NOCES D'EN N. i N.
(sols text, per imprimir)

Molt apreciats ………i ................ :

Ens hem reunit amb alegria amb els vostre pares, familiars i amics, en aquest temple de ......................... per celebrar les noces dels nostres molt estimats .............. i ..............      

Com us vau conèixer

Primer, vosaltres dos éreu amics. La vostra amistat al començament era com les altres, però  poc a poc es va anar transformant en amor de parella.

Una veu sorda, però verídica va començar a córrer, l’..................... i en .......................... surten junts. Ja no era una amistat qualsevol, sinó de parella, que anava ordenada on heu arribat avui, al peu de l'altar.

Quan sortíreu d'aquí, després de rebre la benedicció de Déu, ja sereu marit i muller. i estareu disposats a formar una família cristiana de veritat.                   

Ara, davant de l'altar, del sacerdot que presideix aquesta celebració, dels vostres pares i amics, alguns vinguts de molt lluny, us prometereu i fidelitat per a tota la vostra vida.

Guardeu aquesta promesa com un gran tresor. Que ningú ni res del món pugui trencar aquesta promesa d’amor i fidelitat que ara solemnement  esteu disposats a fer.           

Aplicació de l’evangeli

Per formar una família cristiana de veritat, la paraula de Déu, que suara hem acabat d'escoltar, us podrà servir de norma i ajuda per a tota la vostra vida matrimonial.

L'evangeli ens ha explicat que uns nuvis de Canà de Galilea invitaren  Jesús i el Senyor hi va anar amb la seva mare, Maria, i alguns dels seus deixebles.

Vosaltres dos també heu invitat el Senyor. El Senyor està aquí present i presideix aquesta cerimònia, d'una manera semblant com estava a la casa dels nuvis de Canà de Galilea.

Que la presència del Senyor us acompanyi tota la vostra vida matrimonial.

Jo us puc assegurar, sense temença a equivocar-me, que el vostre matrimoni serà feliç, en quan és possible aquí a la terra, si sempre us acompanya la presència del Senyor.

La presència del Senyor farà que no falti mai el bon vi que alegra el cor de l'home i és causa de goig i felicitat.

Voldria, que mai us faltés aquest bon vi i si alguna vegada noteu, que aquest bon vi, el vi de l'alegria i la felicitat, us falta, sapigueu acudir a Maria perquè ella es presenti davant del Senyor i li digui:." Mireu ,Senyor,  l'................................ i en........................ els  falta el vi" i no dubteu que l'alegria i el  goig tornaran al vostre cor, encara que el Senyor hagi de fer un miracle com va fer a les noces de Canà.

He parlat d'alegria i felicitat i ara us voldria dir en que consisteix per a vosaltres aquesta felicitat.

Jesús digué:

“ Estima el Senyor, el teu Déu, amb tot el cor, amb tota l’ànima i amb tot el pensament (Mt 22,,37) i “Us dono un manament nou, que us estimeu els uns als altres tal com jo us he estimat" (Jn 15,34).

La felicitat en el matrimoni

La felicitat, especialment en el matrimoni, consisteix en l'amor a Déu, a Jesucrist i naturalment entre els esposos On hi ha amor hi ha felicitat.

L’amor és important, però també ho és el com ha d'ésser l'amor. Sant Pau posa una comparació i ens diu, que l'amor de l'espòs ha d’ésser com l'amor de Jesucrist a la seva Església i tots sabem com Jesucrist ha estimat tant a l'Església, que li ha donat tota la seva vida. Tu,.............. has de donar la teva vida per la ...................... i continuant la comparació de sant Pau, tu......................., has de donar la teva vida pel............. com l'Església  dóna la seva vida per Jesucrist.

Sant Pau anomena  algunes qualitats d'aquest amor. "El qui estima és pacient, és bondadós; el qui estima no té enveja, no és presumit ni orgullós, no és groller ni egoista, no s'irrita ni es venja,  no s'alegra de la mentida, sinó que troba el goig en la veritat; tot ho excusa, tot ho creu, tot ho espera, tot ho suporta” (1Cor 13,4-7). 

En altres paraules podem dir:

Estimar és:   creure en l'altre.

                        és descobrir l'altre.

                        és donar-se a l'altre

                        és acceptar a l'altre tal com és.

                        és valorar a l'altre.

es obrir-se amb tota sinceritat a l'altre.

és saber dialogar.

estimar és buscar la felicitat de l'altre

i buscant-la, trobar la pròpia.

Voldria, que aquest amor donés sentit a tota la vostra vida matrimonial.

Que la vostra llar fos un fogar d'amor, obert a tothom, als familiars i amics i també d'una manera especial als pobres que són imatge de Jesucrist.       

Finalment us vull recordar el que ara prometereu, es a dir, que educareu cristianament els vostres fills ensenyant-los el camí d'amor que ens ha ensenyat  Jesucrist.

 

A.........................de.............................del........................ 

...............................Pvre.


L'ESPOSA, SOL DE LA FAMÍLIA

La família brilla en el fulgor que li és propi: aquest fulgor és el de l'esposa.

Escolteu el què diu i el que pensa d'ella la sagrada Escriptura: La gràcia de l'esposa assenyada encanta el marit. Una esposa decent és doblement agraciada, res és tan valuós com la dona casta. Una bona dona en una casa endreçada és com el sol que despunta a l'horitzó,

Certament l'esposa i mare és el sol de la família. El sol per la seva magnanimitat i per la seva voluntat d'abnegació, per la seva alegria constant i per la seva suavitat providencial i amatent poden omplir la joia del marit i dels fills.

L'esposa és el sol de la família per la claror de la seva mirada i per l'escalfor de la seva paraula. Perquè els seus ulls i la seva veu penetren en els ànims, el torcen, els commouen, els aixequen, i expulsat el tumult de les passions, retornen al marit la fruïció del bé i l'alegria de la conversa familiar quan ha passat la jornada treballant activament i moltes vegades fatigat.

De Pius XII, radio-missatge, 11,03,1942, als nous casats.