Cicle C DIUMENGE TRENTA-U DE L’ANY
(sols text, per imprimir)

31any_p.JPG (31407 bytes)Història d’una conversió

Introducció

L'evangeli ens diu que Jesús entrà a Jericó i travessava la ciutat. Jericó era una gran ciutat, rica, opulenta i plena de gent que feia negocis i hi havia qui-sap-lo de mercaders i també una ciutat plena de pobres que esperaven l'almoina dels transeünts.

Zaqueu recaptador d’impostos

Hi vivia Zaqueu, recaptador d'impostos. Els recaptadors de contribucions havien de donar una paga establerta als romans i el que passava s'ho podien quedar. Era una gent odiada pels jueus.

Mirada de Zaqueu

Mirem Zaqueu abans d'enfilar-se a la figuera.

Quan venia alguna persona a pagar els impostos tota la seva mirada anava a treure tot el que podia d'aquella persona. Quan més treia, més ric era. Quan més recollien les seves mans, més content estava. La justícia no contava. La única cosa important per a ell eren els diners.

Quan aquella persona marxava, la seva mirada estava satisfeta i si l'havia pogut estafar molt encara més.

Zaqueu tenia interès i curiositat per veure Jesús, però segurament per la seva situació personal, com recaptador d’impostos, no s’atrevia a saludar-lo personalment i entrar-hi amb contacte. La situació es desbloqueja perquè Jesús li diu que vol anar a casa seva.

31any1_p.JPG (29344 bytes)Un home que es deia Zaqueu, cap de cobradors d’impostos i ric, intentava de veure qui era Jesús, però la gentada li privava la vista, perquè era petit d’estatura. Llavors, per poder-lo veure corregué endavant i s’enfilà a un arbre al lloc on Jesús havia de passar (Lc 19 2-3).

Mirada dels que pagaven els impostos

La mirada dels altres jueus era una mirada d'odi veient el que ell era. Un estafador, un lladre, un mal carat. Els recaptadors d'impostos eren comparats a les prostitutes.

Zaqueu, era menyspreat pel poble i un excomunicat. Els pocs amics que tenia eren més amics de les seves riqueses que de la seva persona.

Aquesta era la mirada del poble, dels jueus. Mirada de menyspreu i de venjança.

31any2_p.JPG (52787 bytes)Mirada de Jesús

Quan Jesús arribà en aquell indret, alçà els ulls i li digué:" Zaqueu, baixa de pressa que avui m’he de quedar a casa teva"(Lc 19,5).

L'evangeli ens diu que Jesús el va mirar, quan estava a dalt de la figuera. Quina serà la mirada de Jesús?. No és com la mirada de Zaqueu, ni és com la mirada dels jueus, la mirada de Jesús és una mirada d'una persona que busca l'amistat amb Zaqueu. Mirada neta i transparent. La mirada de Jesús és la mirada d'un amic.

Per això, ell mateix, s'invità a la casa de Zaqueu i aquell home, molt petit, baixà de l'arbre i es posà al costat de Jesús, home alt i esvelt i acompanyat de molts cobradors d'impostos va a casa de Zaqueu.

La conversió de Zaqueu és una reacció a la invitació de Jesús que és el qui s’acosta a ell i entra a casa seva, sense retreure-li els seus pecats.

Mirada dels del poble

Tothom que ho veia qui ho veié criticava Jesús i comentava el fet de que s’hagués quedat a casa d’un pecador ((Lc 19,7).

La mirada del poble, veient això era una mirada de crítica contra el Mestre, però a Jesús no l'importava la crítica. Ell volia canviar la mirada de Zaqueu. Volia, que deixés de ser una mirada d'estafador i lladre i convertir-se en una mirada de despreniment i de compartir.

31any3_p.JPG (19602 bytes)Jesús aconsegueix el que volia

Jesús ho va aconseguir. A mig sopar, Zaqueu és posà dret i digué al Senyor:" Senyor, ara mateix dono als pobres la meitat del meus béns, i a tots el qui he defraudat, els restitueixo quatre vegades més " (Lc 19 8).

La restitució dels béns als pobres i a les persones estafades és el signe de la conversió personal i de l’acolliment del do de la salvació per part de Zaqueu.

La mirada de Zaqueu ha canviat. També la seva vida i la de la seva família.

Ens diu Jesús que la salvació ha entrat a aquella casa, ja que aquest home també és fill d'Abraham.

La nostra mirada

Encara que no ens ho sembli, moltes vegades, i no ho volem reconèixer, la nostra mirada s'assembla a la mirada de Zaqueu, mirada de menyspreu als altres, d'orgull, de venjança, de riqueses, de sortir sempre en la nostra, sexual, d'ira, i de peresa.

Jesús també ve a buscar a nosaltres pecadors. És que el fill de l’home ha vingut a buscar allò que s’havia perdut (Lc 19, 10).

El nostre contacte amb Jesús, en aquesta Eucaristia, ens ha de fer canviar, com el contacte de Jesús amb Zaqueu el va fer canviar.

La meva vida i la trobada de Jesús

En la meva vida, quines han estat les meves trobades amb Jesús?

Quins respectes humans impedeixen les meves trobades amb Jesús?

Què és el que Jesús espera de mi?

Quina ha de ser la meva conversió?

Pregària

Senyor, mireu-me com vau mirar Zaqueu i la meva reacció que sigui com la d'ell, que us inviti a casa meva i que jo tingui l'alegria que va tenir Zaqueu i sàpiga tenir una conversa llarga, íntima i amical amb Vós

Jesús, veniu a casa meva. Que la vostra mirada i les vostres paraules em penetrin en el cor i em purifiquin; que il·luminin la meva ment perquè sàpiga descobrir el que em falta i el que hauria de canviar en el meu comportament.

Que passeu un bon diumenge i una bona setmana

 

 

 

 

 

 

 

 

.