I N T R O D U C C I Ó
(sols text, per imprimir)

missa 2 imatge_p.JPG (38805 bytes)En el mes de maig es va realitzar una enquesta sobre Per què vas a missa? a tota la comunitat de l’Esperit Sant. Es va dir a les misses i es va pregar una resposta per escrit.Van contestar més de cent persones. Totes les respostes són respectables. Però, davant la impossibilitat de publicar-les totes, hem decidit oferir-vos un resum. Per la qual cosa, les hem agrupades en quatre apartats d’acord amb les raons de tipus personal, psicològiques, pastorals i de fe que els feligresos van donar.

PER QUÈ VAS A MISSA? - RAONS PERSONALS

1. perquè vull.

2. per costum.

3. per tradició.

4. perquè des de petita que hi vaig.

5. perquè m’agrada.

6. com aquell que va a la casa de la mare.

7. perquè el meu amic Jesús m’invita.

8. per guanyar el cel.

9. per fer una cosa bona per Jesús.

10. per carregar piles.

11. perquè els meus pares m’ho han ensenyat i per això jo practico.

12. per obligació.

13. per complir un manament.

14. per devoció.

15. per ser millor.

16. per renovar-me.

17. per realitzar-me com a persona.

18. perquè Jesús em convida a sopar i a seure a la seva taula.

misa imagen 1_p.JPG (31210 bytes)PER QUÈ VAS A MISSA? - RAONS PSICOLÒGIQUES

1. per necessitat interior.

2. per trobar-me a mi mateixa.

3. perquè em fa sentir-me bé.

4. per trobar-me amb Déu, com aquell que necessita trobar-se amb l’amic, independentment de que sigui diumenge o feiner.

5. per una agradable sensació.

6. per sentir-me més en comunió amb Jesús.

7. per sentir-lo present.

8. per respondre a una invitació.

9. perquè em fa profit.

10. perquè si no hi vaig em sento malament.

11. perquè és un moment de parlar íntimament amb Jesús.

12. perquè anant-hi em sento feliç.

13. per tenir pau interior.

14. per reflexionar la meva vida sota la mirada de Jesús.

15. perquè em dóna força per viure cristianament.

16. perquè és una trobada amb Déu, ja que Ell és el motor de la meva vida. Em dona l’energia per viure.

17. per complaure Jesús.

18. perquè és una trobada personal amb el Senyor.

19. perquè el meu cor ho demana i ho necessita.

20. perquè surto molt contenta.

21. em dóna forces per seguir endavant.

22. perquè em fa sentir-me més bé.

23. perquè vull ser sant.

24. per satisfacció espiritual.

25. perquè el sacerdot m’ajuda a reflexionar sobre la paraula de Déu.

26. perquè el sento present.

27. perquè m’acompanya.

28. perquè és la meva trobada íntima amb Crist i desitjo augmentar la meva amistat amb Ell.

29. perquè puc realitzar la trobada plena de goig i fraternal amb el Bon Pastor.

30. en anar a combregar em sento molt feliç i contenta.

missa imagen3_p.JPG (20715 bytes)PER QUÈ VAS A MISSA? - RAONS PASTORALS

1. perquè Jesús es lliura a cadascú de nosaltres, desitja estar amb mi i que jo vagi a veure’l.

2. perquè és l’acte més important de la comunitat.

3. perquè em sento membre de l’església que tant estimo.

4. per reunir-me amb la comunitat parroquial.

5. per dedicar part del meu temps a Jesús.

6. per escoltar la seva vida i el seu missatge.

7. per celebrar el precepte.

8. perquè tinc necessitat i il·lusió per reunir-me amb persones que, tot i que són diferents, compartim la mateixa fe i gaudeixo de la invitació que Déu em fa.

9. per resar pels meus difunts.

10. perquè el món es converteixi.

11. per demanar que els sacerdots siguin sants i en tinguem molts.

12. per donar exemple a la meva família.

13. per ajudar a l’església.

14. per comprendre que la proposta de vida de Jesús és la millor.

