Cicle C. DIUMENGE QUART DE PASQUA
(sols text, per imprimir)

pasqua4_p.JPG (31323 bytes)Fa quatre diumenges que celebràvem la gran festa de Pasqua i cada any, en aquest quart diumenge, l'Església posa a la nostra consideració la imatge de Jesús, com a bon pastor.

Els que vivim a la ciutat, com Barcelona, sabem el què és un pastor. Però la imatge no té aquella força que tenia quan Jesús la va dir, ja que els seus oients, en la seva majoria, eren pagesos o pastors.

Per això, ara que esteu ben asseguts, us demano una mica d'imaginació i recordeu alguns pastors i llurs ovelles que hagueu vist en la vostra vida; potser anant en el tren, en les vacances, o en el poble on vàreu néixer.

Ens hem preguntat més d'una vegada qui és Jesús i avui ell mateix ens ho diu amb aquestes paraules "Jo sóc el bon pastor" (Jn 10,11). Així ens descriu el que Ell és.

L'evangeli d'avui és molt curt, però substanciós. Posem en un costat els verbs que es refereixen al pastor i els verbs que es refereixen a les ovelles. La primera columna és més llarga que la segona.

Així tenim, d'una banda, els verbs que es refereixen al pastor:

D'altra banda ,els verbs que es refereixen a les ovelles.

Les meves ovelles escolten la meva veu (Jo 10,27).

- escoltar i

- seguir,

Jesús, encara que no el veiem, ens parla

El bon pastor, Jesús, ens parla de moltes maneres

Ens parla en l'evangeli, en el seu missatge, que és un missatge d'amor i d'entrega. Ens parla interiorment per mitjà de l'Esperit Sant, que habita en nosaltres. Ens parla pels esdeveniments de la vida, etc.

El bon pastor, Jesús, ens coneix

Jo sóc el bon pastor conec les meves ovelles (Jo 10,14).

Com el pastor coneix les seves ovelles, Jesús ens coneix. Ell no té un coneixement de nosaltres superficial, sinó que el coneixement que té Jesús de nosaltres és un coneixement profund. Jesús ens compren, saps la nostra vida, les nostres alegries, penes, dificultats, els nostres problemes. Ens coneix més que la mare o el pare coneixen els seus fills. Tinguem present que Jesús és Déu i, com a Déu, totes les coses li són patents.

Conèixer, en la Bíblia, té un sentit d’amistat, d’afecte, de tracte personal i de correspondència d’amor.

El bon pastor dóna la vida per les ovelles (Jo 10,11).

El bon pastor passa la seva vida amb les ovelles. De bon matí, xiulant les reuneix, les porta a pasturar tot el dia i de nit les tanca a la pleta. Jesús, com a bon Pastor, també ens acompanya en la nostra vida cristiana, si nosaltres admetem la seva companyia. Com el pastor té cura de les ovelles, Jesús té cura de nosaltres. Tots sabem que Jesús ha donat la seva vida per nosaltres a l'ara de la creu, com meditàvem el Divendres Sant.

El bon Pastor Jesús ens dóna la vida eterna

Jesús ha vingut al món perquè tinguem vida i vida amb abundància. Dins de pocs dies veurem que Jesús se'n va al cel, en la festa de l'Ascensió, i el Senyor ens dirà que va al cel per preparar-nos un lloc. Tots nosaltres tenim un lloc en el cel, que ens ha guanyat Jesús i nosaltres hem de ser-ne mereixedors amb la nostra vida cristiana.

El bon Pastor no permet que li arravatin les ovelles

Jesús, com a bon Pastors ens ajuda a vèncer les moltes dificultats que tenim per ésser cristians de veritat. Són moltes les temptacions que ens vénen del món, del dimoni i de la carn, però totes les podem vèncer, com diu sant Pau: "tot ho puc en aquell que em conforta".

pasqua4b.JPG (27094 bytes)El bon Pastor Jesús ens alimenta.

Ja sabem com. En l'eucaristia. "La meva carn és veritable menjar, la meva sang és veritable beguda, qui menja la meva carn i beu la meva sang té la vida eterna i jo el ressuscitaré l'últim dia" (Jo 6,54).

Deixem la contemplació del bon Pastor i mirem les ovelles que som nosaltres.

Com diu sant Basili, Jesús va fundar l’Església per guiar el poble de Déu a les fons de la pregària, la paraula de Déu, la litúrgia, en les concretes situacions, com el Pastor guia les ovelles.

Jesús fa servir dos verbs: el verb escoltar i el verb seguir. Fem-ne un petit comentari abans d'acabar.

Les ovelles escolten el pastor

No n'hi ha prou amb sentir. Hi ha moltes persones que senten però no escolten.

No n'hi ha prou amb estar d'acord amb aquell que parla.

No n'hi ha prou amb dir, "aquest té raó".

La paraula escoltada ha de penetrar en el nostre cor, com l'aigua de la pluja penetra a la terra i ens ha de fer canviar de manera de pensar i de viure. Si la nostra manera de pensar i de viure no canvia, Jesús no la pot pas aprovar.

Sant Joan ens diu que, mentre Marta feia les feines de la casa, Maria, asseguda als peus de Jesús l’escoltava. També en la nostra vida cristiana ens hem de seure als peus de Jesús i dir-li: "Parleu, Senyor, que us escolto atentament".

Les ovelles segueixen el pastor

A més a més d'escoltar, hem de seguir Jesús. Les ovelles segueixen el pastor. Van darrera d'ell. Van on vol el pastor, no van per les seves. Així ha de ser la nostra vida. Jesús ha d'anar al davant nostre. Hem d'anar on ell vol, no hem d'anar per les nostres. Jesús ens ho diu amb aquestes paraules: Les meves ovelles escolten la meva veu. Jo les conec, i elles em segueixen (Jo 10,27).

Res més, estimats feligresos que m'escolteu. Demanem al bon Pastor que hi hagi molts nois i noies, que sentin la veu del bon Pastor que els crida a una vida de total entrega. Ja sigui al seminari, o a un convent, perquè ells o elles en la seva vida ajudin al bon Pastor, Jesús, a portar les persones cap a Déu.

Que tingueu un bon diumenge i una bona setmana.


JESÚS EL BON PASTOR
(Del llibre, El pòrtic del misteri de la segona virtut (l'esperança), de Charles Péguy.
Ed. Clàssics del Cristianisme, num 4, 1989, pp. 81-82. )