NOCES D'EN N. i N.
(sols text, per imprimir)

Benvolguts N. i N.

Siguin les primeres paraules meves de felicitació perquè heu volgut  casar-vos per l’Església amb el sacrament que Jesucrist va instituir per beneir els matrimonis cristians.

Heu vingut aquí perquè el Senyor consagri el vostre amor, davant  meu, ministre de l'Església i davant  dels vostres pares, familiars i amics  i també de la  comunitat que amb joia han presenciat aquesta celebració i pregat per vosaltres.

Crist beneeix generosament el vostre amor i enriqueix amb un nou sagrament aquells qui, ja santificats pel baptisme, s'uneixen en matrimoni.

Aquest nou sagrament els enforteix per viure sempre fidels l'un a l'altre i per complir tots els altres deures de la vida matrimonial. 

Església us ha preguntat si us caseu sense cap coacció i lliurement, perquè l’Església en donar-vos aquest sacrament del matrimoni vol assegurar-se que ho feu amb tota llibertat, que és un do que Déu ens ha donat com a persones.

I vosaltres heu contestat que ho feu lliurament i sense cap coacció.

També us ha preguntat si esteu disposats a  estimar-vos  durant tota la vida en l’estat matrimonial i vosaltres heu contestat que hi esteu disposats.

El matrimoni cristià es fonamenta en l’amor del marit envers l’esposa i en l’amor d’aquesta envers el seu marit.

Com totes les coses humanes l’amor s’ha de cultivar, si no desapareix. Cal que augmenti de dia en dia. I no tant sols us heu d’estimar, sinó que també heu d’honorar-vos l’un a l’altre.

L’Església us demana que acolliu amb amor els fills que rebreu de Déu  i que els educareu segons Llei de Crist i de l’Església.

Explicació de l’evangeli:

Noces de Canà  (Jo 2,1-12)

Les noces en aquell temps i en un poble petit com era el de Canà de Galilea, duraven alguns dies i eren molts els convidats. Una boda era una festa per a tot el poble i possiblement molts que no hi eren convidats passaven a fer el traguet de vi i a saludar els nuvis.

Sembla que els convidats van beure més del que estava previst o que hi anaren més persones de les que havien invitat.

Es coneix que la família era més aviat rica, perquè en el banquet hi havia un cap de servei i el cambrers.

Presència de Jesús a les noces de Canà

Imagineu-vos que entrem a la sala dels convidats quan es celebrava la festa de les noces de Canà, i mirem a tots els convidats asseguts a la taula, cantant en mig d'una gran alegria i preguntéssim a Jesús el per què havia anat a la festa i la resposta de Jesús seria perquè l'havien convidat. Veuríem Jesús fent un bon paper, parlant, rient, cantant com el demés convidats i finalment fent el primer miracle de la seva vida, la conversió de l'aigua en vi.

Jesús, permeteu-me l'expressió, era una persona normal, com nosaltres, a més a més de ser Déu, i participava de la festa com els altres convidats.

Presència de Maria a les noces.

Maria també era una convidada i fa un bon paper. Ens podem imaginar Maria asseguda a taula parlant, cantant i rient i potser ajudant als cambrers.

La petició de la mare al fill.

Arriba un moment que la mare de Jesús, les dones sempre són més observadores que els homes, observa que quelcom passa i cridant a un dels criats li pregunta el que passava. Li respon que s' havia acabat el vi.

El vi en aquell temps era una cosa molt important en unes noces. Actualment tampoc pot faltar el vi i el cava.

Unes noces amb aigua solament, quedarien aigualides.

La mare de Jesús pensant en la vergonya que passarien els nuvis a  el poble, que tot es comenta i possiblement que aquells nuvis podrien passar a la història com els nuvis que els hi va faltar el vi en les seves noces, doncs hi i va intervenir.

Maria indirectament demana un miracle a Jesús.

Coneixent Maria el poder de Jesús se li acostà i solament li digué. " No tenen vi"(Jo 2,3).

Jesús, que era molt intel·ligent, va comprendre a l'instant per on anava la seva mare i li va respondre: " Dona, i jo què hi tinc a veure? Encara no arribat la meva hora" (Jo 2,4) Però Maria, a qui no li faltava intel·ligència i com totes les mares coneixia molt bé Jesús, va dir als criats: "Feu tot el que Ell us digui" (Jo 2,5). Són les úniques paraules que sabem de la Mare de Jesús. Per a nosaltres que estimem Maria aquestes paraules són una norma pràctica de vida.

El miracle de Jesús.

Ja sabem el resultat. Jesús obra el seu primer miracle en unes noces, per no aigualir la festa, per a que la festa continues amb cants, joia i alegria pròpia d'una festa familiar.

Segurament cap de nosaltres hagués imaginat que el primer miracle de Jesús per demostrar la seva divinitat, hagués estat la conversió de l'aigua en vi. Cap home pot fer-ho i Ell ho va fer en aquesta festa de casament d'uns nuvis amics d'Ell i de la seva Mare amb molta senzillesa.

Aplicació de la paraula de Déu

La paraula de Déu sempre ha d'anar ordenada a la nostra vida pràctica. La Mare de Déu hagués pogut pensar que ella no hi tenia res a veure en la falta del vi, era una convidada i invitada, però no, s'aixeca i demana un miracle.

També en les nostra vida ens trobem en circumstàncies semblats, que falta:

- el vi de la salut

- el vi de la feina,

- el vi de la pau familiar,

- el vi de l'amistat,

- el vi de l'alegria,

- el vi de l'esperança,

- el vi de la il·lusió. etc.

No diguem mai: no és el meu problema, sinó tot el contrari, fem quelcom, com Maria, per convertir l'aigua en vi.

Acabem demanant al Senyor que el vostre matrimoni sigui molt feliç i que sapigueu donar exemple d’una família cristiana que estima Deu i la seva mare Maria.