SOLEMNITAT DE LA MARE DE DÉU - 1 de gener
(Sols text per imprimir)

Dia de la Pau,1 gener

La  Dolorosa. El Greco.Celebrem avui la festa de la maternitat de la Mare de Déu. L'Església vol que comencem l'any amb una mirada a Maria, que conservava totes les coses de Jesús en el seu cor: "Maria guardava tot això i ho meditava" (Lc 2,19).

Moltes coses podríem dir de Maria i exaltar la seva dignitat de Mare de Déu, però aquest tema sortirà moltes vegades aquest any que comencem, i per això m'ha semblat bé posar per exemple Maria com a Reina de la pau i Jesús com a Príncep de la pau, ja que avui és la jornada per pregar per la pau.

El missatge de Jesús en aquestes festes nadalenques és un missatge de pau: "Glòria a Déu a dalt del cel, i a la terra pau als homes que ell estima" (Lc 2,14).

Jesús parla moltes vegades de la pau i la recomana. Posem-ne alguns exemples.

En les benaurances, Jesús diu: "Feliços els qui treballen per la pau, Déu els anomenarà fills seus" (Mt 5,9).

Jesús ens demana que fem les paus amb els germans: "Si en el moment de presentar la teva ofrena, allí et recordes que el teu germà té alguna cosa contra tu, deixa allí mateix, davant l'altar, la teva ofrena i vés primer a fer les paus amb el teu germà" (Mt 5, 23-24).

Jesús aconsella als seus deixebles donar la pau en entrar a una casa: "Quan entreu en una casa, digueu primer: pau en aquesta casa" (Lc 10,5).

Jesús va dir a l’hemorroïssa: "Filla, la teva fe t'ha salvat. Vés-te'n en pau" (Lc 8,48).

Jesús, en el sermó d'acomiadament, durant el sant sopar, digué: "Us deixo la pau, us dono la meva pau. Jo us dono la pau que el món no dóna. Que els vostres cors s'asserenin i no temin" (Jn 14,27).

Joan Pau II diu que, si vols la pau, surt a l'encontre del pobre, ja que moltes persones, és més, poblacions senceres, viuen, avui, en extrema pobresa: Somàlia, Rwanda, el Zaire, per exemple. Recorda també la guerra a l’Afganistan, a l’antiga Iugoslàvia, el problema de la droga, els moviments migratoris, la xenofòbia i la violència, juntament amb l'atur, especialment entre els joves. En el respecte dels drets humans, afegeix el Papa, es troba el secret de la pau veritable.

Naixement del Príncep de la Pau.Davant d'aquests problemes, tots ens fem aquesta pregunta: Què hi podem fer nosaltres? Si som realistes, la resposta és que nosaltres, com a persones particulars, a més a més de resar, molt poca cosa hi podem fer. Però sí que és veritat que existeixen moltes circumstàncies i moments en la vida en què nosaltres podem posar a la pràctica les paraules de Jesús.

La primera pau que hem d'aconseguir és estar en pau amb Déu. Si estàs en pecat, no pots tenir pau al teu interior. No vull insistir en aquest tema, perquè tots vosaltres, en aquestes festes de Nadal, us heu posat en pau amb Déu.

Som portadors de la pau quan vencem el nostre orgull, les nostres enveges, les nostres concupiscències, etc. La guerra és conseqüència del pecat. Els sants han estat els grans portadors de la pau.

Quan ajudem els nostres germans, quan tu fas un favor al teu germà, ets portador de la pau. Jesús, en les noces de Canà, va portar la pau. Què hagués passat, si hi hagués faltat el vi? (Jn 2,1) Crítiques, murmuracions, buscar els culpables, etc.

Quan alguna persona ens insulta, o parla malament de nosaltres, o ens respon malament, i sabem callar, som portadors de pau.

Tenim l'exemple en Jesús, quan aquella dona samaritana, en demanar-li aigua, ella li contesta de mala manera i li diu que com és que, essent jueu, li demana aigua a ella, que és dona samaritana. Jesús no li contesta. Desvia la conversa i acaba essent amic d'aquella dona pecadora (Jn 4,28ss).

Moltes discussions desapareixerien si sabéssim callar, encara que tinguéssim raó.

Tu poses pau quan saps dissimular els defectes del teu germà i saps perdonar i oblidar. Algunes persones diuen: Jo perdono, però no oblido.

Jesús va perdonar la dona adúltera i li va dir que marxés en pau.

Poses pau quan veus el teu germà que s'equivoca i va pel mal camí, i tens la valentia de dir-li que la seva conducta no és correcta.

Oferir el perdó i la pau és senyal de ser un bon cristià. Tot el que podem fer i tot el que cal fer ho hem de viure com a expressió d'un cor reconciliador i reconciliat.

De moltes maneres podem posar pau. Posem-la i treballem per la pau, en la família, en el treball, en els amics, en els veïns. Malament faríem si ens preocupéssim per la pau dels qui estan lluny i ens despreocupéssim de la dels qui són a prop nostre.

Feliç any per a tothom!

PER COMENÇAR L'ANY

Jesús no té mans;

només té les nostres mans

per realitzar el seu treball, avui.

Jesús no té peus,

només té els nostres peus

per guiar els homes pel seu camí.

Jesús no té llavis;

només té els nostres llavis

per parlar d'Ell als homes.

Jesús no té ajuda;

només té la nostra ajuda

per reunir els homes al seu voltant.

Nosaltres som l'única Bíblia

que la gent pot llegir, encara.

Nosaltres som l'últim missatge de Déu

escrit en els fets i les paraules.

(Text del segle XIV)