Cicle C. DIUMENGE NOVÈ DE L’ANY
LA RIQUESA DE L’ESGLÉSIA SÓN LES PERSONES
(sols text, per imprimir)

Autor: William HoleComposició de lloc.

Fàcilment podem fer la composició de lloc, després d’haver escoltat atentament l’evangeli d’avui

Jesús acompanyat de moltes persones, que havien escoltat les seves paraules entrà a Cafarnaüm, on hi havia la casa de Pere.

A Cafarnaüm hi havia un centurió que tenia un criat malalt que estimava molt

(Lc7,1-3) i estava a punt de morir. El centurió havia sentit parlar de Jesús i pensant que ja no hi havia res a fer i que Jesús podia fer quelcom pel seu estimat criat, li envià uns ancians de la comunitat jueva, no pagans com ell era, per demanar-li que vingués a curar el seu criat.

No hi anà ell, hi envià ancians, persones de la seva confiança, i jueus per demanar a Jesús que anés a curar el seu criat. Li demanava que hi anés. Després dirà que no és digne que entri a la seva casa.

Aquells ancians exposaren amb molt d’interès que Jesús fes el que li demanaven ja que aquell centurió era un amic del poble i els havia construït una sinagoga. Malgrat no ser jueu i estar a les ordres del romans que ocupaven Palestina aquell temps, era amic del poble jueu i no havia tingut escrúpols en construir una sinagoga.

Quin exemple de fraternitat no ens dóna el centurió!

El centurió s’assabentà que Jesús anava a casa seva i li envià uns amics per dir-li: Senyor, no us molesteu. El tracte de Senyor. Jo no sóc digne que entreu a casa meva. Per això ni m’he atrevit a venir jo mateix a trobar-vos. Digueu només de paraula i el meu criat es posarà bo. ( Lc 7,6-7).

El centurió ens explica el perquè li demana que no hi vagi. " Jo també sé que és autoritat: tinc soldats a les meves ordres, i si dic a un que se’n vagi se’n va, i si dic a un altre que vingui, ve, i si al meu criat li mano que faci una cosa la fa" L’explicació és clara, si ell demana que es faci una cosa i es fa, també el Senyor, pot demanar a la malaltia que se’n vagi i se n’anirà. Ja sabem el resultat. Jesús no hi va i el criat queda guarit.

Com actuava Jesús.

Generalment Jesús allarga la mà a la persona que vol curar i la toca, com veiem en la curació del cec, que fa saliva i li toca els ulls (Mc 8,22-26) ,però en aquest cas, Jesús no tenia necessitat d’anar a la casa del centurió i tocar el malalt, ho podia fer a distància i ho fa, per això diu l’evangelista: Quan tornaren a la casa els qui havien estat enviats, trobaren que el criat s’havia posat bo ( Lc 7,10).

Personalitat del centurió

Veiem en el centurió un conjunts de valors, humans-religiosos, que són un bon camí per acceptar Jesucrist.

- És militar exercent i té autoritat.

- Un home que estima el seu criat. No es tracta d’un fill sinó d’un criat i ens ha dit l’evangeli que l’estimava molt.

- Que fa tot el possible perquè es curi.

- No és jueu, sinó pagà.

- Amic del poble

- Que ha edificat una sinagoga pels jueus.

- És una persona humil.

- És una persona de fe.

- Té molta humilitat.

La seva humilitat es demostra quan diu que no és digne que Jesús entri a casa seva i la seva fe quan manifesta que no cal que Jesús hi vagi

9anyb.GIF (71491 bytes)Actitud de Jesús

Jesús escolta el prec que li fan els ancians de la comunitat jueva i els acompanya per anar a la casa del Centurió. Jesús sempre escoltava les persones i si podia, feia el favor que li demanaven.

Jesús deixa moltes coses que tenia que fer i diu: Anem a casa seva. Quin exemple ens dóna Jesús d’escoltar i d’estar disposat a entregar-se als demés !

Admira la fe del centurió i expressa que a Israel no ha trobat tanta fe com en aquell home que no era jueu sinó pagà, però que estimava molt i li concedeix el que demanava sense moure’s del lloc

En veure la fe d’aquell centurió i en sentir les seves paraules Jesús l’admirà i i es girà cap a la gent que el seguia i digué : Us asseguro que dintre d’Israel no he trobar tanta fe (Lc 7,9).

Conseqüència per a la nostra vida cristiana

Jesús no és mou, fa el miracle des de lluny.

Aquells que se’n beneficien ni arriben a veure’l.

Hauríem de ser conscients, que aquesta mena de curacions Jesús les continua fent actualment. Els nostres ulls humans, potser, no les veuen. Però Ell no negarà mai el seu ajut quan li fem una pregària confiada.

Per viure necessitem de la fe

Humanament

La fe en les persones que ens envolten és vital per a la nostra existència.

És fonamental que el marit tingui fe en la seva esposa i ella en ell, que els pares creguin en el fills i que aquests confien en els seus pares, que l’amic confiï en l’amistat de la persona que estima. Quan falta aquesta fe humana desapareix l’amor i la família. Quan es perd la fe en alguna persona podem dir que tot s’acaba.

Cristianament

La fe és la primera virtut teologal, per la qual, sense veure, creiem el què Déu ens ha revelat

Si nosaltres estem ,avui, en aquest temple, és perquè volem, ja que ningú ens hi obliga, i perquè tenim fe.

La fe, com diu el catecisme de l’església catòlica, és una adhesió personal de l’home amb Déu i l’assentiment lliure a tota veritat revelada per Déu ( Cat nº 151).

Quan anem a combregar ens adherim sacramentalment a la persona adorable de Jesús i, al mateix temps, fem un acte de fe en la seva presència.

Les mateixes paraules que va dir el centurió són les que nosaltres repetim abans d’anar a combregar.

Jesús podia curar a distància, també pot estar present sota els accidents del pa i del vi perquè és Déu. El miracle més gran que ha fet Jesús és quedar-se entre nosaltres en el Santíssim Sacrament.

Pregària

Senyor us demanem que :

Pugueu fer l’elogi de la nostra fe, com vau fer per la del centurió!

Que sapiguem imitar la fe, la senzillesa, l’amor i la disponibilitat d’ajudar als nostres germans com la que tenia el centurió.

Senyor, augmenteu la meva fe!

Que tingueu un bon diumenge

.