta manera. "No tinguis por: des d’ara seràs pescador d’homes " (Lc 5,10). Pere va ser un gran pescador d’homes i dones, i encara segueix pescant amb el seu exemple i en les seves cartes.

Aplicació pràctica

Pere ens invita, avui, a caure de genolls i dir al Senyor: no us aparteu de mi que sóc un pecador.

Qui pot dir que no és pecador? Qui pot tirar la primera pedra?

Pensem seriosament el que fem i el que Jesús va fer, com vivim i com va viure Jesús, el nostre model. Realment hi ha una gran distància. Ens cal, de tant en tant,, aturar-nos en repassar la nostra vida i descobrir, que, en realitat, ens falta molta fe, esperança, generositat i un gran amor envers els germans. Hem de fer un repàs de la nostra conducta davant de Jesús i acostar-nos a demanar perdó, com a membres de l'església, en la celebració del sagrament de la reconciliació, de tant en tant, especialment en el temps d’advent i quaresma, per rebre la gràcia del sagrament i purificar-nos

El que va dir Jesús a Pere, que fos pescador d’homes, això també ens ho diu a nosaltres. A cadascú de nosaltres, pecadors i febles, ens demana que siguem els seus missatgers, els seus continuadors, els seus apòstols.

El que van fer Pere i els seus socis, Jaume i Joan, que ho deixaren tot i se n’anaren amb ell (Lc 5,11), també ho demana a nosaltres, que deixem moltes coses i que el seguim i no l’abandonem mai.

Conseqüència pràctica

Per no deixar-lo Jesús ens convida a la taula de l’eucaristia i ens envia a portar a tothom la bona nova.

Aquest és, al capdavall, la nostra missió, el nostre camí cristià. Un camí de gent pecadora que s'esforça per millorar i ser cada dia més fidel al missatge de Jesús, un camí també de persones estimades i cridades per Jesús a ser testimonis joiosos de la seva resurrecció.

Pregària

Senyor, malgrat la nostra petitesa i ser pecadors us fieu de nosaltres i ens encomaneu portar al món el coneixement de la vostra gran persona i el vostre missatge, que es un missatge d’amor al germans.

Gràcies, Senyor

Que passeu un bon diumenge.