FESTIVITAT DE LA MARE DE DÉU DE LA MERCÈ
24 de setembre. Festa de precepte a Barcelona
(sols text, per imprimir)
 

merce_p.JPG (24081 bytes)El significat del títol "Mercè" és abans que res "misericòrdia". La Verge és misericordiosa i també ho han de ser els seus fills. Això significa que recorrem a ella principalment amb el desig d'assemblar-nos a Jesús misericordiós.

El títol marià la Mercè es remunta a la fundació de l'Orde religiosa dels mercedaris el 10 d'agost de 1218, a Barcelona. En aquesta època molts eren captius dels moros i en la seva desesperació i abandó estaven en perill de perdre el més preuat: la fe catòlica. La nostra beneïda Mare del Cel, donant-se a conèixer com La Mercè, va voler manifestar la seva misericòrdia cap a ells per mitjà d'aquesta orde dedicada a atendre'ls i alliberar-los.

Pius IX,  l’any 1868, va declarar patrona de la Diòcesi de Barcelona  a la Mare
de Déu de la Mercè. És, a més, patrona dels captius (presos) i de molts països d’Amèrica.

La talla de la imatge de la Mercè que es venera a la basílica de la Mercè de Barcelona és del segle XIV, d'estil sedent, com les romàniques.

 

L’any 1696, el papa Innocènci XII va estendre la festa de la Verge de la Mercè a tota l'Església, i va fixar la seva data el 24 de setembre. Però arran de la reforma litúrgica del concili Vaticà II, a l'any 1969, es va suprimir del calendari universal.

Explicació de l’evangeli

Noces de Canà   (Jo 2,1-12)

Les noces en aquell temps i en un poble petit com era el de Canà de Galilea, duraven alguns dies i eren molts els convidats. Una boda era una festa per a tot el poble i possiblement molts que no hi eren convidats passaven a fer el traguet de vi i saludar els nuvis.

Sembla que els convidats van beure més del que estava previst o que hi anaren més persones de les que havien invitat.

Es coneix que la família era més aviat rica, perquè en el banquet hi havia un cap de servei i el cambrers.

Presència de Jesús a les noces de Canà

Imagineu-vos que entrem a la sala dels convidat quan es celebrava la festa de les noces de Canà, i mirem a tots els convidats asseguts a la taula, cantant en mig d'una gran alegria i preguntéssim a Jesús el per què havia anat a la festa i la resposta de Jesús seria perquè l'havien convidat. Veuríem Jesús fent un bon paper, parlant, rient, cantant com el demés convidats i finalment fent el primer miracle de la seva vida, la conversió de l'aigua en vi.

Jesús, permeteu-me l'expressió, era una persona normal, com nosaltres, a més a més de ser Déu,i participava de la festa com els altres convidats.

Presència de Maria a les noces.

Maria també era una convidada i fa un bon paper. Ens podem imaginar Maria asseguda a taula parlant, cantant i rient i potser ajudant als cambrers.

La petició de la mare al fill.

Arriba un moment que la mare de Jesús, les dones sempre són més observadores que els homes, observa que quelcom passa i cridant a un dels criats li pregunta el que passava. Li respon que s' havia acabat el vi.

El vi en aquell temps era una cosa molt important en unes noces. Actualment tampoc pot faltar el vi i el cava.

Unes noces amb aigua solament, quedarien aigualides.

La mare de Jesús pensant en la vergonya que passarien els nuvis a un poble, que tot es comenta i possiblement que aquells nuvis podrien passar a la història com els nuvis que els hi va faltar el vi en les seves noces, doncs hi i va intervenir.

Maria indirectament demana un miracle a Jesús.

Coneixent Maria el poder de Jesús se li acostà i solament li digué. " No tenen vi"(Jo 2,3).

Jesús, que era molt intel·ligent, va comprendre a l'instant per on anava la seva mare i li va respondre: " Dona, i jo què hi tinc a veure? Encara no arribat la meva hora" (Jo 2,4) Però Maria, a qui no li faltava intel·ligència i com totes les mares coneixia molt bé Jesús, va dir als criats : "Feu tot el que Ell us digui" (Jo 2,5). Són les úniques paraules que sabem de la Mare de Jesús. Per a nosaltres que estimem Maria aquestes paraules són una norma pràctica de vida.

El miracle de Jesús.

Ja sabem el resultat. Jesús obra el seu primer miracle en unes noces, per no aigualir la festa, per a que la festa continues amb cants, joia i alegria pròpia d'una festa familiar.

Segurament cap de nosaltres hagués imaginat que el primer miracle de Jesús per demostrar la seva divinitat, hagués estat la conversió de l'aigua en vi. Cap home pot fer-ho i Ell ho va fer en aquesta festa de casament d'uns nuvis amics d'Ell i de la seva Mare amb molta senzillesa.

Aplicació de la paraula de Déu

La paraula de Déu sempre ha d'anar ordenada a la nostra vida pràctica. La Mare de Déu hagués pogut pensar que ella no hi tenia res a veure en la falta del vi, era una convidada i invitada, però no, s'aixeca i demana un miracle.

També en les nostra vida ens trobem en circumstàncies semblats, que falta:

No diguem mai: no és el meu problema, sinó tot el contrari, fem quelcom, com Maria, per convertir l'aigua en vi.

Abans d'acabar felicitem Maria pel gran exemple de solidaritat que ens dóna, demanant a Jesús l'ajuda al nuvis que no tenien vi.

Que Jesús no falti en les nostres festes, noces, baptismes, aniversaris etc.

Que creiem en Jesús amb molta fe, com els deixebles cregueren en Ell.

Maria, Mare de Déu de l'alegria, pregueu per nosaltres.

 _________________________________

Goigs de la Mare de Déu de la Mercè