Diumenge vinti-i-un de l'any
(sols text, per imprimir)

21any_p.JPG (21784 bytes)Introducció             

Hi ha una pregunta que inquieta a tothom: què hi ha després d'aquesta vida? .Quan et trobes davant d'una persona estimada, el pare o la mare, que s'ha mort i es comença a corrompre, hom pot preguntar-se, per això hem vingut al món per acabar d'aquesta manera?

La paraula de Déu, que il·lumina la nostra intel·ligència, ens contesta que no hem vingut al món per acabar així, sinó que hi ha una altra vida i aquesta és eterna, plena de felicitat. Hem vingut al món per posseir la vida eterna. En el credo cantem: Espero la resurrecció del morts i la vida de la glòria. Amén

La nostra vida aquí a la terra  és molt curta, malgrat visquis noranta anys i passa molt de pressa.

La pregunta del què hi ha després de la mort tot ser humà se la fa. És una de les gran preguntes que floten en el cap de tota persona, no una vegada, sinó moltes. Alguns la responen dient que tot s’acaba en la mort, altres diuen que no hi ha rés més després de la vida d’aquí la terra, nosaltres els cristians responem que Déu és Pare, que ens estima. i ens ha preparat el cel, per ser feliços eternament amb la seva presència..

És irracional i absurd pensar que les aspiracions més vives de la persona humana, com són el sobreviure a la mort, siguin abocades a la frustració i al no res.

Exemple: El pensar que un llibre pugui tenir més anys de  vida que el seu autor no seria correcte, ni congruent.

Reflexió sobre l'evangeli d'avui

Podem dir que l’evangeli d’avui és l’evangeli de les dues portes:

-     La porta estreta.

-     La porta tancada

Ja sabem una cosa i és que hi ha una altra vida que Déu ha preparat pels elegits, però volem saber, com aquell de l'evangeli, si són pocs o molts els que se salven i Jesús no ens la contesta directament però ens diu que:

 - la porta és estreta

-i per entrar-hi es requereix esforç

- molts hi voldran entrar i no podran

- molts vindran de l'orient i de l'occident i del nord i del sud i  es seuran a la taula en el regne de Déu

- potser hem estat a la taula menjant i bevent amb el Senyor,

-  inclòs hem ensenyat a les places

- i que no s'obrirà la porta perquè està tancada.

Porta estreta.

Correu, correu d’entrar per la porta estreta, perquè us asseguro que molts hi voldran entra i no podran.  (Lc 13,24).

Jesús no  respon a la curiositat de la pregunta, i diu que el que importa no és saber el nombre dels qui se salvaran, sinó la manera d’entrar-hi.

 Jesús respon amb l’al·legoria de la porta estreta, en contra de la porta ampla, en altres paraules, entre l’exigència i la permissibilitat.

La idea és que per entrar-hi és requereix esforç. ser cristià no és anar d'excursió o fer vacances, sinó agafar la creu i seguir Jesucrist. El cristià és aquell que sempre té davant dels seus ulls la persona adorable de Jesús i la seva vida i s'esforça per imitar-lo. És aquella persona que, com diu Jesús, ha de ser la llum del món per les seves bones obres, no perquè l’alabin, sinó perquè glorifiquin al Pare del cel. La llum és Jesucrist, el cristià ha de ser un reflexa d’aquesta llum. Vosaltres sou la llum del món.... que brilli igualment la vostra llum davant la gent; així veuran les vostres bones obres i glorificaran  el vostre Pare del cel (Mt 5,14-15).

Entrar per la porta estreta no és fàcil, per això necessitem de l’ajut de Déu i de la seva mare, Maria, tenint present el que deia sant Pau a la comunitat de Filip. Em veig capaç de tot, gràcies a aquell que em fa fort (Fl 4,13).

Déu és un Pare que vol que tots anem al cel

L'altra idea és que molts vindran de l'orient i occident, del nord i del sud, i s’asseuran  a taula en el Regne de Déu.( Lc 13,    ).El jueus creien que pel sol fet de ser jueu i fer unes pràctiques religioses ja se salvarien. Recordeu la paràbola del fariseu i del publicà. El fariseu diu: jo dejuno dos cops a la setmana, pago el delme  etc., resava però no estimava. No n'hi ha prou en estar batejat per anar al cel, és necessari practicar el manament de l’amor. Tothom coneixerà que sou deixebles meus per l’amor que us tindreu entre vosaltres (Jo 13,35).

Els homes necessitem dels actes externs per demostrar el que sentim, necessitem les pràctiques religioses. Jesús era un home practicant, anava al temple i a les sinagogues per escoltar i llegir la paraula de Déu i la seva vida responia  el que escoltava.

Un petó pot manifestar un acte d'amor, però no sempre ho representa, com en algunes pel·lícules es veu venir al marit i donar un petó a la seva esposa, però acaba de cometre un adulteri.

Possibilitat de no aconseguir la vida eterna

Un altra idea és que en la nostra vida hem pogut seure moltes vegades a la taula amb el Senyor, per exemple anant a combregar i no faltant a missa i es possible que el Senyor ens digui que no ens coneix i això per què? La resposta és, si no estimem de veritat no entrarem al regne del cels. Ara penso en molts nens i nenes que fan la primera i la última comunió i en les persones  que solament venen a l'església per un funeral, Què els dirà el Senyor quan es presentin davant seu?

Oferiment de Jesús

Jesús ofereix la salvació a tothom. Això ens ha de donar confiança. Viure angoixat enfront de la salvació no seria una actitud cristiana, pròpia d'un fill de Déu. Cert que hem de viure la vida amb gran responsabilitat, perquè la salvació és una cosa seriosa i amb això no s'hi pot jugar. Ens juguem la vida eterna. Pero també hem de viure amb pau i confiança pequè Déu és un Pare que ens estima de veritat. Jesús, el nostre amic sempre està al nostre costat i mai no ens demanarà que anem més allà de les nostres possibilitats.

Res més. Tots volem anar al cel i segur que hi anirem si la nostra vida és una reproducció de la vida de Jesús.

Que passeu un bon diumenge.