15. perquè Jesús dóna sentit a la meva vida.

16. per seguir tota la vida de Jesús.

17. perquè m’ajuda a ser millor cristiana i m’ajuda a poder servir d’exemple per als meus fills.

18. perquè considero necessari fer cas de Jesús quan diu: "Si feu cas de les meves paraules, el meu Pare i Jo farem estada en vosaltres".

PER QUÈ VAS A MISSA? - RAONS DE FE

1. perquè és la forma, la més eficaç, d’alimentar i mantenir viva la meva fe cristiana.

2. per adorar el Senyor.

3. per donar-li gràcies dels beneficis rebuts.

4. per demanar perdó.

5. per demanar-li allò que necessitem.

6. per amor a Jesús i a la seva mare, Maria.

7. perquè és el mateix sacrifici de la creu.

8. perquè Jesús és el pa baixat del cel que ens alimenta.

9. per participar del banquet eucarístic.

10. per participar del sacerdoci de Jesús.

11. perquè és la voluntat de Jesús: "Feu això en memòria meva".

12. per renovar la passió, mort i resurrecció de Jesús.

13. per arribar a la casa del Pare.

PREGUNTA

Quina és la teva resposta?

Quina és la resposta que t’ha agradat més?

Quina és la resposta que t’ha fet més bé?

Per acabar transcrivim a continuació les respostes que Mn. Joan Serra ens dóna. Què aquest estudi ens serveixi a tots per estimar més la missa!

1.- PERQUÈ ESTIMO JESÚS. Si preguntem a una persona el perquè ha deixat d’anar a missa, generalment dóna raons que no serveixen: "m’avorreixo, no l’entenc, el capellà no m’agrada, és massa llarga, etc." Se senten més al·lusions a la manera de celebrar que no pas a allò que la missa és. Fent una comparació, si preguntéssim el perquè el cotxe no s’engega i ens responguessin: "perquè les portes no tanquen o els pneumàtics estan desinflats", aquestes raons no valen. La raó és que el motor no s’engega.

La raó de deixar d’anar a missa és falta d’amor a Jesús. Potser, mai havien tingut una amistat personal amb el Senyor. Els bons amics no se separen mai perquè s’estimen.

2.- PERQUÈ ÉS LA SEVA VOLUNTAT. La voluntat de Jesús és que participem a la missa perquè "feu això en memòria meva". Podem dir que aquestes paraules constitueixen el testament de Jesús, la seva última voluntat. Si es fa un homenatge a un amic, no hi anem pel menú o per les persones que hi van o pel lloc, sinó per l’amic. Per tant, hem d’anar a missa per Jesús, el nostre millor amic.

3.- PERQUÈ RECORDEM TOTA LA VIDA DE JESÚS. Al llarg de tot l’any litúrgic, especialment en els moments més forts com són: el dia de Nadal, el dijous sant, el divendres sant, la resurrecció gloriosa del dia de Pasqua, l’ascensió i la vida de la primitiva església en els fets dels apòstols, els seus amics i seguidors recordem i reflexionem la vida de Jesús i de la Mare de Déu i mare nostra, Maria.

4.- PERQUÈ EL DIUMENGE ÉS EL DIA DEL SENYOR. No és el dia dedicat a l’home sinó al Senyor. No consisteix només en passar-s’ho bé el cap de setmana, com aquell noi que pregunta a la seva amiga: "Com has passat el diumenge?" Ella respon: "Molt bé! Tot el dia a la platja amb un sol meravellós". Cal honorar el Senyor i gaudir de la família.

5.- PERQUÈ M’AJUDA A VIURE PER JESÚS. "A fi de què no visquem per nosaltres mateixos, sinó per a Ell, mort i ressuscitat per nosaltres (Pregària Eucarística núm. 4)". El cos necessita d’aliment, la nostra vida cristiana també en necessita: "La meva carn és un veritable menjar i la meva sang és una veritable beguda (Jn 6, 55)".

missaimatge  4_p.JPG (49154 bytes)6.- PER DEMANAR PERDÓ DELS MEUS PECATS. En començar la missa guardem uns moments de silenci per demanar perdó dels nostres pecats: "Senyor, tingueu pietat".

