DIJOUS SANT
(sols text, per imprimir)

L'últim sopar. Leonardo da Vinci.Ens hem reunit aquesta tarda del Dijous Sant per celebrar la Cena del Senyor. Recordem la institució de l’Eucaristia com a sacrifici i sagrament, la del sacerdoci i l’amor fratern .

La nostra contemplació, aquesta tarda, serà sobre l’amor fratern, ja que altres anys hem parlat de l’Eucaristia com a sacrifici i com a banquet.

DÉU ÉS AMOR ( 1Jo 4,8)

Quan sant Joan Evangelista era molt ancià, i estava a punt de morir, tenia més de noranta anys, els seus deixebles se li atansaren li feren aquesta pregunta ¿ Mestre, per què repetiu sempre les mateixes paraules sobre l’amor fratern?. Sant Joan els va contestar: perquè és el precepte del Senyor. Us dono un manament nou: que us estimeu els uns als altres tal com jo us he estimat. (Jo 13,34)

Voldria jo remarcar les paraules " tal com jo us he estimat.". Jesús ens ha estimat donant la seva vida per nosaltres i morint en una creu.

Podem afirmar, que el testament de Jesús, o sigui la seva última voluntat, és l’amor.

DÉU ENS ESTIMA DE VERITAT

L’evangeli que hem escoltat ens ha dit: Eren ja les vigílies de la Pasqua. Jesús sabia que havia arribat la seva hora, la de passar d’aquest món al Pare. Ell que sempre havia estimat els seus en aquest món, els estimà fins a l’extrem . ( Jo 13,1)

Els qui estem aquí som del seus, perquè Ell és el nostre Mestre i nosaltres el seguim i l’estimem de veritat. Déu ens estima i Jesús, que és Déu, ens estima fins a l’extrem.

Els sants, que venerem, són aquelles persones que han sobresortit, vivint aquesta veritat :l’amor de Jesús envers ells i han estimat als homes fins a l’extrem.

Si jo vull ser sant he de tenir consciència que Déu m’estima i m’estima de veritat. Sentir-se estimat per Déu. Sentir-se estimat per Jesús.

L’amor més gran que hi ha a la terra és l’amor de la mare. Aquest amor no és pot comparar amb l’amor de Déu.

William Hole. L'últim Sopar.SIGNES DE L’AMOR DE DÉU.

Si no som cecs, fàcilment veurem que Déu ens estima. Tota la creació, amb tota la seva immensa grandesa, és un signe de l’amor de Déu envers nosaltres. Déu ha creat aquest món admirable, perquè fruïm de les belleses de la creació. Tota la història de la salvació és un signe de l’amor de Déu envers els homes, però la manifestació suprema, última i insuperable la trobem en la persona adorable de Jesús. Sant Joan escriu: Déu ha estimat tant el món que ha donat el seu Fill únic perquè no es perdi cap dels qui creuen en ell, sinó que tinguin vida eterna. (Jo 3,16)

També escriu: L’amor de Déu s’ha manifestat enmig nostre quan ha enviat al món el seu Fill únic, perquè visquem gràcies a ell. (1Jo 4,9)

L’amor de Déu es manifesta també en la creu de Jesús. Jesús quan va instituir l’eucaristia digué aquestes paraules: Això és la meva sang, la sang de l’aliança vessada per tothom. ( Mc14,24)

Sant Pau deia: Viviu estimant, tal com Crist ens va estimar i s’entregà a si mateix per nosaltres, oferint-se a Déu com a víctima d’olor agradable. ( Ef 5,2)

I d’una manera especial en el sagrament de l’amor que és l’Eucaristia, que avui celebrem la seva institució. Les persones que s’estimen volen estar a prop i Jesús ha trobat la manera d’estar molt a prop nostre en la comunió

L’AMOR ALS GERMANS.

De l’amor a Déu es deriva l’amor als germans. Sant Joan escriu: Estimats meus, estimem-nos els uns als altres perquè l’amor ve de Déu; tothom qui estima ha nascut de Déu i coneix Déu. (1Jo 4,7)

Si algú afirmava: " Jo estimo Déu", però no estima el seu germà, seria un mentider, perquè el qui no estima el seu germà, que veu, no pot estimar Déu que no veu. (1Jo 4,20)

Avui Jesús ens ensenya d’una manera pràctica com hem d’estimar els germans. L’evangeli que hem escoltat ens ha dit: Ell que sempre havia estimat els seus en el món, ara els demostra fins a quin punt els estima.....s’aixecà de taula, es tragué el mantell i es cenyí la tovallola, després tirà aigua en un gibrell i es posà a rentar els peus als deixebles i a eixugar-los-els amb la tovallola que duia a la cintura.(Jo13, 1,4)

!Jesús que n’ets de gran, quan t’agenolles davant de Pere, el que et negarà, de Judes que et trairà, dels altres apòstols que t’abandonaran, menys Joan que et serà fidel fins a la mort. El Fill de Déu agenollat davant dels seu deixebles pecadors.!

Fàcilment podem comprendre les raons per les quals Pere no permet que li renti els peus. Jesús ho vol fer i no fa cas de les paraules de Pere, perquè vol donar un exemple d’humilitat als apòstols i perquè nosaltres aprenguem la gran lliçó d’humilitat que Ell ens dóna. Si, doncs, jo que sóc el Mestre i el Senyor, us he rentat els peus, també vosaltres us ho heu de fer els uns als altres. Us he donat exemple perquè vosaltres ho feu tal com jo us ho he fet. ( Jo 13,14-15)

Parlem molt d’amor i molt poc d’humilitat i servei, per això, germans i germanes que m’escolteu, falta tan d’amor en el món, perquè no pot haver veritable amor sense humilitat i entrega.

Aprenguem aquesta gran lliçó que ens dóna Jesús, avui, dijous sant, d’humilitat i també que Déu ens estima de veritat i que nosaltres hem d’estimar els germans, si volem ser cristians de veritat.

I per acabar una pregunta ¿ per què heu vingut avui al temple? Responeu-vos-la com jo me la responc. La meva resposta és: Perquè estimo de veritat, Jesucrist i per donar-li gràcies pel gran do de l’Eucaristia.