FESTIVITAT DE LA MARE DE DÉU DE MONTSERRAT
27 d'abril

INTRODUCCIÓ

Maria, la Mare de Jesús, s’acosta a nosaltres sota diverses advocacions, i ella ho accepta perquè sap que d’aquesta manera es fa més propera a nosaltres.

Avui la veiem on el Senyor li ha posat el palau, en aquesta muntanya tan esvelta i admirada per tothom, i l’anomenem la Mare de Déu de Montserrat.

Imaginem-nos que avui, que fa un bon sol, hem agafat el cotxe, i, en arribar a Montserrat, hem oït la missa pontifical, celebrada pel pare abat, i n'hem escoltat l'homilia, que ha parlat sobre l’evangeli, tot fent-hi ressaltar tres aspectes:

Que Jesús, en portar-nos la salvació, ens produeix una gran alegria. Va dir Elisabet: Tan bon punt he sentit la teva salutació, el nen ha saltat d’entusiasme dins les meves entranyes (Lc 1,41).

-La humilitat de Maria, en anar a servir la seva cosina Elisabet. Qui sóc jo perquè la mare del meu Senyor em vingui a visitar? (Lc 1,43).

-La fe de Maria. Feliç tu, que has cregut allò que el Senyor t’ha anunciat (Lc 1,45).

Hem escoltat l’escolania, que ens ha delectat amb els seus cants, i la celebració, tan acurada i perfecta, dels monjos.

Deixem el temple i anem al cambril, on, amb tranquil·litat, mirem la imatge de Maria i repassem la història de la devoció del poble català.

LA IMATGE DE LA MARE DE DÉU

La profecia de santa Elisabet a Maria dient-li que serà beneïda entre totes les dones es compleix en aquesta meravellosa imatge de la Mare de Déu de Montserrat. Són incomptables les persones que han pujat a Montserrat per venerar-la i besar-la.

DESCRIPCIÓ DE LA IMATGE DE LA MARE DE DÉU

La imatge original de la Mare de Déu de Montserrat, bellíssim exemplar de l’art romànic de la darreria del segle dotze, o del començament del tretze, és tallada en fusta. En la mà dreta sosté una bola; la mà esquerra és aplicada suaument a l’espatlla del Nen Jesús, que seu a la falda materna, i coronat com la Verge; la mà dreta del Nen beneeix; l’esquerra sosté una pinya. La imatge, asseguda, fa uns noranta-cinc centímetres d’alçada. És minsa de cos, segons l’estil de l’època, la qual cosa li confereix un aire d’honor i d’espiritualitat que encisa.

La Mare de Déu de Montserrat i l'Infant són negres de rostre. Aquest color no prové pas de la fusta, que no és negra, ni de la pintura primitiva. La causa d’aquesta morenor cal cercar-la, principalment, en el fum dels ciris innombrables que nit i dia cremaven en l’altar de la nostra Madona, en l’antiga i reduïda església.

La imatge de la Mare de Deu de Montserrat és una imatge ben de casa: de la fusta dels nostres arbres; d’estil romànic, tan arrelat a la nostra història; amb una pinya, fruit típicament mediterrani; amb una fesomia serena que ens invita a ser un poble pacífic, acollidor i dialogant.

ELS SANTS PUGEN A MONTSERRAT

Verdaguer deia a Madona Bruna:

Els sants de nostra terra

Passen per vostra serra

Quan pugen cap al cel.

Heus, aquí, alguns sants que pujaren a Montserrat per venerar aquesta devota imatge i demanar-li la seva benedicció, ajut i protecció. Ignasi de Loiola, Lluís Gonzaga, 1582, Francesc de Borja, 1533, Joan de Mata, 1289, Pere Nolasc, Josep de Calassanç, Pere Claver, Antoni M. Claret, Enric d’Ossó, el beat Ramon Llull, i d'altres.