7.- PERQUÈ ESCOLTO LA PARAULA DE DÉU. La paraula de Déu va construint de mica en mica la nostra vida cristiana. No és paraula d’homes sinó de Déu. És com una carta que Déu Pare envia a nosaltres, fills i filles, i com a tals l’hem de llegir, meditar i posar-la a la pràctica.

8.- PERQUÈ RENOVO LES PROMESES DEL BAPTISME. En resar el credo renovem les promeses del baptisme que feren els nostres pares i padrins: "Crec en Déu Pare totpoderós, i en Jesucrist i en l’Esperit Sant i en l’Església santa."

9.- PERQUÈ OFEREIXO EL COS I LA SANG DE JESÚS. No oferim solament flors, ciris, etc. sinó que és tota l’església, Cos de Crist, que s’ofereix: "Per Ell, amb Ell i en Ell (Catecisme de l’església núm. 1553)." Tots els fidels participen del sacerdoci de Jesucrist per la gràcia del baptisme quan el sacerdot diu: "Pregueu, germans, perquè aquest sacrifici meu i vostre sigui agradable a Déu nostre Senyor".

10.- PERQUÈ ES EL MATEIX SACRIFICI DE LA CREU. "El sacrifici del Crist i el sacrifici de l’Eucaristia són l’únic sacrifici. La víctima és una sola i és la mateixa; el que ara s’ofereix pel ministeri dels sacerdots és el mateix que s’oferí en la creu. Només és diferent la manera d’oferir-se. En l’Eucaristia s’immola incruentament el mateix Crist que s’oferí un cop de manera cruenta a l’altar de la creu. (Catecisme de l’Església núm. 136)".

11.- PERQUÈ ÉS EL SACRIFICI DE L’ESGLÉSIA. En l’Antic Testament veiem el sacrifici d’Abel, de Caín i d’altres sacrificis. Les diverses religions que existeixen també tenen el seu sacrifici. El nostre és el sacrifici eucarístic, és el sacrifici de l’Església, Esposa de Crist.

12.- PERQUÈ JESÚS ES FA PRESENT SOBRE L’ALTAR. Jesús es fa present en el moment de la consagració sobre l’altar "perquè el pa i el vi es converteixen en el cos i en la sang del Crist (Pregària eucarística núm. 4)" i el podem visitar després en el sagrari.

13.- PERQUÈ ÉS EL BANQUET EUCARÍSTIC. La missa és el banquet sagrat de la comunió, l’altar del sacrifici i la taula del Senyor. Jesús digué: "Preneu i mengeu-ne tots". Els cristians participem d’aquest banquet en el moment d’anar a combregar. Un senyor va ésser convidat a un banquet d’uns nuvis i no menjava res d’allò que li posaven. El del costat li va preguntar per què no menjava i ell va contestar que era malalt i no podia menjar. Solament els qui tenen pecat greu o mortal no poden anar a combregar perquè són malalts de veritat. No així aquells que tenen faltes no greus.

14.- PERQUÈ HE DE RECONCILIAR-ME AMB EL GERMÀ. Jesús ens demana molt clarament: "Si en el moment de presentar la teva ofrena a l’altar et recordes que el teu germà té alguna cosa contra tu, vés primer a fer les paus amb el teu germà (Mt 5, 23-24)". No diu que "tu l’has ofès", sinó que "si el teu germà té alguna cosa contra tu, deixa el sacrifici, vés-te’n a reconciliar amb el teu germà primer i després ofereix el sacrifici".

15.- PERQUÈ ÉS UN ENCONTRE AMB ELS GERMANS QUE TENEN LA MATEIXA FE QUE JO. Hi ha persones que sempre tenen pressa. Quan el sacerdot diu: "Aneu-vos-en en pau" surten corrent del temple. El bon cristià saluda els germans abans de marxar, s’interessa per les seves coses i compartei