SANT JOAN EL BAPTISTA
(sols text, per imprimir)

santjoan3_p.JPG (23508 bytes)INTRODUCCIÓ

Celebrem, avui, la festa de sant Joan el Baptista. Però no celebrem la seva mort, com fem amb els altres sants, sinó el seu naixement, perquè sant Joan va ésser santificat en el ventre de la seva mare, santa Elisabet, quan fou visitada per la Mare de Jesús.

No sols l’Església, sinó tot el poble, el cristià i el no cristià, celebra aquesta festa en la gran revetlla de sant Joan. És una de les festes més celebrades per tothom. El poble català ho fa amb grans focs, i la revetlla, que alegren la vida dels homes i les dones, i també tota la nit.

L’àngel diu a Zacaries, el pare de sant Joan, que molts s’alegraran del seu naixement (Lc 1,14). Nosaltres, avui, ens alegrem en el seu naixement.

A vosaltres, cristians, que en el dia d'avui us heu aplegat en aquesta festa al temple i voleu participar de l’Eucaristia, jo voldria posar a la vostra consideració la gran figura de sant Joan i la seva personalitat.

L’antífona de la Missa d’avui diu:

Aquest serà gran als ulls del Senyor,
i serà ple de l’Esperit Sant
des de les entranyes de la mare;
tothom s’alegrarà del seu naixement

SANT JOAN RESSALTA PER SER :

Un home auster

Forjat en el desert. Mireu-lo: Joan duia un vestit de pèl de camell i portava una pell a la cintura; el seu aliment eren llagostes i mel boscana (Mt 3,4).

Humil

El poble, mirant-lo, pensava que era el Messies. Ell confessava que no l’era, i deia: Jo no sóc digne ni de deslligar-li les corretges de les sandàlies (Jn1,27).

El missatger

El mateix Jesús deia: Què heu sortit a contemplar al desert? Una canya sacsejada pel vent? Doncs, què hi heu sortit a veure? Un home vestit refinadament? Els qui porten vestits refinats viuen als palaus dels reis! Doncs, què hi heu sortit a veure? Un profeta? Si, us ho asseguro, i més que un profeta. És aquell de qui diu l’Escriptura: "Jo envio davant teu el meu missatger, perquè et prepari el camí". Us ho asseguro que entre els nascuts de dona, no n’hi ha hagut cap de més gran que Joan Baptista (Mt 11,7-11).

santjoan2_p.JPG (24826 bytes)És valent

Diu la veritat, encara que ell sap que li pot costar la vida. Joan deia a Herodes: "No t’és permès de conviure amb la dona del teu germà" (Mc 6,18). Això li portarà anar a la presó. I la filla d'Herodies, per encàrrec de la seva mare, demanarà que li portin el seu cap en una safata, després de celebrar una gran festa. Vull que ara mateix em donis en una safata el cap de Joan Baptista (Mc 6,25).

Té una gran missió

La de preparar els camins del Senyor. És la veu d’un que crida en el desert: prepareu el camí del Senyor; aplaneu les seves rutes (Mt 3,3). Joan assenyala amb el dit on està l'Anyell immaculat, Crist, que ve a llevar el pecat del món.

Té consciència de la seva missió, i, quan li parlen del Crist, diu: Ell ha de créixer, i jo, de minvar (Jn 3,30).

Dóna un missatge social

El missatge de Joan és un missatge social, si ho volem dir amb paraules modernes.

A tothom els diu: Qui tingui dos vestits, que en doni al qui no en té, i qui tingui menjar, que el comparteixi amb els altres.

Als cobradors d’impostos: No exigiu més del que està establert.

Als guàrdies i soldats: No forceu ningú amenaçant-lo de maltractar-lo o de denunciar-lo; acontenteu-vos amb la vostra soldada (Lc 3,10-18).

santjoan1_p.JPG (24982 bytes)A tots, els demana conversió de cor. Que donin bons fruits, i que no n'hi ha prou amb paraules i considerar-se fills d'Abraham, sinó que la seva vida ha d'ésser santa.

Veritablement, Joan el Baptista és un model per aprendre moltes coses, un mirall on mirar-nos, ja que tots nosaltres tenim la missió de presentar el Senyor als amics i coneguts, assenyalar-lo perquè tothom el conegui, apropar-lo a les persones que estimem i retirar-nos a temps perquè el Senyor creixi.

La nostra vida cristiana s'ha de semblar a la vida de sant Joan. Hem d'ésser humils, repartir els nostres béns amb els pobres, preparar els camins del Senyor, ser valents i dir la veritat, encara que ens costi la vida.

Tots nosaltres, pel baptisme i la confirmació, som portadors, d'alguna manera, de Déu al món. No ens cal sortir als diaris ni que ens facin monuments. Tot cristià, cadascú en la seva vida diària, amb els pocs o molts talents que hagi rebut, pot, i ha de ser, profeta del Crist: ajudar els altres a conèixer i estimar Jesucrist.

Moltes altres conclusions pràctiques hi podríem afegir, però, si poséssim en pràctica aquestes, ja podríem estar contents.

Que passeu un bon dia de sant Joan.