FESTIVITAT DE L’ASSUMPCIÓ DE LA MARE DE DÉU - III
        (sols text per  imprimir)
(15 d’agost)

L'Assumpció. Mateo Cerezo (c. 1626-1666).S’han dit de tu coses glorioses, oh Maria,

Avui heu estat exaltada

Sobre els estols dels àngels

I triomfeu amb Crist per sempre.

(De la missa de la vigília).

 

Celebrem avui en mig de l’estiu, una altra festa de Maria, la seva Assumpció en cos i ànima al cel.

 

L’assumpció de la Mare de Déu és un dogma de fe que va ser declarat pel papa Pius XII en la festa de Tots els Sants de l’any mil nou-cents cinquanta.

 

Feia molts segles que l’Església venerava la Mare de Déu com Assumpta al cel amb cos i ànima, però fins l’any 1950 no va ser declarat dogma de fe.

 

DEL PREFACI DE LA FESTA D’AVUI

Vós amb raó no volguéreu que sofrís la corrupció del sepulcre aquella que de manera inefable va ser mare de l’autor de la vida, el vostre Fill, fet home.

 

Avui que contemplem la seva entrada  al cel amb cos i ànima permeteu-me que exposi breument algunes de les principals virtuts de Maria, tretes de l’evangeli:

 

FE

Maria, una noia senzilla de Natzaret però molt santa, va rebre l’anunci de  l’àngel que li proposava ser mare de Jesús i després de dialogar amb l’àngel va contestar: Sóc l’esclava del Senyor que es compleixin amb mi les teves paraules (Lc 1, 38).

 

OBEDIÈNCIA

Maria obeeix la voluntat de Déu. Ella no entén com pot tenir un fill si no coneix baró i l’àngel li explica que concebrà per obra i gràcia de l’Esperit Sant. Ella ho accepta  dient que és l’esclava del Senyor.

 

HUMILITAT SENZILLA

Maria és una noia plena d’humilitat per això accepta les paraules de l’àngel i diu a santa Elisabet, la seva cosina, que Déu ha mirat la petitesa de la seva serventa (Lc 1,48).

 

CARITAT SOL·LÍCITA

Maria, sabent que és mare de Jesús, va a ajudar la seva cosina Elisabet que espera un fill. Elisabet admirada li diu: Qui sóc jo perquè la mare del meu Senyor em vingui a visitar? (Lc 1,5).

 

SAVIESA REFLEXIVA

Davant de la proposta de l’àngel Maria s’ho pensa i li pregunta com serà perquè ella és verge; i davant de la resposta de l’àngel que concebrà per obra i gràcia de l’Esperit Sant , després d’un diàleg admirable, contesta dient que accepta la missió de ser mare de Jesús.

 

PIETAT

Maria i Josep van al temple de Jerusalem per oferir en sacrifici pel seu fill, tal com diu la llei del Senyor, un parell de tórtores o dos colomins (Lc 2, 24).

 

AGRAÏMENT

Maria agraeix a Déu els béns rebuts reconeixent que el Poderós ha obrat amb ella meravelles (Lc 1 49).

 

POBRESA

Maria, Josep i Jesús van al temple de Jerusalem i ofereixen com a família pobra un parell de tórtores o dos colomins desprès de consagrar Jesús a Déu segons prescrivia la llei del Senyor. Tot primogènit mascle serà consagrat al Senyor (Lc 2,23).

 

CUIDAR JESÚS

Jesús des del seu naixement i durant la seva infància és cuidat per Maria. Totes les mares cuiden els seus fills amb amor i delicadesa. Maria, sabent que Jesús era el Fill de Déu, que havia portat al món per la salvació del homes, ho feia amb amor de mare, verge i amb molta delicadesa. Déu li havia confiat el seu Fill perquè el cuidés i és fes gran per poder morir en la creu.

 

DELICADESA

Una de les coses que més he admirat de la Verge és quan en les noces de Canà de Galilea, havent notat que faltava el vi en una festa tan important d’aquells nuvis, amb quina delicadesa demana a Jesús un miracle, ja que ella coneixia el poder de Jesús. Només li diu que falta el vi i res més i Jesús li diu que encara no ha arribat la seva hora i malgrat això, com totes les mares coneixen molt bé els seus fills, amb molta delicadesa diu als servidors de la taules: Feu el que Jesús us digui (Jo 2, 1-12).

 

Dormició. Ca. 1200, Novogorod (Galeria Tretjakov, Moscú)PURESA VIRGINAL.

Quan l’àngel Gabriel va proposar a Maria ser mare de Jesús li diu: No tinguis por Maria. Déu t’ha concedit la seva gràcia. Tindràs un fill i li posaràs el nom de Jesús. Serà gran i l’anomenaran fill de l’Altíssim. El Senyor Déu li donarà el tron de David, el seu pare. Regnarà per sempre sobre el poble de Jacob i el seu regnat no tindrà fi (Lc 2,31-33).

 

Maria preguntà: Com podrà se això si sóc verge?

 

L’àngel li respon: L’Esperit Sant vindrà sobre teu  i el poder de l’Altíssim et cobrirà amb la seva ombra , per això el fruit que naixerà serà i l‘anomenaran Fill de l’Altíssim (Lc 1,34-35).

 

Acabem la descripció d’algunes de les virtuts de la nostra mare, Maria, Assumpta amb cos i ànima al cel en el compliment de les seves paraules en el Magnificat on diu que Déu exalta al humils; i Maria és la persona per excel·lència, la més humil de totes les criatures.

 

En contemplar la Verge sense pecat original i plena de totes les virtuts, bé podem dir que es mereixia pujar al cel amb cos i ànima.

 

Nosaltres, fills de Maria, tenim l’esperança de poder-la acompanyar al cel, juntament amb Jesús i tots els sants.

Que passeu una bona festa de l’Assumpció de la Mare de Déu.