FESTA DE L’ANUNCIACIÓ DEL SENYOR
(sols text, per imprimir) 

L’arcàngel Gabriel proposa a Maria ser mare de Jesús 

Natzaret, un petit poble de Galilea d’uns cent habitants on tothom es coneixia. Allí vivia Maria i és en aquell indret on Déu envià l’arcàngel Sant Gabriel per a proposar-li ser la mare de Jesús. 

L’anunciació a Maria 

Maria, verge, d’uns quinze o setze anys aproximadament, estava fent oració a casa seva de Natzaret quan va tenir una visita  inesperada. La presència d’un àngel que saludant-la amb lloances li fa arribar un  missatge de part de Déu. 

L’arcàngel Sant Gabriel li diu: 

Alegra ´t plena de gràcia, 
el Senyor és amb tu.
 
No temis, concebràs
en el teu si
al Fill de l’Altíssim (Lc 1,26-38). 

Maria accepta el missatge de l’arcàngel  

Maria es torbà davant les lloances i es posà a pensar en el contingut d’un missatge tan singular. L’arcàngel li aclarí i li explicà el fet misteriós: si accepta, Maria serà verge i mare de Jesús. 

La verge, com tot bon israelita, coneix les profecies i entre elles la d’Isaïes (7,14), que parla d’una verge que concebrà i donarà a llum un fill. 

Maria admet el que li diu l’arcàngel, però pregunta com podrà donar-se aquest fet si no coneix baró. Per a posar-se en sincera  disposició necessita una aclariment envers un esdeveniment que mai s’havia donat; i que només una vegada en la història de la humanitat  ha ocorregut: que una verge concebeixi el fill de Déu sense ús de baró. 

L’àngel li diu: no serà per obra d’un baró sinó per obra de l’Esperit Sant, doncs la seva ombra et cobrirà i així concebràs un fill complint-se les profecies. Li donà un senyal: la seva cosina d’avançada edat i estèril, espera un fill i ja està de sis mesos. 

Maria respongué: Sóc l’esclava del Senyor, que es compleixin en mi les teves paraules (Lc 2,38). Maria va començar en aquell mateix instant a ser verge i mare. Va donar la seva adhesió irrevocable i es va consagrar de per vida al pla anunciat. 

Escriu Sant Bernat 

Per què tardeu? Per què tremoleu? Creieu, confesseu i accepteu. Que la vostra humilitat s'ompli d’audàcia i la vostra tendresa de confiança. Ara no convé pas que la senzillesa virginal s’oblidi de la prudència. Aquí hi ha l’única cosa, oh Verge prudent, en la que no us cal témer la vanaglòria, perquè, encara que la tendresa silenciosa és cosa agradable, ara tanmateix és més necessària la pietat de la vostra paraula. Obriu, oh Verge benaurada, el vostre cor a la fe, els vostres llavis a la confessió, les vostres entranyes al Creador. Mireu que el qui desitgen totes les nacions és aquí a fora i us truca a la porta. Oh, no fos que, si ho demoreu, passés de llarg i tornéssiu altre cop a cercar adolorida el qui l’ànima tan estima! Alceu-vos, correu, obriu! Alceu-vos a la fe, correu per la devoció, obriu per la confessió. I ella diu: Sóc l’esclava del Senyor; que es compleixin en mi les teves paraules (homilia 4). 

Diàleg de Maria i l’arcàngel Gabriel 

És un dels diàlegs més bonics de tota la Sagrada Escriptura: 

Adora, Oh cristià, l’amor de Déu, el misteri del qual es fa realitat en el si entranyable d’una jove mare, Maria.

El sí de Maria i la seva fesomia espiritual 

L’arcàngel Gabriel saluda a Maria com la “plena  de gràcia” i li demana el consentiment per a l´encarnació del Verb. Ella respon amb un sí. 

Un “sí” que és expressió d’una disponibilitat que va mantenir tota la seva vida, oberta al servei més exquisit de Déu i als seus plans de salvació. Un “sí” amb el que va comprometre tot el seu ésser a la persona i a la missió del seu Fill. 

“En acceptar el missatge diví”, diu el Vaticà II, “es va convertir en Mare de Jesús. I en abraçar de tot cor la voluntat salvadora de Déu, es va consagrar completament, com esclava del Senyor, a la persona i a l’obra del seu  Fill, servint amb diligència el misteri de la redempció amb Ell i sota Ell” (LG 56). 

Déu necessitava que algú cregués en ell, l’obeís i es lliurés als seus designis de salvació, i això va succeir amb Maria. “Aquí em tens, li digué al Senyor, com la sincera servidora teva”. Va comprometre humilment tota la seva existència a una missió a la qual sempre es donà amb amor; i amb generositat i ho va portar a terme en molts moments de la seva vida: 

Ø      Tenint cura del petit Jesús durant la seva infantesa.

Ø      Anant amb diligència a ajudar la seva cosina santa Isabel, sent motiu de gran alegria (Lc 1,43-44).

Ø      Fent, a les noces de Canà, una oportuna i discreta pregària amb la que Jesús inaugura la seva vida pública i els deixebles creuen en ell.

Ø      Estant a la vora de Crist en la vida i en la mort. 

Per a preparar-la per aquest servei, Déu l’alliberà del pecat original i ella va ser plena de gràcia des del primer moment de la seva concepció. 

Maria no es dóna a res ni a ningú que no sigui Jesús, i així queda absolutament disposada a comprendre l’elecció misericordiosa de Déu i les exigències del seu amor. Maria va correspondre a Déu més enllà de totes les exigències humanes. 

És la teva vida un “sí” a Déu? 

Mira Maria i imita-la en la seva prudència i en la seva consagració total a Déu.

El Senyor farà veritables meravelles en aquella donzella jove, i a la creu ens la deixarà com a mare nostra. 

Demana-li al Senyor, per Maria, aquesta actitud humil de servei que tant agrada a Jesús.  

Que Maria augmenti la nostra fe i amor a Jesús. 

Que passeu un bon dia de festa!!!