SANTA EULÀLIA. VERGE I MÀRTIR
(sols text, per imprimir)

Martiri de Santa Eulàlia. Cripta de la Catedral de Barcelona.La soca de la mostra Església ha tret un rebot :Eulàlia formosa per la santedat del Baptisme, més excel·lent encara és per la sang del seu martiri ( de la Litúrgia de les hores).

El Senyor trobà aquesta verge  prudent  i la féu entrar  amb ell a les noces (De la missa d’avui).

Existeix la cèlebre passió de santa Eulàlia del segle VII d’on trec aquesta història i crec que tot el que diu potser no correspon a la seva realitat.

No sabem on va exactament va néixer i segurament prop de Barcelona on vivien els seus pares. La tradició col·loca el seu naixement a Sarrià, on hi ha una petita capella a ella dedicada.

Tenia vint anys, alguns diuen que en tenia tretze, quan va arribar a Barcelona el president Dacià amb  l’objecte de fer complir l’ordre imperial donada de perseguir els cristians.

Eulàlia es va presentar davant del president i li va retreure la persecució que feia contra els cristians amb el desig de donar ella la vida per amor a Jesucrist.

Santa Eulàlia. Catedral de Barcelona.Dacià no la va escoltar i la va fer assotar. Ella alabava el Senyor.

Humiliat el president va manar que la posessin sobre un poltre per atorrentar-la.

El president li va proposar l’apostasia i com que no ho va aconseguir va manar que amb teies enceses li cremessin els costats. Providencialment les flames no  cremaven a les santa sinó que es dirigien cap els seus turmentadors.

Mentre aquell cos innocent deixava la vida aquí a la terra, una blanca coloma ,símbol de la seva innocència, sortia dels seus llavis i anava cap al cel.

Dacià va ordenar que el cos de la santa fos clavat a una creu en forma d’espasa per a que fos profanat, però Déu no ho va permetre i una intensa nevada el va cobrir.

Els seus pares i els cristians amics d’ella van anar al lloc del seu martiri, entre ells sant Fèlix Africà.

Va ser enterrada en un sepulcre de pedra  a prop de l’Arc de Triomf i actualment sembla que el sepulcre que es troba a la cripta de la catedral de Barcelona conté el cos de santa Eulàlia.

Comentari de l’evangeli

L’evangeli ens parla de deu noies que cinc d’elles eren prudents i cinc desassenyades.

La nostra consideració de l’evangeli serà contemplar-lo tenint present la festa que celebrem, una noieta. Eulàlia, que en la seva joventut no va dubtar en donar la seva vida per Jesucrist sofrint la glòria del martiri

Ens podem preguntar, sense por d’equivocar-nos, qui era aquest espòs del que ens parla l’evangeli i la resposta és Jesucrist.

Estampa antiga sobre Santa Eulàlia. Aquest Jesucrist, que és el Fill de Deu i és la prova més gran que tenim de l’amor de Déu envers nosaltres. Déu ha estimat tant el món que ha donat el seu fill únic perquè no es perdi cap dels qui creuen en ell, sinó que tinguin vida eterna (Jo 3, 16).

Aquest Jesús, que va néixer d’una dona jove que es deia Maria i va passar la seva vida durant trenta anys en la seva companyia i amb sant Josep i després de predicar i ensenyar el camí que porta cap al cel, va morir en una creu i va ressuscitar ensenyant als homes i les dones que també nosaltres ressuscitarem si seguim el camí que ell ens ha marcat.

Jesús ressuscitat està al cel i ens ha preparat un lloc, que santa Eulàlia ja ocupa des del moment que pel martiri va morir.

Per Eulàlia Jesús  és l’espòs que arriba i surt a rebre’l amb la llàntia encesa que podem dir és:

La fe

Aquesta fe que va rebre en el baptisme i ha estat per ella com una llàntia que ha il·luminat tota la seva vida fins a morir en un martiri i ser verge i màrtir i a qui  nosaltres avui venerem d’una manera especial perr ser la patrona de Barcelona.

L’esperança de la vida eterna.

Eulàlia no va dubtar en donar la  seva vida per Jesucrist amb la gran esperança que aniria al cel, i com a verge prudent aniria al seu encontre amb la llàntia encesa de la caritat.

Amor a Jesucrist.

Aquest amor a Jesucrist va ser més fort que tot el  que li oferia l’emperador Dacià per convèncer-la. Va preferir el martiri a totes les promeses de Dacià.

Aquesta noieta, com dia l’oració de la missa, ha fecundat la llavor de la predicació evangèlica a la nostra terra i nosaltres cristians som un fruit de la seva sang del seu martiri.

En el transcurs de l’any litúrgic l’Església ens presenta a persones adultes i joves, que han estimat de veritat Jesucrist i avui ens presenta una noia, Eulàlia, perquè l’imitem i sapiguem donar la nostra vida per aquell que sabem que ens estima, Jesucrist. 

Ella ens dóna exemple i amb la seva intercessió una ajuda a fi de que també nosaltres, envoltats d’un núvol tan gran de testimonis correguem la cursa que tenim proposada i assolim amb ells la corona immarcescible de la glòria,

Que tingueu un bon dia de santa Eulàlia.