Cicle C. Diumenge trenta tres de l'any
(Sols text, per imprimir)

Introducció

Acabem l'any litúrgic i aquest temps de tardor ens mou a meditar el sentit dels temps, la caducitat de la vida, la fragilitat de la persona i la inseguretat de tota cosa humana.

 Aquest evangeli és un dels més difícil d'interpretar, pel seu estil escatològic, que vol dir, sobre les últimes realitats i en un to de profecia amb metàfora, on s’hi mescla el present i el futur i ens  costa molt de distingir quan Jesús parla del present i quan del futur.

 En aquests dies de pluja, en els quals veiem que els rius baixen plens i els pantans s'omplen, no és fàcil fer una anàlisi de com aquesta aigua acumulada principalment en el mar es distribueix per tota la terra . Tampoc és fàcil parlar de la fi del món i sobretot donar una explicació raonada del quan i del com serà, perquè Jesús, que com a Déu ho sabia,  com a home no ho va voler revelar.

 Una cosa és certa, que els rius, que enriqueixen la terra i l'embelleixen per la seva aigua, la porten cap al mar i a ell deuen la seva existència. També és cert que la nostra vida, que és un do de Déu, té per destí entrar per sempre a l'oceà infinit de la vida de Déu.

Explicació de l’evangeli

Després d'aquesta introducció, preguntem‑nos com podem comentar la paraula de Déu, perquè ens serveixi per la nostra vida cristiana

Alguns parlaven del temple, fent notar les seves pedres magnífiques  i les ofrenes que el decoraven.  Jesús digué;” Això que veieu vindran dies que tot sera destruït: no quedarà pedra sobre pedra  (Lc 21 5 ).

Els deixebles feren notar la magnificència i la grandiositat del Temple de Jerusalem i aquestes paraules tan clares de Jesús havien de sonar molt  durament a les orelles dels seus compatriotes.

Però, evidentment, ell no ho deia per amargar-los sinó per donar a ells i a nosaltres un ensenyament clar: que no poséssim la nostra confiança en  cap cosa humana, per més meravellosa que sigui, perquè tot és fràgil i tot és caduc.

Una de les obres millors i més ben fetes era el temple de Jerusalem. El temple era el símbol i el centre del poble d'Israel. Destruir el Temple era destruir el poble d'Israel. Jesús estimava el temple i en considerar que d'aquell Temple no en quedaria pedra sobre pedra, plorà.

La lliçó, que nosaltres poden treure, és que totes les coses humanes són caduques i que tota la nostra confiança l’hem de posar en Déu.

En la nostra vida cada dia se’ns destruiran coses, cada dia se’ns enfonsaran seguretats, però nosaltres confiant amb el Senyor, hem de saber reconstruir la nostra vida.  Cada dia hem de ressuscitar la nostra esperança en el Senyor

Nosaltres, els qui som una mica grans, hem vist caure el feixisme, que semblava impossible quan les tropes d'Hitler ocupaven tota l’Europa i caure el comunisme i el mur de Belin, cosa impensable. Com a opinió personal, us dic que la caiguda del mur de Berlín, sense tirar cap tret, va ser  una cosa providencial. La mà de Déu actua encara que nosaltres no la veiem.

Els homes construeixen imperis i ciutats, temples i murs que cauen, nosaltres cristians hem de ser constructors del Regne de Deu aquí a la terra, que no caurà mai.

Per construir, moltes vegades, s'ha de fer caure el que és vell i començar a edificar de nou. Si tens una casa vella i en vols construir una de nova, l’has de tirar a terra abans  per poder edificar la nova. Si volem construir un món ple d'amor, de pau, de fraternitat i de justícia, hem de destruir aquest món de guerra, d'odi i d'injustícia. Quan dic això, no hem de pensar solament en els governants, sinó en la nostra vida de cada dia, que està plena d'egoisme, d’odi i d'injustícia, encara que, no sempre, nosaltres no  ho volem reconèixer.

