Mn. Joan Serra i Fontanet

Neix al Vendrell, el 31 de desembre del 1925. Fill de Salvador i Beatriu. Entra al seminari de Barcelona a l’edat de tretze anys, el 29 de setembre del 1939, recentment acabada la guerra civil. El seminari estava completament devastat i hi feia molt de fred.

Fou ordenat de prevere pel bisbe de Barcelona doctor Gregori Modrego i Casaus a la parròquia de Santa Maria del Taulat de Barcelona el dia de sant Josep del 1950, i canta la primera missa a la vila del Vendrell el dia de l'Anunciació el 25 de març.

Exerceix a les comunitats de Sant Pere del Prat de Llobregat com a vicari, sent nomenat el 10 de juliol del 1950. Al juny de l'any 1951 fou nomenat vicari de la parròquia del Sagrat Cor de Barcelona, pràcticament fent de rector, ja que aquest estava molt malalt del cor. En aquest temps es va construir la casa rectoral. Va realitzar oposicions per a rector i hi va prendre possessió a Santa Magdalena de Bonastre, el 4 d'octubre del 1954. Per haver passat Bonastre a l'arxidiòcesi de Tarragona, va renunciar al carrer i va ser nomenat regent de la parròquia de Sant Pere Ermengol de Barcelona i encarregat de la tenència de Sant Paulí de Nola l'any 1959. En fer-se parròquia Sant Paulí de Nola l'any 1962, en va ser nomenat ecònom, construint-se aleshores el temple par­roquial, en temps molt difícils. El 6 de juny del 1976 va prendre possessió de la Parròquia de l’Esperit Sant.

Es mestre de català i diplomat en llengua anglesa per la Universitat de Barcelona. Ha participat en diferents cursets de teologia a les facultats de Teologia de Barcelona i Roma.

Actualment esta jubilat i viu  la parròquia de l’Esperit Sant de Barcelona.

 

_____________

Vivències personals:

Recordo que ....

_____________

BREU HISTÒRIA DE MN. JOAN SERRA I FONTANET

(Llibre: "Quaranta anys de la Parròquia de Sant Paulí de Nola (Barcelona): 1961-2001" (word))
(Parròquia de l'Esperit Sant, Notes Històriques)

Heus aquí la meva vida sacerdotal per amor a Jesucrist i a l’Església.

Aquestes vivències les dedico als meus germans, nebots i a tota la meva família.

Sóc un home gran, per no dir vell, vaig néixer en temps de la monarquia d’Àfons XIII, vaig passar la meva infantesa en temps de la República, la meva joventut en temps de la dictadura d’en  Franco i la meva edat madura en temps de la Democràcia.

Vaig néixer al Vendrell d’una família profundament cristiana, el meu pare es deia Salvador i va morir un any abans de que jo cantés missa, la meva mare Beatriu i va morir als seixanta cinc anys com el meu pare.

Badalona

Quan tenia sis anys vàrem anar a viure a Badalona on vaig fer la Primera Comunió a l’Església de Sant Josep. Recordo una mica el sis d’octubre de l’any 1934 quan Companys volia la independència de Catalunya i l’entrada de l’exercit dirigit pel general Batet a Badalona.

Gandesa i Horta de Sant Joan

En morir la meva àvia Roser Pallàs a  Gandesa m’hi varen portar per fer companyia al meu avi, i anàrem  a la masia d’Horta de Sant Joan, on ens trobavem quan en Franco es va alçar  i va començar la guerra de 1936.

Gandesa

Deixarem Horta de Sant Joan i vàrem tornar a Gandesa on vaig passar el temps de la guerra.

Estava a Gandesa quan varen assassinar el germà de la meva mare Josep i varem prendre la botiga del meu avi Jaume.

Vaig presenciar quan portaven tots els sants de l’Església Parroquial de Gandesa a cremar i la convertiren en un mercat on  jo hi anava a comprar i jugar ja que era un nen.

En aquest temps resàvem la missa el diumenge a casa. Va venir uns dies el sacerdot Mn. Lliberat Xirriac conegut de la família Sallés i varem tenir missa i jo feia d’escolanet. Mn.Lliberat és feia dir el Sr. Jordi.

Quan els nacionals s’acostaven a Gandesa vàrem anar a la masia d‘en Galerà, i tot estant allí varen entrar els nacionals

Vaig presenciar una missa al bosc amb els soldats i el meu tiet Joan Antoni.

El dia dos d’abril de mil nou-cents trenta vuit varen entrar els nacionals i tornarem a Gandesa on al Temple parroquial ja no hi havia el rètol de mercat.

