Cicle C. DIUMENGE CINQUÈ DE PASQUA
(sols text, per imprimir)

pasqua5_p.GIF (45493 bytes)JESÚS EXEMPLE D’AMOR

L’evangeli d’avui ens recorda el gran manament de Jesús. Dígue’m com estimes i et diré si ets deixeble de Jesús. El senyal per conèixer si som cristians és l’amor.

Anècdota

Quan sant Juan Evangelista era ja molt ancià i, segons la tradició, estava a punt de morir (tenia més de noranta anys), se li van apropar els seus deixebles i li van preguntar per què sempre els feia el mateix sermó; era el sermó de l'amor. Sant Joan els va contestar, perquè aquest era el precepte del Senyor: "Estimeu-vos els uns als altres, com jo us he estimat" (Jo 13,34).

Aquest és el testament de Jesús.

Jesús ens diu que ens estima fins a l'extrem, i que ens hem d’estimar com Ell ens ha estimat. Abans de la festa de Pasqua, sabent Jesús, que havia arribat l'hora de passar d'aquest món al Pare, havent estimat als seus que estaven al món, els va estimar fins a l'extrem (Jo 13, 1).

Déu m'estima. Jesús, que és Déu, m'estima fins a l'extrem. Els sants són aquelles persones que han sobresortit en l'amor. S'han sentit estimats per Déu i han estimat els seus germans de debò. Per ser sants hem de tenir consciència que Déu ens estima i que m'estima a mi particularment i de debò.

Sentir-se profundament estimat per Déu.

L'amor més gran que hi ha a la terra és l'amor de mare. Aquest amor de mare, no es pot comparar amb l'amor de Déu. Si no som cecs, fàcilment veurem que Déu ens estima.

Tota la creació, amb la seva immensa grandesa, és per a que els humans gaudeixin de les seves belleses i és un senyal de l'amor de Déu.

Tota la història de la salvació, és, també, un senyal de l'amor de Déu. Però la manifestació suprema, última, i insuperable del seu amor, la trobem en la persona adorable de Jesús. Sant Joan ens diu: Déu de tal manera, ha estimat al món que li ha lliurat el seu propi Fill únic perquè no és perdi cap dels qui creuen en ell, sinó que tinguin vida eterna (Jo3,16).

Jesús ha donat la seva vida per nosaltres morint a la creu i com Ell diu:"Ningú no té un amor més gran que el qui dóna la vida pels seus amics" (Jo 15,13).

Amor als germans

Si solament estiméssim Déu no seríem cristians de debò. Hem d’estimar Déu i els nostres germans. Estimeu-vos els uns als altres com jo us he estimat (Jo 13,34).

El Senyor, ens vol ensenyar d'una manera pràctica, com ha de ser l'amor als nostres germans, i ho fa d'una manera molt senzilla. Quan estaven sopant, el Dijous Sant, s'aixecà, es tragué el mantell, va cenyeix-se una tovallola i amb una palangana començà a rentar els peus als seus deixebles.

Mireu el Mestre, el Fill de Déu, la persona de Jesús agenollada rentant els peus a Judes, el traïdor; a Pere, que el negarà tres vegades i a Joan el deixeble estimat i als altres apòstols.

Fàcilment podem comprendre les raons per les que Pere no vol permetre que Jesús, li renti els peus. Però, Jesús insisteix i els hi renta, per a que els Apòstols i nosaltres aprenguéssim la gran lliçó d'humilitat, que ens donava. Si, doncs, Jo que sóc el Mestre i el Senyor us he rentat els peus, també vosaltres us els heu de rentar els uns als altres. Us he donat exemple (Jo 13,14-15).

Jesús, quan us veig agenollat rentant els peus, descobreixo la vostra grandesa, el vostre amor, perquè l'amor es manifesta en el servei i en la humilitat.

Parlem molt d'amor, però molt poc d'humilitat i servei. Per això, germans, manca tant d’amor en el món, perquè no hi pot haver veritable amor sense humilitat i lliurament.

Aprenguem la gran lliçó que Crist ens dóna. Que Déu ens estima fins a l'extrem i que l'amor als nostres germans ha d'anar acompanyat de la gran virtut de la humilitat i del sacrifici.

Exemple d’amor d’un gitano

El dia 4 de maig de 1997, milers i milers de gitanos aclamaven al Papa. I per què? Perquè el Papa beatificarà al primer gitano. També els gitanos poden ser sants.

Ceferino Jimenez Malla, gitano de setanta-cinc anys d'edat, conegut pel sobrenom de "Pelé" va ser detingut al començament de la guerra civil, de 1936, a Barbastre, per milicians, quan intentava defensar un sacerdot que anaven a detenir. Després de dues setmanes a la presó, va ser afusellat per no voler desprendre's d'un rosari que sempre duia, i amb ell va morir al crit de "!Visca Crist Rei"!.

El Papa va dir: "va ser màrtir de la fe, estrenyent contra el seu pit el rosari que ell resava tots els dies amb una devoció tendrament maternal a Maria". Demanem al gitano Ceferino que també nosaltres sapiguem donar la vida per Jesucrist.

Si Jesús ens dona un manament com el senyal del cristià, també ens dona la capacitat de posar-lo en pràctica. En l’eucaristia i en la missa, trobarem la força perquè el manament no sigui una entelèquia, sinó una pràctica constant del cristià.

Mi alma se ha empleado,
Y todo mi caudal en su servicio:

Ya no guardo ganado,
Ni yo tengo otro oficio

Que ya sólo en amar es mi ejercicio.

(Paraules del càntic de sant Joan de la Creu).

Pregària

Feu, Senyor que la meva vida sigui un mirall d’amor envers Déu i els homes.

Que passeu un bon diumenge.