Cicle C Diumenge 23 de l'any
(sols text, per imprimir)

23any2_p.JPG (44740 bytes)Introducció

És un motiu d'alegria el veure que els feligresos van tornant i es recorden de Jesucrist, venint a la nostra assemblea eucarística, després d'unes vacances ben merescudes.

Venim per escoltar la paraula de Déu i perquè aquesta paraula de Déu sigui la norma de la nostra conducta

Avui veiem que molta gent seguia Jesús i ell pensant que molts el seguien sense saber ben bé el que feien, els va voler donar uns consells pràctics, perquè ells després d'haver-ho meditat com aquell que vol construir una torre o emprendre una guerra ha de considerar les seves possibilitats per construir-la o per guanyar-la, es determinessin seguir-lo o no seguir-lo.

Suposem que algú de vosaltres vol construir una torre. No us assentareu primer calculant-ne les despeses, per veure si teniu recursos per acabar-la?

Condicions que posa Jesús al seus deixebles

Aparentment les condicions que posa Jesús per seguir-lo són condicions dures i difícils, però si nosaltres les aprofundim , no ho són. El secret de no trobar-les dures és conèixer i estar enamorat de Jesucrist. Estimar, de veritat, el Senyor. Quan s'estima les coses es veuen diferent. Per una mare, que estima molt, es sacrifica amb alegria i encara que el seu fill vagi pel mal camí, mai no és dolent.

La vida del cristià construïda sobre les ensenyances de Jesús esdevindrà una vida fecunda, rica i eficaç per a ell mateix i per a tots aquells que estima.

Reflexió sobre l’evangeli

Jesús ens diu en l’evangeli d’avui: Si algú vol venir (Lc 14, 26)

Jesús és una persona que respecta la nostra llibertat i vol que el seguim sense ser forçat. Recordeu aquell jove que l’escoltava i que el volia seguir i quan Jesús li demana que es desprengui de les seves riqueses, el va deixar i no el va seguir i Jesús el va deixar marxar lliurement.

Comentem ara, les condicions, que Jesús posa per ser deixeble seu. Són tres:

23any1_p.JPG (39757 bytes)Si algú vol venir amb Mi i no m'estima més que el pare, i la mare, que l'esposa i els fills, que els germans i les germanes i fins i tot que la seva pròpia vida, no pot ser deixeble meu. (Lc 14,26).

Primera condició. Hem d'estimar el Senyor, més que el pare, o la mare, l’esposa i els fills ,els germans o les germanes i més que la pròpia vida. El qui no ha fa així no pot ser deixeble seu. Amb aquestes paraules el Senyor vol indicar-nos que l'hem d' estimar de veritat i que el nostre amor a d'ésser més gran que el que tenim pel pare, o la mare, o els germans, o a nosaltres mateixos. En cas de dubte ens hem d'inclinar pel Senyor.

Una mare explicava aquestes paraules de Jesús al seu fill i li deia: fill meu estima de veritat Jesucrist, perquè d'aquesta manera m'estimaràs més a mi. La mare tenia raó. No és pas un menyspreu a la família sinó tot el contrari el que vol el Senyor. Jesús valorava molt el tresor de la família.

Jesús no diu altra cosa que el que estava escrit en l’Antic Testament: Escolta Israel, el nostre Déu, és l’únic Senyor. Estimaràs el Senyor, el teu Déu, amb tot el teu cor, amb tota l’ànima, amb totes les teves forces (Dt 6,4-5).

Déu ha de ser el primer que hem d’estimar, perquè l’hem d’estimar sense límits.

Qui no porta la seva creu per venir amb mi, no pot ser deixeble meu (Lc 14,27).

La segona condició que posa Jesús és que agafem la creu i el seguim. Jo diria que és conseqüència del que hem dit abans. No hi ha estimació sense sacrifici. M’agradaria que una mare ens expliqués els molts sacrificis que ha fet pels seus fills i això amb alegria. Per què?. Perquè hi ha amor.

Seguir Jesucrist és fer sempre la voluntat de Déu, encara que no concordi amb la nostra. Jesús a l'hort de les oliveres n'és un exemple: Pare, allunya de mi aquesta copa; però que no és faci la meva voluntat sinó la teva ( Lc 22,42).

Seguir Jesucrist és preguntar-nos com obraria el Senyor si es trobés en les nostres circumstàncies. Segur que obraria per amor.

Seguir Jesucrist és estar disposat a morir per Ell

Ningú de vosaltres pot ser deixeble meu, si no renuncia a tot el que té (Lc 14,33).

La tercera condició és que l'estimem més que tots els béns de la terra.

Sant Pau escriu: Tot ho considero una pèrdua comparat amb el bé suprem que és conèixer Jesucrist, el meu Senyor ( Fl 3,8).

Jesucrist ens diu: Vosaltres busqueu més aviat el seu regne i el demés us ho donarà el meu Pare de més a més. (Lc12,31).

Jesús no demana més el que Déu demanava en l'antic Testament, quan deia: " Estimaràs Déu, amb tot el teu cor, amb tota la teva ànima, amb totes les teves forces, sobre totes les coses. (Dt 6,4-5).

La tercera condició és la renúncia a tots els béns. Jesús per seguir-lo vol que renunciem el diner, el poder, les comoditats, ja que no podem servir a Déu i el diner.

Seguir Jesucrist no és difícil, quan l'estimem i quan contem en l'ajut de Déu. Sant Pau deia " Tot ho puc en aquell que em conforta".

Les paraules de Jesús clau són: " veniu amb mi". Aquest camí no el farem mai sols, sinó amb Jesús. Anant amb ell sempre hi guanyarem: les renúncies mai seran pèrdues, sinó guany i el jou sempre serà suau i la càrrega lleugera.

Demanem al Senyor que ens augmenti la fe i que ens ajudi a ser uns veritables deixebles seus i no deixem d'examinar la nostra consciència i preguntar-nos si som de veritat deixebles de Jesús.

Determinem-nos a seguir Jesucrist de veritat, no a mitges tintes, i jo us puc prometre que tindreu pau interior i aconseguireu la vida eterna.

Acabo amb aquesta idea tan bonica: res m’ omple tant com la persona adorable de Jesús i seguir-lo de veritat.

Que passeu un bon diumenge