Noces d'argent del matrimoni .....................i......................
(sols text, per imprimir)

Estem aquí per recordar el què va passar ara fa vint-i-cinc anys, i per celebrar les noces de plata d'en....................i............... El temps passa de pressa i han passat vint-i-cinc anys d'aquell acte solemne i emocionant. 

COMENTARI DE L’EVANGELI

La boda de Canà de Galilea

Les noces en aquell temps i en un poble petit com era el de Canà de Galilea, duraven alguns dies i eren molts els convidats. Una boda era una festa per a tot el poble i possiblement molts que no hi eren convidats passaven a fer el traguet de vi i saludar els nuvis.

Sembla que els convidats van beure més del que estava previst o que hi anaren més persones de les que havien invitat.

Es coneix que la família era més aviat rica, doncs en el banquet hi havia un cap de servei i els cambrers.

Presència de Jesús a les noces de Canà

Imagineu-vos que entrem a la sala dels convidat quan es celebrava la festa de les noces de Canà, i mirem a tots els convidats asseguts a la taula, cantant en mig d'una gran alegria i preguntéssim a Jesús el per què havia anat a la festa i la resposta de Jesús fora perquè l'havien convidat. Veuríem Jesús fent un bon paper, parlant, rient, cantant com el demés convidats i finalment fent el primer miracle de la seva vida, la conversió de l'aigua en vi.

Jesús, permeteu-me l'expressió, era una persona normal, com nosaltres, a més a més de ser Déu,  participava de la festa com els altres convidats.

Presència de Maria a les noces.

Maria també era una convidada i feia un bon paper. Ens podem imaginar Maria asseguda a taula parlant, cantant i rient i potser ajudant els cambrers.

La petició de la mare al fill.

Arriba un moment que la mare de Jesús, les dones sempre són més observadores que els homes, observà que quelcom passa i cridant  un dels criats li preguntà el que passava. Li respongué que s' havia acabat el vi.

El vi en aquell temps era una cosa molt important en unes noces. Actualment tampoc pot faltar el vi i el cava.

Unes noces amb aigua solament, quedarien aigualides.

La mare de Jesús pensant en la vergonya que passarien els nuvis al  poble, que tot es comenta i possiblement que aquells nuvis podrien passar a la història com els nuvis que els va faltar el vi en les seves noces, doncs hi i va intervenir.

Maria indirectament demana un miracle a Jesús.

Coneixent Maria el poder de Jesús se li acostà i solament li digué. " No tenen vi"(Jo 2,3).

Jesús, que era molt intel·ligent, va comprendre a l'instant per on anava la seva mare i li va respondre: " Dona, i jo què hi tinc a veure? Encara no ha arribat la meva hora" (Jo 2,4) Però Maria, a qui no li faltava intel·ligència i com totes les mares coneixia molt bé Jesús, va dir als criats: "Feu tot el que Ell us digui" (Jo 2,5). Són les úniques paraules que sabem de la Mare de Jesús. Per a nosaltres que estimem Maria aquestes paraules són una norma pràctica de vida.

El miracle de Jesús.

Ja sabem el resultat. Jesús obrà  el seu primer miracle en unes noces, per no aigualir la festa, per a que la festa continues amb cants, joia i alegria pròpia d'una festa familiar.

Segurament cap de nosaltres hagués imaginat que el primer miracle de Jesús per demostrar la seva divinitat, hagués estat la conversió de l'aigua en vi. Cap home pot fer-ho i Ell ho va fer en aquesta festa de casament d'uns nuvis amics d'Ell i de la seva Mare amb molta senzillesa.

Aplicació de l’evangeli

La paraula de Déu sempre ha d'anar ordenada a la nostra vida pràctica. La Mare de Déu hagués pogut pensar que ella no tenia res a veure amb la manca del vi, era una convidada i invitada, però no, s'aixecà i demanà un miracle.

També en les nostra vida ens trobem en circumstàncies semblats, on hi manca:

- el vi de la salut

- el vi de la feina,

- el vi de la pau familiar,

- el vi de l'amistat,

- el vi de l'alegria,

- el vi de l'esperança,

- el vi de la il·lusió. etc.

No diguem mai: no és el meu problema, sinó tot el contrari, fem quelcom, com Maria, per convertir l'aigua en vi.

APLICACIÓ DE LA PARAULA DE DÉU 

...........................i................................. 

Avui, tot recordant aquella data, heu vingut també amb joia i alegria a................................. , per renovar les vostres promeses matrimonials. 

Aquesta alegria prové de la vostra fidelitat al Senyor i de la fidelitat del Senyor a vosaltres. Aquell dia vau rebre un sagrament i en el sagrament la gràcia sacramental, que us ha acompanyat i us ha ajudat en la vostra llarga vida matrimonial. La gràcia sacramental es pot comparar a la presència de Jesús en l’Eucaristia que dura mentre els accidents de pa i vi resten, així la gràcia sacramental roman durant tota la vida matrimonial. 

Un amor fidel i per a sempre. perquè estàveu convençuts que l'amor vertader, per la seva pròpia exigència intrínseca, vol i espera que sigui quelcom definitiu i per sempre. El catecisme de l'església catòlica, diu "Pot semblar difícil i fins i tot impossible lligar-se per sempre, per a  tota la vida a un ser humà.

Per això és tant més important anunciar la bona nova que Déu ens estima en un amor definitiu i irrevocable, que els esposos participin d'aquest amor, que els ajuda i sosté i que per la seva fidelitat poden esdevenir testimonis de l'amor fidel de Déu ( C.E.C 1648).  

Aquesta alegria també prové del vostre esforç i constància en formar una llar cristiana. La vostra vida ha estat un testimoni d'amor matrimonial, tal com esperava l'Església i heu educat cristianament els vostres fills. Els heu marcat un camí, que ells seguiran o deixaran de seguir, perquè la fe és un acte lliure i no es pot imposar, però vosaltres heu complert la vostra promesa  feta el dia de les vostres noces. 

Casar-se per l'església és casar-se per a l'Església. La vostra llar ha estat cristiana i heu cooperat a donar conèixer Jesucrist. 

Valoreu les vostres virtuts i qualitats. Un marit deia a la seva esposa quan es van casar que treballaria molt i guanyaria molts diners i serien rics. .Ella li va contestar que ja eren rics ja que ell valia més que tots el diners que pogués guanyar. Això és veritat li va contestar ell, tu també vals més que tots el diners del món. 

El tenir amistats és també motiu d'alegria i avui esteu rodejats de molts amics. Els amics que heu fet al llarg de la vostra vida. 

Que el Senyor us beneeixi i que per molts anys pugueu fruir de la vostra vida matrimonial amb la companyia de les vostres fills, els vostres familiars i els vostres amics; i tots nosaltres de la vostra.  

Que la Verge Maria, que va estar present en les noces de Canà també us acompanyi i que faci que per molts anys pugueu créixer en l'amor i fruir del vostre matrimoni. 

A.............................,..........de..................................de.................... 

Mn. ............................................