Van venir els sacerdots Mn. Amadeu i Mn. Ramon Cabús que deien la missa al Temple, on hi havia feta una altra porta darrera, per al mercat

A la plaça Nova  hi havia moros que venien i vaig gastar-me totes les pessetes de plata que tenia.

La meva tieta Magdalena feia d’infermera i jo anava a veure els soldats ferits abans de passar el riu Ebre. Tenia dotze anys.

Les tropes roges passen el riu Ebre

El dia de sant Jaume, vint-i-cinc de juliol de mil nou-cents trenta vuit quan em vaig llevar vaig sentir el soroll de moltes bombes que queien i vaig preguntar el que passava. Em van dir que les tropes dels rojos havien passat el riu Ebre i que avançaven ràpidament.

Al matí varen arribar gent de la Fatarella que fugien i a les cinc de la tarda la tieta Magdalena ens va dir que preparéssim les coses per marxar.

Alcanyís i Saragossa

Marxàrem cap a Saragossa a peu per la carretera de Batea, sentint el soroll de les bombes i els avions que passaven.

Hi havia molta gent amb carros i cavalls carregats que feien el mateix camí. Un dels cavalls és va desbocar i va començar a córrer, els homes intentaren parar-lo i una dona agenollada amb els braços amb creu demanava ajut a la Mare de Déu de la Fontcalda, patrona de Gandesa.

Abans d’arribar al Coll del Moro, on Franco va dirigir la batalla de l’Ebre, va passar un camió i es va parar, hi pujàrem i quan feia poc que hi estàvem una avió ens va ametrellar i jo em vaig trobar sota un cep a la vinya sense saber on era. Quan  va passar vàrem tornar al camió fins a Alcanyís que ja era de nit on la passarem al carrer.

Després vàrem anar a l’Hospital on vàrem dormir una mica i com que la gent que arribava no la deixaven entrar anaven en en un corral  i hi vàrem trobar molta gent coneguda.

D’Alcanyís anàrem a Saragossa amb un camió. Allí anàvem a menjar a la Casa d’Amparo, la casa de Caritat. Jo passava molta gana.

El primer d’octubre estava a Saragossa on vaig presenciar la gran desfilada de soldats.

Horta de Sant Joan

Poc després  anàrem a Horta de Sant Joan on el meu avi va llogar una caseta des d’on es veien les llums de les explosions de les bombes que queien a la serra de Pàndols de Gandesa i després se sentia el soroll.

Feia molt de fred i va nevar. El Temple estava cremat i els italians el vàren blanquejar. Hi havia el sacerdot de Tarragona que es deia Mn. Benjamí. Hi vàrem passar les festes de Nadal.

EL Vendrell

Quan els nacionals entraren al Vendrell on hi havia els meus pares hi vàrem anar els tres germans.

Jo recordo que l’u d’abril de 1939 ja hi érem i des de l’Ajuntament és va llegir la nota de guerra dient que s’havia acabat aquella guerra tan fratricida.

No hi havia pa i els meus pares anaven a Bellvei a comprar-ne.

El meu germà Jaume i jo vam fer d’escolans. Jo vaig entrar al Seminari de Barcelona el vint-i-nou de setembre de mil nou-cents trenta nou, festivitat de sant Miquel.

Mn. Josep Duran, rector del Vendrell em va ensenyar el primer any de llatí i vaig començar al segon any.

Seminari de Barcelona

La vida al Seminari va transcorre normalment . Vaig avançar un curs i  vaig ser ordenat sacerdot a la Parròquia de Santa Maria del Poble Nou, el dia de sant Josep, pel bisbe de Barcelona monsenyor Gregorio Modrego.

Vaig cantar la primera missa al Vendrell el dia de l’Anunciació, el  vint-i-cinc de març de l’any mil nou cents cinquanta, any sant.

Nomenament de Vicari

Anava destinat com a vicari a Olesa de Montserrat, però vaig trobar el rector d’Olesa de Montserrat al Bisbat i em va dir que anava a veure el Bisbe per demanar-li que es quedés el vicari que ja tenia, Mn. Miquel Vall. Ell va entrar primer a veure el Sr. Bisbe i quan jo vaig entrar en va dir que anava a Olesa de Montserrat, però que el Sr. Rector li va demanar que es quedés el vicari que ja tenia.

Després d’alguns dies el Rector del Vendrell Mn. Joan Tous va rebre el meu nomenament pel Prat de Llobregat, com a vicari.

Vicari del Prat de Llobregat.

