FESTA DE LA IMMACULADA CONCEPCIÓ
(sols text per imprimir)

Primer, avui, faré un comentari de l'evangeli i després de la festa de la Immaculada Concepció.

Nadal és a prop. En la festivitat de Nadal us diré: anem a Betlem a veure el Messies i l'adorarem.

Avui, us dic: anem a Natzaret a veure Maria i Josep, perquè ens expliquin el que ha passat.

NATZARET

Anem a Natzaret, un poblet de Galilea, molt petit, uns cent cinquanta habitants, on tothom es coneix, i preguntem per la casa de Joaquim i Anna i la seva filla Maria. Ens ho indiquen i truquem a la porta.

Maria ens obre la porta. Li diem que no som periodistes, sinó homes i dones plens de fe i amor a Déu.

Maria, una noia jove, guapa, immaculada, i amb una cara riallera, ens diu que ens hi asseiem. Així ho fem. I, sense que nosaltres diguem res, ella ja sap perquè hi hem vingut.

A LA CASA DE MARIA

Conversa de Maria amb l'Àngel

Maria ens explica: estava fent oració i se'm va aparèixer un àngel del Senyor, un dels principals àngels, l'arcàngel Gabriel. Jo em vaig torbar, mai no havia vist un àngel, i ell em va dir: No tinguis por Maria, alegra-te'n, perquè et porto un missatge de part de Déu.

Nosaltres li preguntem els motius d'aquesta alegria; ella ens respon que són molts.

Comencem pel començament, diu Maria. L'Àngel em va dir que era plena de gràcia i que el Senyor estava amb mi. Ja em vaig tranquilAlitzar. Continuà l'àngel dient-me que Déu m'havia concedit el seu favor. "Tindràs un fill i li posaràs per nom Jesús".

L'àngel em descriu com serà aquest fill, tot dient-me: "serà gran i l'anomenaran fill del l'Altíssim. El Senyor Déu li donarà el tron de David, el seu pare, serà rei del poble d'Israel per sempre i el seu regnat no tindrà fi".

Maria continua dient-nos: que no entenia res del que li deia l'àngel de tenir un fill, si mai no havia conegut baró. Li vaig preguntar a l’àngel: "com podia ser això si no coneixia baró"? Com podrà ser això, si jo sóc verge?", diu literalment l’evangelista Lluc (Lc 1,35).

No havia parlat mai amb un àngel, però ell m'escoltà i tinguérem un diàleg molt bonic. Em digué que concebria per obra i gràcia de l'Esperit Sant i que el poder de l'Altíssim em cobriria amb la seva ombra i que el fruit sant que naixeria seria anomenat fill de Déu.

Amb aquesta condició, li vaig dir que sí. Sóc l'esclava del Senyor: que es compleixin en mi les teves paraules. I l'àngel és va retirar (Lc 1 38).

Va afegir Maria: Déu sempre respecta la nostra llibertat i la nostra col·laboració, i afegí que no se'n sabia avenir que era la Mare de Déu, la "Theotocos".

Ens acomiadem i anem a la casa de Josep.

A LA CASA DE JOSEP

Josep, en veure la nostra cara, ja sap perquè venim. Maria ens ha explicat la seva alegria. Josep comença explicant la seva tristesa, tot dient que ho va passar molt malament.

Paraules de Josep

Maria era la meva promesa. Encara no vivíem junts, i un dia em digueren que Maria esperava un fill. No era mentida, no era una xafarderia de poble, sinó que era veritat, i jo no en sabia res.

Josep, ens digué que no se'n sabia avenir. Una noia tan bona i santa, que li hagués fet aquesta mala feta. Ell sabia que, si la denunciava, seria apedregada, segons mana la llei de Moisès.

Josep es deia interiorment: "No puc denunciar-la, no ho faré", i llavors em vaig proposar desfer, en secret, l'acord matrimonial.

