SOLEMNITAT DEL COS I DE LA SANG DE CRIST (IV)

 

Jo sóc el pa viu baixat del cel, diu el Senyor, qui menja aquest pa viurà per sempre (Jo 6,51)

 

Introducció

 

Celebrem avui una de les festes més boniques de l'any, la festa del Cos i de la Sang de Jesús.

 

El dijous Sant us vaig presentar l’eucaristia com el gran sacrifici que Jesús oferia al Pare, d'una manera incruenta en la eucaristia i d'una manera cruenta en la creu.

 

Jesús institueix l’eucaristia

 

El mateix dia, el vespre en que el van trair, ell que sempre havia estimat el seus  en el món, prengué el pa i donant-vos gràcies i beneint-vos, el partí i el donà als seus deixebles tot dient: Preneu i mengeu-ne tots, que això és el meu cos, entregat per vosaltres.

 

Igualment havent sopat, prengué el calze i, donant-vos gràcies i beneint-vos el passà als seus deixebles tot dient. Preneu i beveu-ne tots, que aquest és el calze de la meva sang, la sang de l’aliança nova i eterna, vessada per vosaltres i tots el homes , en remissió dels pecats.

Feu això que és el meu memorial

 

Què és un banquet?

 

Un banquet sempre és una festa. Es reuneixen persones que habitualment no estan a casa, s'asseuen a la mateixa taula i reina alegria i joia. Nosaltres fem banquets per celebrar les dades més importats de la nostra vida: El naixement d'un infant, el matrimoni, alguna victòria, quan l’equip de futbol del Barcelona  guanya  el patit de futbol etc. etc.

 

El banquet de Jesús

 

Preparació

 

Els deixebles de Jesús li preguntaren on volia que preparessin el lloc per poder menjar l’anyell pasqual  i Jesús envià a dos deixebles, segurament Joan i Pere, per a què anessin a la ciutat de Jerusalem a preparar les coses necessàries per celebrar la pasqual aquell any.

 

Es curiós que Jesús no els diu exactament el lloc sinó que trobaran en entrar a Jerusalem una home que va en busca d’aigua amb una gerra  i que el segueixin i en arribar on entri que li preguntin on allotjarà el Mestre per menjar l’anyell pasqual ell i els deixebles.

 

Vaig tenir un professor de Bíblia que ens deia que Jesús no havia volgut dir exactament on perquè Judes no se n’assabentés .

 

Els deixebles prepararen les coses necessària per celebra la pasqua a dalt, on hi havia una sala grani ben arreglada amb estores i coixins. Cal notar que la sala estava molt ben arreglada com Jesús ho mereixia.

 

El deixebles anirien a comprar l’anyell per poder-lo menjar les persones que estarien  amb Jesús. Prepararien el pa àzim  que recordava la fugida dels jueus d’Egipte. L’amanida de d’herbes, que recordava les penes de la captivitat i el vinagre, el vi, que aquells dies era més barat, la salsa composta d’ametlles, dàtils i canyella amb vi i l’aigua per a les ablucions.

 

 

El  banquet del Dijous Sant
 
Els assistents

 

Els assistents a aquest banquet eren els apòstols, Pere que el negaria tres vegades dient que no coneixia Jesús, Joan que l’acompanyaria fins a la seva mor, Judes que el trairia i els altres apòstols.

 

Maria i Judes en el banquet

 

De l’evangeli no és dedueix que Judes fos present quan Jesús va instituir la eucaristia. Segur que hi era quan va rentar-los els pes. La mare de Jesús, Maria, tampoc ho sabem.

 

Els artistes i poetes, que no tenen regles fixes, posen la Mare de Déu de diferents maneres:  asseguda a la taula, a la porta i Jesús donant-li la Comunió. Principalment des del  segle novè, com el beat  Angèlic ho fa  i el reliquiari, que es conserva al Museu Vaticà,  apareix la Verge al costat de Jesús humil i devota.

 

El nostre banquet.

 

L’eucaristia és una festa- En l’Eucaristia també ens reunim deferents persones per menjar, no el pa corporal, sinó la carn de Jesucrist.

 

Jesús va dir: No us deixaré orfes, sinó que em quedaré entre vosaltres. Jesús s'ha quedat en el banquet eucarístic. H ha una gran diferencia entre el banquet en el qual nosaltres mengem el pa material i quan mengem el pa celestial. Quan mengem el pa material, ell es transforma en el nostre cos, i quan nosaltres mengem el pa espiritual de l’Eucaristia som nosaltres que ens transformen en el cos de Crist.

 

Efectes del pa i l’Eucaristia

 

El prefaci de la missa d’avui diu.: Vós santifiqueu els vostres fidels alimentant-los  amb aquest sagrament venerable, perquè tota la humanitat, que viu en un sol món, sigui il·luminada per una sola fe i unida per una sola caritat.

 

 

Per què mengem?

 

Mengem per  conservar la vida. Si volem tenir vida espiritual hem de participar de l’eucaristia. El qui no menja mor, el qui no rep Jesús poc a poc va morint

 

Mengem per créixer espiritualment. Sempre en la vida espiritual podem créixer, ja que va dir Jesucrist. Sigueu perfectes  com el Pare Celestial és perfecte (Mt 5,48).

 

Mengen per reparar les forces . També en la vida espiritual hem de reparar les forces. Contínuament estem temptats i hem de tenir forces per  resistir  la temptació. La vida espiritual es gasta com la vida corporal i l'hem de conservar.

 

En el menjar hi trobem gust , en l’Eucaristia també hi trobarem consol i per tirar endavant tota la nostra vida espiritual

 

Aprendrem a viure segons Jesucrist  i tenir els mateixos sentiments que Ell  va tenir.

 

Condicions per anar a combregar

 

No  pots  anar a  combregar  si no poses a   la  pràctica el   manament' de Jesús.   Estimeu-vos els uns als altres, tal  com jo us he  estimat.(Jo 13,34) de   tal   manera   que   si    et   recordes   que   el   teu   germà     quelcom contra tu, deixa el sacrifici, en el nostre cas el banquet, reconcilia't amb el teu germà i després participa del banquet.

 

Tots els que participen del banquet deurien d’anar a combregar. Solament si estàs malalt no pots participar-hi, llavors has de rebre el sagrament de la reconciliació i d'aquesta manera podràs anar a combregar, es a dir, participar del banquet eucarístic dignament.

t

Col·lecta de Caritas

 

El banquet pressuposa compartir el  menjar. Anar a combregar vol dir compartir també la nostra vida, no solament amb el Crist, sinó també amb els nostres germans.

 

Per això ,avui, l’Església celebra el dia de la caritat. Compartir els nostres béns tant espirituals com materials amb els nostres germans. En primer lloc  amb  aquelles persones que tenim més a prop, com pot ser la família, els amics, les persones que surten al nostre encontre etc.

 

 En segon lloc ajudar aquelles institucions que fan el que nosaltres no podem fer individualment, con per exemple, fer un menjador pels pobres. Això és el que fa Caritas i la col·lecta d’avui és per aquesta intenció.

 

.Propòsit

 

Donar gràcies al Senyor pel gran do de l’Eucaristia.

 

Pregar pels nostres familiars, amics i persones allunyades. etc

 

Assistir, si es pot, a la processó que a Barcelona i a molts pobles es fa.

 

Que passeu un bon dia del Corpus.