Hi havia Mn. Josep Farrés com a rector i dèiem la missa a la cripta, ja que el Temple no estava fet.

En el meu temps es va fer la Congregació Mariana pels nois.

Vaig estar només un any al Prat de Llobregat i em va substituir Mn. Salvador Albuixech i jo vaig anar de vicari a la parròquia del Sagrat Cor de Barcelona, on hi havia Mn. Jaume Segarra que patia del cor i estava molt malalt. Pràcticament vaig fer de rector.

Vicari de la Parròquia del Sagrat Cor de Barcelona

Acabava de finalitzar la missió de Barcelona i venia força gent a la Parròquia.

En el meu temps es va pintar el Temple i es va refer la rectoria que estava mig caiguda de la guerra. Hi havia molt de moviment parroquial.

Es feia la professó pels carrers el dia de Corpus i quan va morir el rector Mn. Jaume, el dia 9 de setembre de 1953 vaig quedar encarregat de la Parròquia fins que vaig anar a Bonastre (Tarragona).

Va cantar la primera missa solemne el pare Calasanç Balagué, el dia 27 de juny de 1954, any marià.

Com a resultat de les oposicions a rector  feta a Barcelona vaig anar a Bonastre.

Rector de Bonastre

Vaig prendre possessió de la Parròquia el dia 4 d’octubre de1954 essent testimonis Josep Mª. Marlès i Joan Godall i  delegat del Dr. Gregorio Modrego, Mn. Josep Duran i Margarit.

A Bonastre vaig estar molt bé. En el meu temps es va posar el cine parroquial, es van fer els bancs de l’Església, es va pintar l’altar del Roser i es va consagrar l’altar major i beneí el nou altar de la Immaculat, el dia  31 de maig de 1955 pel Rdm. P. Emilià Riu, O..S. B.

A la sala del sindicat es representà La Negra d’en D. Roura i El Principal per Llogar, d’en J. Ballester per a la joventut del Centre Parroquial.

Demano un canvi de Parròquia

Abans de passar Bonastre a la Arxidiòcesi de Tarragona vaig demanar un canvi de parròquia al Dr. Gregorio  Modrego i em va dir que en parlaria amb el Dr. Benjamín  Arriba, arquebisbe de Tarragona. Poc després em van cridar del Bisbat i vaig renunciar a la Parròquia de Bonastre.

Quan va passar a l’Arquebisbat de Tarragona vaig anar a veure al Dr. Modrego el qual em va dir que ja estava arreglat i que em deixarien marxar de Bonastre.

Vaig anar a Tarragona i el Vicari. el Dr. Vives em va dir que em deixarien marxar i que si podia esperar als primers nomenaments, i així vam quedar. Quan van  sortir els nomenaments van nomenar rector de Bonastre i jo vaig anar a veure el Dr. Alexandre Pech el qual em va dir que en aquell moment hi havia la parròquia de sant Pere Ermengol de Barcelona i que era molt dolenta, que si volia esperar que esperés. Jo li vaig dir que hi volia anar i em va fer el nomenament.

Parròquia de Sant Pere Ermengol.

Vaig ser nomenat regent de la Parròquia el dia 27 de gener de 1959 i de moment vaig a anar a viure amb el meu germà Jaume que vivia a la Verneda amb la meva mare.

La parròquia estava molt deixada. Mn. Josep Perales deia missa cada dia a la Parròquia de santa Anna de Barcelona i vivia a la Catalana. Pràcticament solament es deia missa el diumenge.

A les Quatre Torres del barri de Pequin es feia catequesi pels escolapis del carrer Diputació i deien missa.

Hi havia portants del sant Crist.

A la barriada de Pequin i Camp de la Bota hi havia unes 3.415 barraques on hi vivia la gent d’una forma inhumana .

Jo anava per aquelles barraques molt tranquil i la gent m’invitava a prendre cafè, ja que sabien que m’agradava.

Com que hi havia molts andalusos, es feia per Setmana Santa la processó a  l’estil andalús.

En  aquell temps es va construir el Barri Besòs i l’Ajuntament de Barcelona va fer cinc mil vivendes.

Jo vaig beneir la primera pedra, el 23 de setembre de 1959 amb la presència del Batlle de Barcelona, el Sr. Josep Mª. de Porcioles, a la vigília de la Mare de Déu de la Mercè.

Em vaig preocupar que vinguessin ordres religioses.

Vaig fer una carta a tots els religiosos i religioses de Barcelona dient-los que es feien cinc mil pisos i que era el moment de posar un col·legi religiós.