Ja ho havia resolt quan l'àngel del Senyor, en somnis, em va dir que no tingués por de prendre Maria a casa meva, com a esposa. "És cert que ella espera un fill, però l'ha concebut per obra de l'Esperit Sant. I quan naixi li posaràs el nom de Jesús, perquè ell salvarà dels pecats el seu poble".

Vaig respirar, ens diu Josep, i tot seguit vaig anar a casa de la Maria. Ella em mirà, i jo la vaig mirar; aquella mirada va ser emotiva, sense parlar ens vàrem entendre: de vegades una mirada és millor que moltes paraules, la vaig abraçar i li vaig dir que ja podia venir a casa meva, no com a promesa, sinó com a esposa. La nostra alegria va ser molt gran. De llavors ençà vàrem viure junts.

Li preguntàrem per què Maria no li havia explicat l'aparició de l'àngel, i ell ens digué la raó que dóna sant Agustí: era tan gran el que m'havia de dir que jo no m'ho hagués cregut: l'aparició d'un àngel, ser la mare de Déu, concebre un fill per obra del Déu Esperit Sant, que seria el Messies, i que el seu regnat no tindria fi.

Sant Agustí diu que sant Josep, malgrat ésser molt bo, li hagués dit: "noia, no estàs bé del cap, això ho has somniat".

Ens acomiadàrem de Josep i el vàrem felicitar de tot cor, per ésser l'espòs de Maria.


MARIA ELEGIDA I PREDILECTA DE DÉU ABANS DE NÈIXER

DIA D’ALEGRIA ESPIRITUAL

És un dia d’alegria perquè celebrem la festa de la Immaculada Concepció. Els fills de Maria ens alegrem en veure Maria plena de gràcia i tota bella i sens pecat concebuda. El papa Pau VI en la seva ensenyança sobre el culte ens diu " És la festa que se celebren conjuntament la Immaculada Concepció de Maria, la preparació immediata a la vinguda del Salvador i el feliç començament de l'Església, bella i sense taca ni arruga (M. C. 3)

DÉU TÉ PRESENT A MARIA EN ANUNCIAR LA REDEMPCIÓ

En la primera lectura, al començament de la història, quan Adam i Eva van pecar, precisament perquè Déu els havia creat lliures, podien menjar o no menjar de l'arbre de la ciència del bé i del mal. Ells van pecar i Déu va prendre la iniciativa i va anunciar la notícia esperançadora : l'arribada d’un Salvador, descendent del llinatge d’Adam, que portaria a terme la victòria sobre el mal. A aquesta promesa de salvació ja apareix associada una dona, i no podia ser una altra que la mare del Salvador, la Mare de Déu.

En construir una casa l'arquitecte preveu tot el que la casa  necessitarà. Déu , en la seva infinita saviesa, com ens diu el catecisme de l'Església Catòlica (490), Déu va dotar Maria amb dons a la mesura d’una missió tan important i l'àngel Gabriel la saludà com plena de gràcia( Lc 1,26-38).

Si Maria estava plena de gràcia, no podia tenir pecat, ni el pecat original comès pels nostres primers pares, per això en la declaració del dogma de la Immaculada Concepció el papa Pius IX diu:" La Mare de Déu va ser preservada immune de tota taca de pecat original en el primer instant de la seva concepció, per singular gràcia i privilegi de Déu, en atenció als mèrits de Jesucrist Salvador del gènere humà”.

Déu l'ha elegit abans de la creació del món per ser santa i immaculada a la seva presència en l'amor.

Ens alegrem com Déu va preparar Maria i ens  alegrem del gran que va donar Maria a l'àngel, després de tenir un sincer diàleg  amb ell i aclarint les coses, que no veia clar. Tota una donzella dialogant, d’una manera admirable, amb un àngel del Senyor. Aquest sí es va perllongar, durant tota la seva vida, en les alegries i en les dificultats, especialment al peu de la creu.

