LA MARE DE DÉU DEL PILAR
(Sols text per  imprimir)

Sobre el pilar santificat Verge Maria, guieu i protegiu el nostre poble  (Antífona de Laudes).

L’ofici diví i la missa ho va decretar el papa Clement XII per Espanya. Pius setè va augmentar la categoria litúrgica de la festa. Pius XII va concedir a les nacions sud-americanes poder celebrar la mateixa festa vigent a Espanya.

Maria és invocada pel poble de moltes maneres

Sabem que de Mare de Déu solament n’hi ha una i és invocada per la devoció popular com, Montserrat, Pilar, Fontsanta, Begoña, Rocío i moltes altres invocacions  que seria impossible enumerar-les totes.

Maria ho accepta perquè sap que  d’aquesta manera, revestint-se dels trets  característics de cada lloc, se’ns, fa mes propera i  més mare.

La festivitat de la Mare de Déu del Pilar és festa a tota Espanya i el poble d’Aragó i molts pobles d’Espanya la celebren amb molta solemnitat.

Maria s’apareix sobre un pilar a Saragossa

Segons la tradició Maria es va manifestar a Saragossa sobre una columna, o pilar,  que ha esdevingut signe visible de la seva presència i de la fermesa que Maria pot donar  a la nostra fe.

La basílica del Pilar ha esdevingut un lloc de pregària, on molts cristians, especialment el poble aragonès,  posen  de manifest la seva estimació a Maria.

Un elogi a Maria fet per una dona

Jesús parlava molt bé i era digne de ser escoltat per les seves meravellosos ensenyances i per l’amor  que manifestava a Déu i als germans.

L’evangeli ens diu:

Mentre Jesús parlava. Una dona cridà entre la gent.” Sortoses les entranyes que us va dur i els pits que us van criar.” Però Jesús li respongué: “ Més aviat sortosos els qui escolten la paraula de Déu i la guarden” ( Lc 11, 27-28).

Les paraules de Jesús no són per menysprear la seva Mare, sinó per fer ressaltar la paraula de Déu escoltada i practicada, 

Maria és gran per la maternitat i la seva  fidelitat a Jesús. L’arrel de tot elogi que podem fer a Maria és la seva maternitat i la seva unió amb Jesucrist.

El gran poeta català Verdaguer ho expressa d’aquesta manera: És l’Eucaristia lo pa d’Israel amb la llet de Maria pastat en lo cel”.

Com nosaltres manifestem el nostre amor a Maria?

Reflexió sobre l’oració de l’Avemaria

L’Avemaria té una gran profunditat bíblica, és molt humana, molt senzilla, és una invitació a estimar i confiar.

Maria té moltes coses de bo.

Primer la saludem amb les paraules de l’arcàngel sant Gabriel. Recordant-li la salutació de l’arcàngel que va ser l’inici de la seva maternitat i de la nostra salivació.

El sisè mes Déu envià l’àngel Gabriel a un poble de Galilea anomenat Natzaret, a una noia verge, unida per un acord matrimonial amb un home que es deia Josep i era descendent de David. La noia es deia Maria. L’àngel entrà a trobar-la  i li digué: Déu te guard, plena de gràcia del Senyor! Ell és amb tu (Lc1,26.29).

Maria era una noia, verge, noteu que ho diu l’evangelista i ja tenia una acord matrimonial amb Josep i estava plena de gràcia.     

Mare de Déu

Li recordem  el do que Déu li ha fet de ser mare de Jesús i que ella sempre ha estat fidel a la voluntat de Déu.

Maria juntament en Jesús és la dona que no ha comès cap pecat. Va ser concebuda sens pecat original, que tots portem en néixer, com ho va declarar solemnement el papa Pius IX.

Segur que a Maria li ha d’agradat  que li recordem totes aquestes coses.

Beneïda sou vós

Maria és beneïda i alabada Des d’ara  totes les generacions em  diran benaventurada (Lc  1, 48).

 La raó que dóna Maria de que totes les generacions li diguin que és benaventurada és que Déu ha mirat la petitesa de la seva serventa. Maria és gran perquè és gran la seva humilitat i Déu ha obrat en ella meravelles.

A més a més de la seva maternitat, Déu ha fet que el seu cos no fos corromput.

I ella fos Assumpta al cel amb cos i ànima, com ho va declarar

solemnement el papa Pius XII en declarar-ho dogma de fe el dia u de novembre de mil nou-cents cinquanta.

Santa Maria Mare de Déu

Després de recordar-li  tot el millor i bo, ve el nostre torn, que pregui per nosaltres, ara, i en la  hora de la nostra mort.

Primer li diem que sou gran, i la segona cosa que la necessitem.

Estem segurs que ens serà d’intercessora davant de Déu i de Jesús.

Estem segurs que ella sempre ens ajuda, i ens ajudarà en el moment de la nostra mort com li hem demanat moltes vegades en la nostra vida.

Acabem en l’oració de la missa  que és molt substanciosa .

Oració

Déu totpoderós  i etern, vós heu concedit un ajut celestial el qui invoquen  la gloriosa Mare del vostre Fill sota la invocació del pilar, concediu-nos  fermesa en la fe, seguretat en l’esperança i constància en la caritat.

Que passeu un bon dia de la festivitat de la Mare de Déu del Pilar.