EPIFANIA
(sols text, per imprimir)

epifania.jpg (31678 bytes)L'Epifania, o la Manifestació del Senyor, també anomenada, els Reis, és un dia d'alegria. Potser és el dia més alegre de l'any, no solament per als petits, sinó també per als grans. La pregunta típica d'avui és: Què t'han portat els reis? Has estat bon nen, jove o persona, perquè els reis t'hagin portat moltes coses? Generalment la resposta és que sí, encara que no sigui del tot veritat.

Preguntem a Jesús què li han portat els reis, i Ell ens contesta que or, encens i mirra, i que ell ha estat molt bo en venir al portal de Betlem. Però hi ha una cosa que no pregunta ningú. Sabeu quina és? Què han portat els reis, no a Jesús, sinó als reis. La resposta pot ser molt senzilla: el goig de contemplar aquell infantó amb el somriure als llavis, l'alegria de Maria i, encara que no ho diu l'evangelista, el goig de sant Josep.

És el somriure de l'infant quan obre el balcó i veu les joguines i, molt content, és llença als braços de la seva mare.

I podem preguntar el perquè d'aquest somriure de l'infant Jesús, l'alegria de Maria i el goig de sant Josep. Trobem el perquè en l'evangeli del dia d'avui: l'adoració dels mags a Jesús.

Aquells mags de terres llunyanes, d'Orient, no sabem exactament d'on, en veure una estrella -que era la manifestació de Déu que havia nascut el Rei dels jueus, el Messies- es posaren en camí en busca de Jesús. Els mags emprenen una gran peregrinació per trobar i adorar el rei Messies, guiats per la llum de la seva estrella. Si s'haguessin quedat a casa no haurien trobat Jesús. El viatge va ser penós i amb moltes dificultats, fins que Herodes, un rei pecador i malvat, els va indicar el camí.

Roger Van Der Weyden. Adoració dels Reis.Aquesta és la primera lliçó que podem aprendre: buscar Jesús amb perseverança, malgrat les dificultats que es poden trobar. La vida del cristià suposa portar la creu.

Continuem. En arribar a Betlem, trobaren Jesús amb la seva mare Maria i sant Josep. Un cop arribats a Betlem, la recerca esdevé trobada. L'estrella s'atura sobre el lloc on hi havia el nen, i prostrats a terra, li presenten l'homenatge i li ofereixen or, encens i mirra.

Els antics pares de l'Església ho expliquen d'una manera molt suggerent. Els savis descobreixen Crist, que és la Saviesa, i Maria, el tron de la Saviesa. Adoren el Déu fet home, que Maria els presenta, i ofereixen els seus dons. Li ofereixen l'or de la reialesa, l'encens de la divinitat i la mirra de la redempció. Els mags són els primers a creure d'entre els pobles estrangers. Són els primers pagans que veuen Jesús. Si el dia de Nadal, va ser adorat pels pastors, que eren jueus, avui ho és pels mags, que no eren jueus. D'aquell dia ençà, milers i milers de jueus i de no jueus, entre ells nosaltres, adorem aquell Infant nascut de Maria, que és Déu i home.

Voldria recalcar la paraula "adorar". Adorar, en general, és equivalent a reconèixer una persona com a superior. En un sentit religiós és reconèixer Déu com el nostre creador, com l'origen i terme de la nostra existència, i Jesús, com el Senyor, el nostre Salvador i el Redemptor del món. Per adorar Jesús cal que l'Esperit Sant, l'Esperit de veritat, il·lumini, al mateix temps, el rostre de Crist i els nostres ulls, perquè puguem reconèixer aquest Infant nascut de Maria com el nostre Déu, el nostre amic, el nostre Salvador i Redemptor. Adorar Jesús és el reconeixement que Ell ens estima i que nosaltres l'estimem: amor amb amor es paga.

El Bosco. Adoració dels Reis.Finalment, els mags, advertits en somnis de les males intencions d'Herodes, se'n tornaren al seu país per un altre camí. Com els pastors de l'evangeli de sant Lluc, els mags són els primers estrangers que es converteixen en missatgers del què han vist i proclamen les meravelles de Déu. Tothom que coneix el Crist es converteix en deixeble seu i apòstol del seu Evangeli.

Sant Lleó ens diu que els cristians hem de ser l'estrella que porta cap al portal de Betlem: "Sigueu estrelles en la terra i brillareu eternament amb llum resplendent en el regne del cel". Els mags van seguir l'estrella i van arribar a Betlem, on trobaren Jesús amb la seva mare, Maria, i sant Josep. També moltes persones, si veuen la nostra fe, l'esperança i la caritat envers els malalts i necessitats, trobaran Jesús, com els mags el trobaren.

Us desitjo que tingueu un bon dia de Reis.