Cicle C DIUMENGE DOTZE DE L'ANY
Qui és Jesús?
(sols text, per imprimir)

Autor: William HoleIntroducció

L'evangelista ens diu: Una vegada que Jesús és trobava pregant en un lloc apartat, se li acostaren els deixebles i els preguntà: Qui diu la gent que sóc jo? (Lc 9,18) La pràctica de l'oració era habitual en Jesús. Moltes vegades trobem Jesús retirant-se per fer una estona d'oració, o passar tota la nit pregant. Com per exemple, abans de l'elecció dels apòstols, Jesús va anar a la muntanya per pregar i va passar tota la nit pregant a Déu (Lc 6,12).

Jesús vol saber qué pensen els seus deixebles d'Ell i els fa aquesta pregunta: Qué diuen la gent de Mi? La resposta és que Jesús és Moisès, Elies, Joan el Baptista o algun profeta. Però el que realment Jesús volia saber era el que pensaven ells. Per això els va preguntar, i vosaltres qui dieu qui sóc jo? I agafant la paraula, Pere va contestar que Ell era el Messies, l'Ungit de Déu.

Diverses respostes a la pregunta de Jesús a través de la història

Els homes ens hem fet distints conceptes de Crist. L'hem considerat Fill de Déu, el Messies promès, un gran mestre de la moral, un llibertador, un fracassat, un leader indiscutible, un revolucionari del seu temps, etc.

En el segle IV fou molt aguda la negació de la divinitat de Jesús. Un prevere d'Alexandria, anomenat Arrius, fou qui rebutjà obertament que Jesús fos el veritable Fill de Déu. El seu error nasqué de l'interès i esforç per trobar paraules adequades per explicar, amb claredat absoluta, el que és certament un misteri. L'any 325, el primer gran Concili de l'Església, celebrat a Nicea, definí solemnement la identitat del Jesús històric i el Fill Unigènit del Pare.

Moltes altres heretgies hi ha hagut a través de la història de la humanitat.

Alguns afirmen que Jesús fou un home que tingué una gran experiència de la divinitat, o que Jesús s'identificà tan íntimament amb la voluntat de Déu, que Déu l'adoptà com a fill.

Algunes vegades, hem sentit a dir que Jesús va ser el primer comunista, un revolucionari. Altres l'han representat com la persona que és buscada. Us en recordeu d'aquells cartells de Jesús com el Wanted, El buscat?

Si us preguntés, avui, qui és Jesús, segurament, que sortirien moltes respostes diferents; unes millors i altres pitjors. La persona de Jesús es pot mirar de moltes maneres: el Jesús històric; el que va néixer a Betlem i morí a dalt d'una creu, després de fer molts miracles; el Jesús de la Pasqua, és a dir el ressuscitat; el Jesús de l'alegria; el qui ens "diu no tingueu por"; el Jesús de la pau; el qui ens envia l'Esperit Sant; el qui es queda amb nosaltres en l'eucaristia.

El Crist històric i el Crist de la Pasqua tenen quelcom a veure amb el nostre germà, ja que tot bon cristià sap veure en el germà, sigui pobre o no, la persona de Jesús.

Per desgràcia, moltes persones es queden en el Jesús històric. Com aquell nen que li van preguntar si feia el pessebre a casa seva per Nadal, i qué era el més important del pessebre, i va respondre: "el bou i la mula".

Però, avui, vull demanar a Jesús que ens doni una resposta adequada a la meva pregunta i per això agafo l'evangeli i solament insinuaré algunes respostes que hi trobo fetes per Ell mateix:

1- Jesús, parlant amb la samaritana li diu que el Messies és el qui està parlant amb ella.

Li diu la dona: Sé que ha de venir el Messies, es a dir l'Ungit. Quan ell vingui ens ho explicarà tot. Jesús li respon: Sóc Jo, el qui et parla (Jo 4, 25,26).

2- En el desert, diu a la multitud que Ell és el pa baixat del cel.

Jo sóc el pa viu que ha baixat del cel. Qui menja d'aquest pa viurà per sempre (Jo 6,51).

3- Abans de ressuscitar a Llatzer, diu a la seva germana Marta, que Ell és la resurrecció i la vida.

Jo sóc la resurrecció i la vida. Qui creu en mi, encara que mori viurà (Jo 11,25).

4- Diu que Ell és el cep i que nosaltres som les sarments, i que si volem donar fruit hem d'estar units al cep.

Jo sóc el cep veritable i el meu Pare és el vinyater. Les sarments que no donen fruit el Pare les talla (Jo14,1-2).

5- Jesús es compara al bon pastor que dóna la vida per les ovelles .

Jo sóc el bon pastor. El bon pastor dóna la vida per les ovelles (Jo 10,11).

6- Jesús, quan li presenten una dona adultera per ser apedregada, diu:

Jo sóc la llum del món, el qui em segueix no camina a les fosques, sinó que tindrà la llum de la vida (Jo 8,12).

7- Jesús en acomiadar-se del deixebles en l'última Cena els diu.

Jo soc, el camí , la veritat i la vida (Jo,14,6).

8- Davant del Sanedrí, diu clarament, que Ell és el Fill de Déu. I per això el sentencien a mort.

Llavors tots van dir: Per tant, tu ets el Fill de Déu! Jesús els contestà: Vosaltres mateixos dieu que ho sóc ( Lc,18,70).

9- Davant Pilat, diu que ell es rei.

La meva reialesa no és d'aquest món. Si fos d'aquest món el meus homes haurien lluitat perquè no fos entregat als jueus. Però lo meva reialesa no és d'aquí. Pilat li digué: Per tant, tu ets rei? Jesús li contestà: Tu ho has dit, jo sóc rei (Jo 18,26-27).

10- Jesús en l'últim sopar renta els peus als seus apòstols i els diu: Si, doncs, jo que sóc el Mestre i el Senyor, us he rentat els peus, també vosaltres us els heu de rentar els uns als altres (Jo 13,14).

D'aquesta manera, podríem fer una llista molt llarga sobre la persona de Jesús, però jo crec que ja és suficient per enamorar-nos de Jesús i per donar tota la nostra vida per Ell.

I vosaltres, qui dieu que sóc Jo?

És la mateixa pregunta que Jesús ens fa, avui, a nosaltres.

És la pregunta clau per un creient, perquè de la resposta que hi donem en dependrà l'orientació que prendrem en la vida.

Jesús no és un personatge històric, que ha mort, sinó una persona que viu i està al nostre costat. El vertader cristià orienta tota la seva vida vers Ell, de tal manera que tot cristià hauria de poder repetir aquestes paraules de sant Pau: Ja no visc jo, sinó que és Crist qui viu en mi.

Qui és Jesús per a mi?

Crec en un Jesús viu o en un Jesús mort?.

Que passeu un bon diumenge.