Van venir les religioses del Sagrat Cor, ja que el Sr. Santiago de Cruilles les coneixia pel fet d'anar les seves filles al seu col·legi, i van fer un col·legi.

El Dr. Jubany, Bisbe Auxiliar de Barcelona em va donar l’adreça de les monges Creuades de l'Església. Vaig anar a Madrid a invitar-les i elles van venir per posar una escola amb la mare Fàtima i Teresa Montaña.

Amb  motiu de les inundacions de l’any 1962, com que els germans Gabrielistes estaven molt relacionats amb França, i el consolat francès havia fet un donatiu al Patronat de l’Habitatge, aquest donatiu es va destinar a una escola, i la van donar als germans Gabrielistes.

Sant Paulí era  subfragània de sant Pere Ermengol des de l’any 1.945 fins el dia 20 de febrer de 1.961 en què firmava el Doctor Modrego  el decret de constitució de la parròquia de Sant Paulí Nola.

Rector de sant Paulí i sant Pere Ermengol

El dia 24 de juliol de 1961 el Dr. Gregori Modrego nomenava ecònom de la Parròquia de sant Paulí a Mn. Joan Serra i Fontanet  (1961-1975) i a Mn. Jaume Cuspinera (1961-1974), ecònom de sant Pere Ermengol. Els rectors conservaven la propietat del càrrec fins a la mort.

La meva mare Beatriu i jo  vivíem al Barri del Besos, al carrer Argentina 4, 3, de Sant Adrià del Besós i tenia el despatx als baixos de la mateixa casa.

La Parròquia de Sant Paulí i Sant Pere Ermengol té part de Barcelona i part de sant Adrià del Besòs.

Es van comprar tres pisos de la planta baixa del carrer Argentina, 4, i es van obrir dues portes al carrer Alhucemes, per entrar i sortir la gent de la Capella provisional que es va fer.

Inauguració de la capella provisional

La  va inaugurar i beneir el Dr. Narcís Jubany, Bisbe auxiliar del Dr. Gregorio Modrego,

Telèfon

Com que on vivia era de sant Adrià del Besòs  i m’interessava el telèfon de Barcelona, vaig canviar de pis i vaig anar a viure al costat al carrer Bernat Desclot, 14 de Barcelona.

Es van comprar dues vivendes per la Parròquia.

El Patronat Municipal de Barcelona va destinar un terreny per fer el Temple i com que no es feia el Temple, el  desembre de 1965 es van habilitar dos pisos del carrer Argentina amb entrada al carrer Alhucemes, com a capella provisional.

Hi havia una junta de la construcció del Temple presidida pel Sr. Domingo Pérez.

El pressupost del Temple era de 4.784.251. pessetes. Es van vendre els tres pisos del carrer Alhucemes, capella i despatx per pagar la construcció del nou Temple.

El gener de 1967 es  va començar la construcció del Temple per l’empresa                         SALA AMAT i s’acabava la construcció de la cripta el juny de 1968. S’acaba la construcció del Temple, el juliol del mateix.

Enquesta

L’any 1966 es va fer una enquesta  per tots els pisos i el resultat va ser:

Arquitectes

Els plànols del Temple i complex parroquial els van fer els arquitectes Francesc Escudero i Ribot i Claudi Carmona i Sanz, amb data de 10 d’agost 1962

Guarderia i pis dels jove de la presó

Les alumnes del Sagrat Cor van fer una  guarderia. Les monges de la Verge de Sió vivien als baixos del carrer Argentina 4. Les monges Del Amor de Dios, van fer una escola en  dos pisos de Construccions Espanyoles. L'entitat benèfica Obinso tenia dos pisos per als qui sortien de la presó, i  n'era responsable Mn. Pere Oliveras.

Anunci del Temple

Es va posar un gran cartell i una foto que deia: "Entre todos construimos nuestro Templo".

Dia de la inauguració

Per a la inauguració del Temple, va venir l’Arquebisbe de Barcelona Dr. Marcelo González. Abans de la inauguració és va fer una reunió amb els sacerdots del sector i alguns seglars on cadascú va exposar el seu punt de vista sobre la construcció del Temple.

El Temple estava molt ple de nens  i nenes i persones grans, no hi cabia una agulla.

Es va fer la inauguració amb una missa molt solemne amb la participació de Mn. Jaume Cuspinera, Joan Carrera, Vicari Episcopal de la zona, Joan Borràs, rector de la Parròquia de Sant Lluís Gonzaga, Mn. Joan Serra, i l’auxiliar de l’Arquebisbe.                 

