Cicle C DIUMENGE SETZÈ DE L'ANY
(sols text, per imprimir)

16any1_p.JPG (36843 bytes)Estem, avui, en vigílies de vacances. Són moltes les persones que ja estan pensant en les vacances que s'acosten i jo voldria que la meva reflexió sobre la paraula de Déu, que hem escoltat, fos pràctica per aquest temps.

La primera idea que jo voldria ressaltar és la idea de l' hospitalitat. Tant la primera lectura com la tercera ens parlen de l'hospitalitat.

Abraham acull a aquells tres misteriosos personatges que passen pel camí i en recompensa rep la promesa que tindrà un fill.

Alçà els ulls i veié tres homes aturats davant d'ell. Així que els veié corregué a rebre'ls a l'entrada de la tenda, es prosternà, inclinà el front sobre la terra i digué: A Senyor, si m'heu concedit el vostre favor, us prego que no passeu sense aturar-vos amb el vostre servent A ( Gn 18,2-3).

Jesús no sempre és rebut malament, com els samaritans que no el volgueren rebre perquè anava a Jerusalem, i no el reberen massa bé en el seu poble Natzaret, sinó que la majoria de les vegades és rebut amb goig i alegria com feia Pere, que li obria casa seva a Cafarnaüm (Mc 1,29). Zaqueu, cap dels publicants, que l'invitava anar a casa seva i li va preparar una bona rebuda (Lc 19,2); com els deixebles d'Emaús que li digueren que no passés de llarg perquè el dia ja declinava i que entrés,(Lc 24,29) o com Marta i Maria com ens explica l'evangeli d'avui (Lc 10,38-42).

Jesús és rebut admirablement a casa de Marta i Maria. Jesús s'hii troba bé, descansa i obre el seu cor a aquelles dones que l'estimen. Jesús estimava Marta i Maria.

Practicar l'hospitalitat

En aquesta vida moderna, cada dia hi ha menys hospitalitat. Cadascú va per les seves i moltes vegades no volem conèixer més gent per no estar lligats i ser hospitalaris. Mireu la relació que hi ha entre veïns. Molts ni es coneixen. De vegades, hi ha un difunt a la mateixa escala i els veïns no se n'assabenten.

En aquest dies d'estiu en que les famílies es visiten i els amics es troben, procureu ser hospitalaris i amables. L'amor és manifesta en coses petites.

Molta gent es trobarà a les urbanitzacions i en el poble. És un motiu de practicar l'hospitalitat i la caritat. Sant Benet, en la seva regla, diu que els monjos rebin l'hoste com si fos el mateix Jesucrist.

16any2_p.JPG (54236 bytes)L'actitud de Marta

L'altra idea que us voldria donar és que imiteu Marta en el seu treball, però no en la seva angoixa. M'imagino Marta anant d'un costat a l'altre de la casa preparant el menjar, la taula, les begudes, suant, cansada, mirant de reüll la seva germana i el grupet que escoltava Jesús, rient, xerrant, passant-ho bé i ella tan ocupada, tan angoixada, ara diríem en tan d'estrès i arriba un moment que ja no s'aguanta més i diu a Jesús que si no l'importa que la seva germana l'hagi deixat sola en el servei. Jesús, tot rient, li contesta que va massa atrafegada i nerviosa i que la seva germana ha escollit la millor part.

ASenyor, no us fa res que la meva germana m'hagi deixat sola a servir? Digueu-li, si us plau, que m'ajudi@. El Senyor li respongué: A Marta, Marta, estàs preocupada i neguitosa per moltes coses, quan només n'hi ha una de necessària. La part de Maria és la millor i no li serà presa A. (Lc 10, 40-41).

Jesús no critica la tasca generosa i abnegada de Marta, només l'adverteix del perill que comporta, neguitejar-se.

Els qui vivim a la ciutat, moltes vegades, anem angoixats. Sempre correm i no tenim temps per a res. Quantes vegades hem sentit queixar-se els matrimonis que no tenen temps per estar una bona estona junts, per dedicar-se als seus fills i per descansar una mica! Estem tan atabalats per les coses del món que no tenim temps pels valors espirituals. Quantes persones no tenen temps d'anar a missa, o la perden, perquè van massa atrafegades com Marta !

Que les vacances siguin uns dies de descans i uns dies per dedicar-los a la vostra família, als amics, llegir i sobre tot, per contemplar les meravelles que Déu ha fet en aquest univers, perquè l'home el frueixi.

La part de Maria és la millor i no li serà presa. (Lc 10, 41).

La tercera idea és que imiteu Maria. Ella asseguda als peus de Jesús l'escoltava. Ella ha fet el que és més difícil, elegir la millor part. Parar la seva activitat, el seu treball quotidià, deixar de fer moltes coses per poder escoltar el Senyor. Veritablement, només una cosa és necessària. Maria és una dona de fe, i sap deixar el que l'ocupa i escoltar Jesús.

Marta preparava el que era necessari perquè Jesús pogués menjar i estar content, Maria estava asseguda als peus de Jesús. Si Marta no hagués preparat les coses de menjar no haguessin pogut obsequiar-lo. Jesús ho veu i solament li diu que no vagi tan atrafegada.

Marta servia Jesús. Maria escoltava atentament Jesús i Jesús alaba la seva actitud. Marta és santa i Maria també. Les dues coses són necessàries: servir i escoltar el Mestre.

Tots hem de ser con Marta I Maria. Contemplatius perquè la fe és obertura cap a Déu i actius, perquè la fe és compromís d'obertura al germà. La nostra contemplació ens ha de portar a transmetre el que hem contemplat als germans i que és faci patent i pràctic en el seu servei.

Exemple.

Un amic va convidar a sopar un altre amic.

Li va preparar un bon sopar i van estar moltes hores parlant. Quan van acabar, l'amic li va preguntar si li havia agradat el sopar i si ho havia passat bé. Ell va respondre que sí, per les dues coses, el sopar i la bona estona que havia passat parlant amb ell. Pel sopar sol no hagués vingut. He vingut més per fruir de la teva companyia.

Jesús ens convida també al sopar eucarístic i vol que mengem la seva carn i bevem la seva sang i que fruïm de la seva companyia i amistat, tot dialogant amb Ell.

La missa ens donarà forces per testimoniar la nostra fe i i posar en pràctica el nostre compromís d'amor envers els germans. La pregària serà plena si inclou també els germans. La caritat serà fonamental, si està motivada pel que hem sentit i pregat.

Conseqüència pràctica

Dediqueu un temps a Déu i el Senyor us parlarà, sigui a la platja, al mar, o a la muntanya. El Senyor parla, i la cosa important és que nosaltres el sapiguem escoltar.

Que sapiguem escoltar el Senyor en aquestes vacances.

Bones vacances.

----------------------------

Oració.

Vull gaudir de la vostra amistat.

Jesús

la vostra sensibilitat és admirable.

Admiro la vostra amistat amb Marta i Maria;

el vostre tracte espontani i familiar.

Valoreu molt més la seva presència i companyia

que totes les coses que us podien donar.

Marta us volia preparar un àpat delicat.

Maria, en canvi, us oferia la seva presència

i la conversa amical amb Vós.

Quan Marta es posa nerviosa i es queixa,

Vós, amb serenor i bon humor

li feu comprendre que el que més necessita

és estar i conversar amb elles.

Com, Marta, sovint em preocupo excessivament

per les coses que us vull oferir,

o les oracions que us vull dir.

Feu-me comprendre que el més important

és que estigui amb Vós, us escolti

i us obri el cor amb senzillesa

Ajudeu-me a gaudir de la vostra amistat.