FESTIVITAT DE L'EPIFANIA
(sols text, per imprimir)

Giotto Di Bondone. Adoració dels Mags.Acabem de sentir una història plena de tendresa, plena d’ingenuïtat. Com si sant Mateu volgués fer entendre a uns nens o a una gent molt senzilla coses molt importants i els les expliqués de la manera més fàcil, amb una narració plena d'interès, diria jo com una mare parla al seu fillet. Aquesta història tan bonica i tendra està plena d'ensenyances sobre la manera de trobar Jesús i qui és Jesús per a nosaltres.

Què van fer els mags per trobar Jesús? Es posaren en camí. El varen anar a buscar, amb moltes dificultats. En aquells temps no hi havia les facilitats per viatjar com tenim nosaltres. Viatjar era molt pesat, i més encara fer un camí des d'orient fins a Jerusalem. El trobaren perquè es posaren en camí i deixaren moltes comoditats que tenien a casa seva. Si no s'haguessin mogut de casa, no l'hagueren trobat.

Per trobar Jesús és necessari buscar-lo. Qui no el busca no el troba. El nostre Déu és un Déu amagat, que l'hem de descobrir en el transcurs de la nostra vida. Déu es manifesta, com es va manifestar als mags, però nosaltres hem de saber veure les manifestacions de Déu.

Ells es van servir de la ciència per trobar Jesús. Eren homes erudits i sabien que aquella estrella era el senyal del naixement del Rei dels jueus. La ciència els va portar a Jesús.

Moltes persones han trobat Déu en l'estudi. En contemplar les meravelles de la creació, el firmament, les estrelles, els mars i les muntanyes, han sabut veure la mà de Déu, com els mags van veure la mà de Déu en aquella estrella que es va aparèixer a l'orient.

Giorgione. Adoració.L'estudi de la paraula de Déu, que trobem a la Bíblia, també ens portarà al coneixement de Jesús. Els mags van saber on havia nascut el Rei dels jueus per la profecia de Miqueas: "I tu Betlem, terra de Judà, no ets de cap manera la més petita de les principals viles de Judà, perquè de tu sortirà un príncep que pasturarà Israel, el meu poble" (Mt 2,6). A totes les llars hi hauria d'haver una Bíblia per ser llegida i que il·luminés tota la vida del cristià.

El mags se serviren dels homes per trobar Jesús i no pas un home bo, sinó un home dolent, Herodes. Els cristians, per conèixer Jesús, també ens hem de servir dels homes.  Ens hem de servir, per exemple, de les ensenyances del Sant Pare. Alguns cristians es queixen de la desorientació que hi ha dins l'Església, principalment sobre la confessió i algunes normes morals. Quan em fan alguna pregunta sobre aquesta matèria, la resposta sempre és la següent: "Què hi diu l'Església com a tal, i no la veu d'algun sacerdot o bisbe, o laic com a persona privada". Ara tenim el catecisme de l'Església catòlica, que us recomano, on podeu consultar sobre algunes qüestions actuals, com ara l'eutanàsia, el control de la natalitat, la pena de mort, els impostos, la falta de l'assistència a missa, la necessitat de la confessió, etc...

Hans Multscher. Adoració des Reis. Del Retaule de WurzachPer trobar Jesús, nosaltres no tenim una estrella, com tingueren els mags, sinó que tenim l'Esperit Sant, que habita en nosaltres pel baptisme, com ens recorda sant Pau: "No sabeu que sou temple de Déu i que l'Esperit Sant habita en vosaltres?" (1Cor 3,16). ¿Quantes vegades no sentim en el nostre interior la seva veu, que sembla que ens cridi a una vida més perfecta, o anar a confessar, o fer una bona obra, especialment en aquestes festes nadalenques?

Els mags es van alegrar molt en veure Jesús i la seva mare Maria. Cada any, els mags, a nosaltres ens porten alegria. La festa dels Reis és, potser, la festa més alegre de tot l'any, i no solament per als petits, sinó també per als grans. Si féssim una enquesta dels personatges que han portat més alegria al món, sens dubte que serien els mags.

Els mags buscaren Jesús, el trobaren i tornaren a casa seva plens d'alegria. Nosaltres hem vingut al temple per trobar Jesús. Jo voldria que, en tornar a casa, hi tornéssim com els mags, plens d'alegria per haver trobat Jesús en aquesta Eucaristia i en aquest encontre amb els nostres germans de fe.

Us desitjo que tingueu un bon dia de Reis.