L’Arquebisbe a l’homilia va ressaltar la construcció d’aquell Temple.  Mn. Alfred Matas no va concelebrar i Mn. Jordi Bertran se’n va anar.

Activitat parroquial

Hi havia molta activitat. L’any 1974 hi van haver 370 baptismes, 220 confirmacions,150 matrimonis, 43 defuncions i 298 primeres comunions.

Hi havia Curset de Cristianitat, Legió de Maria, Matrimonis de Nostra Senyora, J.O.C., Catequesi i Mares catequistes.

Escola de la  Llar

A la missa del diumenge hi venien moltes persones.

Càritas amb l’assistenta Mònica, religiosa de la Verge de Sió.

Contaven el diners de la Parròquia  les religioses Creuades.

Vicaris

Vaig tenir de vicaris:

Col·legis i escola centre social

Quan vaig marxar de la Parròquia de sant  Paulí vaig deixar l’Escola Santa Maria dels Apòstols dirigida per les religioses Creuades de l’Església, col·legi Del Amor de Dios, dirigit per aquestes monges. La Guarderia Cascabel fundada per les alumnes del Sagrat Cor i col·legi de Sant Gabriel, dirigit pels germans Gabrielistes, i un Centre Social dirigit per una assistenta de Càritas de Barcelona.

Rectors de sant Paulí

Els rectors de sant Paulí han estat:

Petició de canvi de Parròquia

Quan feia uns anys que s’havia inaugurat el Temple vaig demanar un canvi al Dr. Narcís Jubany i em va fer esperar uns anys. Finalment va nombrar-me  regent de la Parròquia de l’Esperit Sant.

Parròquia de l’Esperit Sant

Vaig substituir a Mn. Andreu Puigdueta i Serrallach que n’era rector des del  21 de Juliol de 1956 fins al 6 de juny de l976.

Se li va fer un gran comiat amb presència del Dr. Jubany i es va quedar a viure tocant del Temple fins que va morir el juny de 1983.

A l’Esperit Sant hi venia força gent a missa i era ajudat per Mn. Pere Monserrat.

Em vaig posar a viure al pis del rector amb la senyora Carme Dominguez que feia molts anys que estava amb mi.

Activitat parroquial

A més a més dels actes del culte hi havia:

Vicaris

Seminaristes

Col·laborador

    Bonaventura Prieto (capellà de l'Aliança)

Obres que es van fer:

Vitralls del Presbiteri, altar major i laterals

Projectats per Mn. Francesc Adell, company de curs. Van ser realitzats per l'empresa Artesania en Vidrio, de Molins de Rei.

Dedicació del Temple

Dedicació i consagració del Temple pel Rvm. Ricard Maria Carles, Cardenal, el dia 6 de febrer de 1994, precedida per una setmana d’oració i xerrades.

Llibre de la Parròquia

L’Any Sant de l’Esperit Sant, 1998, es va publicar el llibre, Notes històriques de la Comunitat Parroquial de l’Esperit Sant, pel Sr. Josep Bosch i Mercader.

Assistència a les misses

A les misses, els dies feiners, hi venien unes trenta-cinc persones i els diumenges passaven de les dos mil.

Renúncia de la Parròquia

En arribar als setanta quatre anys vaig presentar  la renuncia de la Parròquia, tal com estava manat pel Dret Canònic i va ser nomenat Mn. Esteve Arrese, que va prendre possessió el 15 d’octubre de l’any 2000. Hi va estar cinc mesos i al setembre del 2001 va venir l'actual rector, Mn. Miquel Venque i To.

Títols acadèmics

Tinc el títol de Diplomat en Anglès i de Mestre de Català per la Universitat de Barcelona.

Homilies a Internet: www.mossenjoan.com

I també des de la web de l'Arquebisbat de Barcelona: www.arqbcn.org (Secció Documents / Pastoral, Homilies). Els tres cicles, A.B.C., festes i homilies ocasionals)

En la meva vida sacerdotal he fet ressaltar Jesús amb les seves dues naturaleses, divina i humana i com a Mestre que ens ensenya el camí per anar al cel.

Heus aquí la meva vida sacerdotal per amor a Jesucrist i a l’Església.

Mn. Joan Serra i Fontanet

Barcelona 22 de desembre 2007

____________

Apèndix: Llibre "Quaranta anys de la Parròquia de Sant Paulí de Nola (Barcelona): 1961-2001" (word)

Parròquia de l'Esperit Sant, Notes Històriques, 1933-1997

________________

Per contactar: mossenjoan@yahoo.es / Webmaster: jserrao@arqbcn.org