MARIA MESTRA I SENYORA
Aquest sí de Maria és el prototip de milions de cristians que han dit sí al Senyor en aquestes belles paraules de Maria: ”Que es compleixin en mi les teves paraules” (Lc 1 38). Faci's en mi segons la teva paraula, han estat repetides milers de vegades pels bons cristians, ja que Maria és la gran mestra de tots els que volem ser deixebles de Jesús.

Maria, com nova Eva, mare dels vivents, és el model de fe, esperança i caritat, que prefigura l'Església, esposa gloriosa del Crist santa i immaculada com direm en el prefaci d‘avui.

Com les mares es preparen per rebre  un fill amb amor i delicadesa, ens podem preguntar com es va preparar Maria, sabent que el fruit de les seves entranyes seria el Fill de l'Altíssim, el Fill de Déu.

En Maria tenim una bona mestra en el camí que ens porta cap a Jesús. Ens dóna exemple, perquè ella va saber correspondre a les gràcies i dons que el Senyor li va donar


ARGUMENT PER AFIANÇAR EL DOGMA DE LA IMMACULADA CONCEPCIÓ

(Del franciscà Duns Scotto, el qual va preparar el camí per a la definició dogmàtica).

Diuen que la seva inspiració li va venir en passar davant d'una imatge de la Verge i dir-li: Oh Verge, doneu-me les paraules pròpies per parlar bé de Vós.

ARGUMENT. DILOGISME

1.  ¿A Déu li convenia que la seva Mare naixés sense taca del pecat original? –

    Sí, a Déu li convenia que la seva Mare naixés sense cap taca. Això és  molt honrós per a Ell.

2. ¿Déu podia fer que la seva Mare naixés sense taca de pecat original? 

    Sí, Déu ho pot tot, i per tant podia fer que la seva Mare naixés sense taca: Immaculada.

3.¿El que a Déu li convé fer ho fa? ¿O no ho fa? 

    El que a Déu li convé fer, el que Déu veu que és millor fer-ho, ho fa.

Aleshores, conclou:

1. Per a Déu era millor que la seva Mare fos Immaculada: o sigui sense taca del pecat original.

2. Déu podia fer que la seva Mare naixés Immaculada: sense taca.

3. Per tant: Déu va fer que Maria naixés sense taca del pecat original. Perquè Déu quan sap que alguna cosa és millor fer-ho, ho fa.

Maria no té el pecat original en previsió dels mèrits de Jesús

Maria no té el pecat original pels mèrits de Crist Salvador. És per Ell que Maria és preservada del pecat. Ella, per ser una de la nostra raça humana, encara que no tenia pecat, necessitava salvació, que sols ve de Crist. Però Ella singularment rep a la bestreta els mèrits de Crist.

La causa d'aquest do: El poder de Déu.

La raó la tenim: En la maternitat divina Déu va voler preparar-se un lloc pur on el seu Fill s'encarnés.

Fruits:

1-Maria va ser immune dels moviments de la carn  i dels desigs irregulars de l'apetit que es dirigeixen al mal.

2-Maria va estar immune de tot pecat personal durant el temps de la seva vida. Aquesta és la grandesa de Maria, que sent lliure, mai va ofendre  Déu, mai va optar per res que la taqués o que li fes perdre la gràcia que havia rebut.

3-La Immaculada Concepció de la Mare de Déu ens ensenya un camí a seguir:

1-Ens crida a la purificació. Ser purs perquè Jesús resideixi en nosaltres.

2-Ens crida a la consagració al Cor Immaculat de Maria, lloc segur per arribar al coneixement perfecte de Crist i camí segur per ser plens de Jesús.

3-Imitem Maria, estimem-la de veritat i portem-la en el cor i anunciem-la als parents i amics.

         MARIA ÉS LA FLOR MÉS BELLA  AL JARDÍ DE L’ESGLÉSIA

 Que passeu un bon dia de la Immaculada Concepció.