Una anècdota

Sant Salvador d’Horta havia pujat a la muntanya sovint, d’una manera incògnita, però, cap al 1540, els malalts que el seguien arreu, el descobriren a Montserrat. La nova es divulgà aviat, i els hospitals es buidaren de malalts i anaren també a Montserrat. Mai no hi havia hagut tants visitants malalts al nostre monestir. En sortir a la plaça del santuari, la pobra gent assetjà el sant, demanant-li a crits la salut. Salvador d’Horta imposà silenci i els digué graciosament: "Teniu tant a prop vostre la deu abundosa de totes les gràcies, i veniu a mi, que no sóc més que un degotís d’aquesta font? Farem una cosa. De primer us anireu a confessar; després jo vindré amb vosaltres i tots plegats pregarem a la Verge per la vostra curació". Hom assegura que no feu cap miracle a Montserrat, però que tots els malalts que ell encomanava a Madona Bruna restaven guarits.

LA JERARQUIA DE L’ESGLÉSIA VISITA MONTSERRAT, COM TAMBÉ LES AUTORITATS CIVILS

Molts han estat els cardenals, bisbes, sacerdots, religiosos i religioses que han pujat a Montserrat. Hi cal destacar la visita del papa Joan Pau II, quan visità Espanya, l’any 1982. També, molts reis i governants hi ha pujat.

Personalment sóc un gran devot de la Mare de Déu de Montserrat. Després de la meva ordenació sacerdotal, hi vaig pujar, amb molta devoció, a dir una de les primeres misses, al cambril de la Verge. Sempre que he tingut alguna dificultat, personal, o de la parròquia, he pujat a Montserrat a demanar ajut a la Mare, i moltes vegades hi he tornat per donar-li les gràcies. La meva vida sacerdotal està unida a Montserrat.

EL POBLE DE CATALUNYA ESTIMA LA MARE DE DÉU DE MONTSERRAT

L’any 1881, el papa Lleó XIII va declarar la Mare de Déu de Montserrat patrona principal de les diòcesis de Catalunya, en acabar-se la celebració del mil·lenari del suposat trobament de la imatge. Hi deia: "Catalans, a la muntanya de Montserrat teniu la vostra Mare".

Innombrables són les peregrinacions que s’han fet, i que s'hi fan, a la muntanya de Montserrat per venerar la Mare de Déu. Perquè, com ens diu el papa Lleó XIII, hi tenim la nostra mare i sabem que, tal com està escrit en el Llibre Vermell de Montserrat, hi trobarem consol i alegria. "Aquells que són tristos i desconsolats per qualsevulla raó, aquesta Mare de consol els consola i els dóna alegria".

A més a més de les peregrinacions i persones que particularment pugen a Montserrat, hi hem de contar el turistes, ja que totes les agències de Catalunya, en la seva ruta, hi tenen Montserrat. Encara que molts hi van per turisme, no deixen de visitar la mare de Déu, i ella, sens dubte, els beneeix.

Acabem amb la pregària feta pel gran bisbe de Vic Torres i Bages:

Senyor, Vós que heu volgut que la vostra Mare tingués un tron a la muntanya de Montserrat, feu que el poble català, sota el seu guiatge, s’encamini cap a la glòria del cel.

Que passeu un bon dia de la Mare de Déu de Montserrat.

_____________________

Pregària feta en català pel Papa Joan Pau II a Montserrat (1982)

Us preguem, o Pare, que en aquesta basílica on demora el vostre Fill Jesucrist, Fill de Maria, atorgueu abundosament la pau, la concòrdia i el goig a totes les tribus peregrines del nou Israel. Feu, Senyor, que tots els homes encertin a descobrir el profund sentit de llur existència peregrina a la terra; que no confonguin les etapes i la meta; que modulin la marxa segons l'exemple de Maria. Ella serà llur Auxiliadora; perquè aquí, a tot arreu i sempre, Maria és Reina poderosa i Mare piadosíssima. Amén.