Dante diu que en el viatge que tots fem cap a l'eternitat trobem  tres feres en el camí, que volen impedir que avancem: una pantera, un lleó i una lloba.

La pantera diu Dante és la sensualitat. Es val de tot per  apagar en nosaltres els goigs i el sabor de l'esperit.

Vivim en un ambient ple de sensualitat i desgraciat l'home que no sap, o no vol, dominar-la. L'ambient, en el qual  vivim està ple de sensualitat; en la televisió, les revistes pornogràfiques i ara només faltava el telèfon eròtic.

Trobem, també, diu Dante el lleó, que representa amb el seu cap alt l'orgull. Per què es barallen els homes? Tots volen ser els primers, manar i tenir la raó. Jesús ens diu que quan siguem convidats escollim l'últim lloc i també. els primers seran els últims i els últims els primers.

Finalment la lloba, que pot ser aquest món que ens devora amb el seu materialisme, les comoditats i l'egoisme.

L’evangeli continua:

Anomenant les quatre calamitats en que la Bíblia sol resumir el dolor de la humanitat: pesta, fam, guerres i terratrèmols i afegeix pels cristians persecucions, que seran una ocasió de donar testimoni. Feu des  d’ara, el propòsit de no preparar-vos la defensa: jo mateix us donaré una eloqüència i una saviesa, i cap dels vostres acusadors no serà capaç de resistir-la o de contradir-la (Lc 21,14).

La destrucció del Temple de Jerusalem m’ha recordat les nostres d’ara, a més a més de les guerres.

Naufragi del Titànic

Segles XX

El dimecres 10 d'abril de 1.912, a les dotze en punt, salpava del port de  Souhthampton (al costat del Canal de la Mànega, Anglaterra) el vaixell més luxós i de major grandària construït fins llavors. Es tractava del sortit de les drassanes de Belfast (Irlanda), havent estat botat el 31 de maig de 1.911.

Aquest gegant dels mars era el fruit de la carrera que des de principis de segle venia enfrontant al Regne Unit amb Alemanya pel domini dels mars. Era l'orgull de la seva companyia propietària.

El dia catorze, quatre dies després de navegar, el luxós transatlàntic tocava amb  un iceberg i naufragava, morint ofegades, mil tres centes dotze persones a les aigües de l’Atlàntic Nord.

DESTRUCCIO DE LES BESONES DEls Estats units

El dimarts, dia onze de setembre, va ser un dia ple d’angoixosament i tristesa pels Estats Units i per a tot el món.

Dos avions segrestats prop de Nova York amb passatgers feien caure les formidables torres bessones de Nova York i part del pentàgon de Washington.

El president d’Estats Units, George Bush, va parlar de milers de morts, alguns diuen tres mil.

Conseqüència practica

Els homes posen la seva esperança en la tècnica i en els seus grans invents, la meva esperança la poso en el Senyor que no falla mai.

Sempre que celebrem l'Eucaristia recordem el passat: Anunciem la vostra mort, confessem la vostra resurrecció, però amb una mirada profètica cap al futur, també, diem . Esperem el vostre retorn, Senyor Jesús.

Cada Eucaristia ens fa viure una certa tensió entre el passat i el futur.

L'Eucaristia és el nostre aliment per a aquest futur que és Déu.

Demanem al Senyor, en acabar aquest anys litúrgic, que ens doni força per ser valents, obrir les portes al Senyor i arribar a ser sants i això aviat.

Que passeu un bon diumenge.

======================

Pensaments tardorals

Sóc la tardor. Però voldria tenir-ne més. Voldria que el meu cap, el meu cor i el meu esperit hi veiessin el caure de les fulles i els dies com un senyal de vida nova i un temps sense temps. És un signe dramàtic i ensems meravellós que ens invita, any rera any, malgrat a les aparences a creure en la vida, a desitjar-la i estimar-la. La vida d’ara i la vida per sempre. Res, ni ningú mor inútilment; des de que existeixen les vides i les morts engendren nova vida.

 (Del llibre de Francesc Malgosa i Riera, Grapat de sol. Grapat d’ombra).